Już nawet nie pamiętam u kogo widziałam tę książkę...,ale pamiętam,że osoba ta pisała że dawno się tak nie spłakała. I to wystarczyło by mnie przekonać i zmobilizować do ruszenia na internetowe łowy. Udało się, nawet nie musiałam szukać poza swoim stałym miejscem zakupu,bo dostałam ją bez problemu. I gdy tylko wzięłam ją w dłonie wiedziałam,że na dniach się do niej dobiorę. Tak też się stało. Przeczytałam w jeden dzień gdyż to niewiele ponad 230 stron.
Już od samego prologu wiedziałam, że może być dobrze . Spodobała mi się lekkość pióra autora (który na moje jest może młodszy ode mnie i który sympatycznie się do mnie uśmiecha z tylnego skrzydełka)i jedyne za co zaciskałam kciuki to -"by już tak zostało,by się nie potknął...by czegoś nie odwalił bądź nie przeholował". I wiecie co? Dalej było tylko lepiej 😃. A ja wręcz płynęłam przez treść.
Przez większość lektury akcja dzieje się w szpitalu,na oddziale dziecięcym ,gdzie przez swoją młodzieńczą głupotę trafia szesnastoletni Filip. Swoją szpitalną salę dzieli jeszcze z kilkoma chłopcami. Najmłodszy ma siedem lat a najstarszy jest "stary",który w ogóle do nich nie pasuje, nie integruje się z towarzyszami niedoli a jedyne co robi dla młodszych kolegów to czytanie im Harrego Pottera.
W szpitalu leży także Klara. Wyjątkowa dziewczyna,która mimo swojego kalectwa idzie z wiarą i uśmiechem przez życie. Swoim optymizmem zaraża też innych. A tym co tracą nadzieję ona na nowo im ją daje. Czy Filip,którego zmienił wypadek i który przez pobyt w szpitalu staje się kimś innym, kimś kto zaczyna dostrzegać to co prędzej było dla niego niewidoczne - będzie potrafił zrozumieć postępowanie dziewczyny? Jak ta znajomość na niego wpłynie? Czy to co się między nimi narodzi ma szansę na przetrwanie?
Nie płakałam mimo, że książka jest smutna i poruszająca... Co mogę więcej napisać prócz tego,że gorąco Wam polecam... ? Nie wiem -bo to jedna z tych lektur, która wprawia czytelnika w zadumę.
Data wydania: 2023-09-19
Kategoria: Dla młodzieży
Anonim2414
Aleks spędza z paczką przyjaciół każdą wolną chwilę. Przed nimi wakacje, a potem ostatni rok nauki w liceum, po którym wszystko się zmieni. Na razie jednak...
Oto Ballada na miarę czasów! Intryga, miłość, zazdrość, zdrada i pościg, a w tle nieustanne powiadomienia z aplikacji. On planuje popełnić samobójstwo...