Śpij słodko

Aleks spędza z paczką przyjaciół każdą wolną chwilę. Przed nimi wakacje, a potem ostatni rok nauki w liceum, po którym wszystko się zmieni. Na razie jednak Miłosz, Adam, Zośka i Anastazja są dla Aleksa całym światem... do momentu, gdy poznaje Weronikę.

Ta dziewczyna jest niezwykła, jeszcze nigdy nie poznał kogoś takiego! Weronika pisze książkę, a Aleks staje się jej głównym recenzentem, krytykiem i redaktorem. Tak zaczyna się ich piękna, idealna młodzieńcza miłość. Jednak szczęście nie trwa długo - w wyniku wypadku Weronika zapada w śpiączkę, a ich przyjaciółka Zośka ginie.

Świat Aleksa rozpada się na kawałki. Niby ma jeszcze przyjaciół, niby ma dziewczynę - ale jakby już nie miał. Jak się pozbierać i iść dalej, kiedy życie przypomina obiecującą, ale niedokończoną powieść?

Informacje dodatkowe o Śpij słodko:

Wydawnictwo: Media Rodzina
Data wydania: 2024-10-23

Tagi: Proza (w tym literatura faktu) dla dzieci i młodzieży Beletrystyka dla dzieci i młodzieży Interest age: from c 16 years

Kup książkę Śpij słodko

Śpij słodko - opinie o książce

Avatar użytkownika - ktomzynska
ktomzynska
Przeczytane:2024-10-31, Ocena: 6, Przeczytałam,

Ostatni rok liceum lub technikum - pamiętasz to podekscytowanie związane ze studniówką, maturą, planami na przyszłość? ?
Z perspektywy czasu muszę przyznać, że był to jeden z najlepszych okresów mojego życia, który zawsze będę mile wspominać. Chociaż zmienił on naprawdę wiele w moim życiu. Na lepsze? Raczej tak - z pewnością pozwolił mi mocno przewartościować moje priorytety.

,,Śpij słodko" autorstwa Mateusza Cieślika to historia Aleksa oraz jego przyjaciół, dla których ostatni rok liceum miał być czasem beztroski i szaleństw. Jednak jedno wydarzenie sprawiło, że ich życie rozpadło się na kawałki i nic już nie było takie jak wcześniej.

Fabuła książki jest niezwykle przejmująca, refleksyjna i melancholijna. Nie znajdziesz tu nagłych zwrotów akcji, ale intensywność emocji i ich autentyczność sprawiają, że trudno uwolnić się od tej książki nawet po zakończeniu lektury.

Główny bohater, Aleks, to postać z krwi i kości - niby typowy nastolatek, który z dnia na dzień zostaje zmuszony do tego, aby dojrzeć i odnaleźć swoje miejsce w świecie. Mateusz Cieślik bardzo dobrze postarał się o to, aby czytelnik sam mógł poczuć rozdarcie Aleksa. Jego emocje są niemal namacalne, a próby pozostawienia przeszłości za sobą i patrzenia w przyszłość nie są łatwe. Moje serce niemal rozpadło się na kawałki, aż w końcu, na samym końcu, zupełnie się rozpadło, a ja wyłam jak małe dziecko.

Ta książka to smutek, ale i nadzieja. Są w niej momenty szczęśliwe, urocze. Jednak przede wszystkim autor podkreśla ulotność życia i nie boi się pisać o stracie, skomplikowanej przyjaźni, życiowych wyzwaniach, niepewności jutra oraz romantycznych uczuciach. Jego pióro to moje odkrycie 2024 roku i jestem przekonana, że już nic nie będzie w stanie tego przebić.

Mateusz Cieślik sprawił, że w moim sercu otworzyła się dawno zamknięta szufladka z pewnymi wspomnieniami, do których nie lubiłam wracać. Jednak dzięki ,,Śpij słodko" spojrzałam na nie z nieco innej perspektywy, za co bardzo dziękuję autorowi. A Tobie serdecznie polecam tę książkę.

Avatar użytkownika - zaczytanaulcia
zaczytanaulcia
Przeczytane:2024-10-29, Ocena: 4, Przeczytałem,

"Gdy śmiejesz się z kimś, a reszta świata patrzy na was jak na idiomów, to wiedz, że znalazłeś bratnią duszę."

???

Lubicie patrzeć w gwiazdy?
Ja uwielbiam. Szczególnie w sierpniu, kiedy można zaobserwować deszcz meteorytów ?
Nocne niebo ma w sobie coś magicznego.
Ma bezkres i głębię.
Jest po prostu piękne.
Jak najwspanialsze dzieło sztuki.

Aleks, Zośka, Anastazja, Miłosz i Adam to piątka przyjaciół, przed którymi ostatni rok nauki w liceum.
Teraz jednak są wakacje.
Czas beztroski i zabawy.
Czas, by odetchnąć, złapać wiatr w żagle, pomyśleć nad przyszłością, zastanowić się nad tym, co naprawdę ważne.
Czas, by jeszcze czerpać z życia pełnymi garściami, jeszcze nacieszyć się sobą nawzajem.
I tak właśnie się dzieje.
Przyjaciele imprezują.
Szaleją.
Czerpią z życia.
Jak to młodzież.
Mają głupie pomysły, ale bez ryzyka nie ma zabawy ?

Jednak dla Aleksa te wakacje są inne. Poznaje bowiem Weronikę, która go intryguje. Dziewczyna stroni od imprez i alkoholu. Kocha książki i sama pisze powieść. Aleks jest jej pierwszym czytelnikiem, pierwszym recenzentem, pierwszym krytykiem i pierwszym redaktorem.
Zatraca się w czasie spędzonym z dziewczyną.
Zatraca się w Weronice.
Przeżywa pierwsze poważne zauroczenie.
Wie, że nigdy dotąd nie spotkał takiej dziewczyny jak ona.
Trochę oderwanej od rzeczywistości, a mimo to twardostąpającej po ziemi.
Znającej swoją wartość i goniącej za marzeniami.
Spędza z nią każdą wolną chwilę.
Syci się jej obecnością.
Rozmawia o wszystkim i o niczym.

Jednak ich szczęśnie nie trwa długo.
Bo czasem wystarczy jedna chwila, jedna decyzja, jeden krok i nagle wali się cały świat.
Pozostają wspomnienia.
Pozostaje pustka.
Pozostaje nadzieja.
I niedokończona powieść, która może dać początek czegoś nowemu...

"Śpij słodko" to moje pierwsze spotkanie z twórczością Mateusza Cieślika. Uwierzcie, że tą książkę czyta się błyskawicznie. Wciąga od pierwszym stron i nieposób się od niej oderwać.
Były w niej momenty pełne wzruszeń.
Były momenty przepełnione humorem.
Były momenty dające nadzieję.
"Śpij słodko" to powieść nasączona emocjami.
To powieść skłaniająca do refleksji nad ulotnością chwil.
Jak to jest, że jednego dnia mamy wszystko, skaczemy z radości, jesteśmy beztroscy, a kolejnego nasze serca wypełnia rozpacz i pustka.
Jak to jest, że aby coś zyskać, musimy coś stracić.
Dlaczego los jest taki okrutny?
Dlaczego drwi z nas śmiejąc się prosto w oczy?

"Śpij słodko" to nie tylko powieść o stracie. To przede wszystkim zmierzenie się z samym sobą. To pogoń za marzeniami. To porzucenie beztroski i zabawy, a brutalne wejście w dorosłość.
Jednak czy Aleks udźwignie to, co daje mu życie?
Czy jest na to gotowy?

"Śpij słodko" to powieść, w której można, a nawet trzeba się zatracić.
Pokochałam ją całym ?

? Często sięgacie po romanse młodzieżowe?

? Śpij słodko

? Mateusz Cieślik

? Must Read

[współpraca reklamowa] z @mustread.wydawnictwo @mateuszcieslik_autor

? Przed Aleksem i paczką jego przyjaciół czas wakacji, a później klasa maturalna. Wydawać by się mogło, że ma on wszystko, czego mógłby chcieć. Sytuacja zmienia się, gdy poznaje Weronikę. Ta dziewczyna wywraca jego świat do góry nogami.

? Weronika jest spokojna i nie lubi się wyróżniać. Pisze swoją książkę, w której redakcji zaczyna pomagać jej Aleks. Tych dwoje zaczyna łączyć niezwykłe młodzieńcze uczucie, spędzają każdą wolną chwilę razem.

? Jednak los bywa przewrotny. Jeden wypadek zmienia wszystko. Weronika zapada w śpiączkę, a Aleks musi odnaleźć siebie na nowo. W wypadku ginie także Zośka, jedna z paczki jego przyjaciół. Chłopak ma jeszcze przyjaciół, ale odsuwa się od nich. Nadal ma dziewczynę, ale czy ona się obudzi? Czy Aleks zdoła pójść dalej?

?Książka wywołuje istny rollercoaster emocji. Czytałam ją jednym tchem. Powieść "Śpij słodko" to słodko-gorzka historia miłosna, w której niczego nie można być pewien. Autor w świetny sposób zarysował charaktery poszczególnych postaci, dzięki czemu jeszcze mocniej przeżywamy ich rozterki i radości. Polecam!

Nieloty
Mateusz Cieślik0
Okładka ksiązki - Nieloty

Powieść o sile przyjaźni i mocy nadziei Opowiem ci o Klarze i opowiem ci o lecie, które na zawsze zmieniło moje życie Szesnastoletni Filip przeżywa lato...