Oczami dziecka

Poradniki to książki pełne cennej wiedzy, które mogą nam pomóc w codziennym życiu. Ta książka jest już trzecią przeczytaną przeze mnie pozycją tej autorki i muszę przyznać, że odpowiada mi przystępny styl pisarki i przekazywana wiedza, która pozwoliła mi spojrzeć na wiele spraw z całkiem innej perspektywy. Czyta się wręcz w ekspresowym tempie a czas jej poświęcony nie uznamy za stracony ani za zmarnowany.

Zaczytując się w zawartych tu historiach dostrzegłam błędy w moim wychowaniu, jakie popełniali moi rodzice oraz babcia, ale także i moje chybione decyzje, nieodpowiednie podejście do rodzicielstwa.

Pani Klaudia pokazała na wielu najprawdziwszych przykładach, z różnych perspektyw wiekowych, jak postrzegają świat dzieci, a także i dorośli. Niektóre historie były dla mnie wstrząsające i tak smutne, że łez nie potrafiłam powstrzymać. Emocje dławiły moje gardło i uruchamiały natłok myśli.

Umysł najmłodszych chłonie wszystko jak gąbka wodę i głównie od nas zależy jak ukształtuje się nasza pociecha. Niezmiernie ważna w relacjach z dziećmi jest czułość, rozmowa, zrozumienie i czas jaki im poświęcamy. To my jesteśmy ich pierwszymi wzorcami do naśladowania, przyswajają sobie to co zaobserwują, co jest dobre i co złe, a powinniśmy dawać im jak najlepszy przykład, by potem oni byli dobrymi i uczciwymi ludźmi, z których będziemy dumni.

Moim zdaniem to wartościowa książeczka, chociaż liczy sobie zaledwie 102 strony, z którą powinien zapoznać się każdy z nas. Nie ma w niej gotowych porad i odpowiedzi. Tutaj znajdziemy wiele pytań, które zadaje autorka i musimy postarać się na nie szczerze odpowiedzieć. Wtedy najlepiej zobrazuje się nasze życie, postępowanie i dostrzeżemy to co jest nieodpowiednie a co trzeba koniecznie zmienić.

Kochani, jeżeli jeszcze nie znacie i nie czytaliście książki „Oczami dziecka” to gorąco was do tego zachęcam. Jest to lektura dosłownie dla każdego i jestem pewna, że wniesie ona w wasze życie wiele dobrego. Nie wahajcie się i sięgnijcie po ten poradnik. Polecam!

Informacje dodatkowe o Oczami dziecka:

Data wydania: 2018-07-10
ISBN: 978-83-8119-280-4
Dodał/a opinię: Izabela Hebda

Zobacz opinie o książce Oczami dziecka

Kup książkę Oczami dziecka

Najpierw Ty
Klaudia Tokarz-Laska0
Okładka ksiązki - Najpierw Ty

Otula emocje. Pokazuje jak zrozumieć, że jesteś ważny. Uczy dbać o siebie. W "Najpierw Ty" przeczytasz o zdrowym egoizmie i o tym jakie są jego skutki...

Najpierw głowa, później dom
Klaudia Tokarz-Laska0
Okładka ksiązki - Najpierw głowa, później dom

Książka "Najpierw głowa, później dom" pozwoli Ci spojrzeć na spokojnie na Twoje priorytety. Pomoże Ci znaleźć odpowiedzi na pytania, które ułatwią Ci zaopiekowanie...