Po książki Ilony Łuczyńskiej sięgam w ciemno. Wiem, że zawsze będą emanować ogromem emocji, bowiem autorka pisze sercem.
Molly, po stracie męża, zamyka się w swoim świecie, do którego nikogo nie dopuszcza. Traci chęć do życia i gdyby nie rodzice, to nie żyłaby normalnie. To oni nie odpuszczali i motywowali do walki o zdrowie, kiedy po wypadku nie mogła stanąć na nogi. Dzięki rodzicielskiej miłości wyzdrowiała, ale trauma i psychiczne lęki nadal w niej pozostają i zżerają od środka. Żyje z demonami i strachem przed utratą bliskich.
"Zamknęłaś się w swojej skorupie ze strachu, że jeśli kogoś do siebie dopuścisz, to znów go stracisz i będziesz cierpieć".
Ethan całymi dniami pracuje, a w wolnym czasie, którego ma niewiele, pomaga chorej mamie. Pewnego wieczoru udaje się przyjacielowi wyciągnać go do klubu, gdzie pracuje Molly. Dziewczyna od razu wpada w oko chłopakowi. Próbuje namówić ją na randkę, lecz ona stawia opór. Czy Ethan osiągnie swój cel? Czy uda mu się zajrzeć do wnętrza Molly i przegonić jej strach?
Ta książka to cały ogrom emocji. Historia porusza serca, pokazuje, że życie jest przewrotne i nieprzewidywalne. Autorka bardzo doświadcza bohaterkę. Stawia jednak na jej drodze człowieka pełnego empatii, pomocy i z wielkim sercem. W realny sposób opisuje reakcje lękowe. Mają one jednak różne oblicza, tutaj Molly przyjmuje formę obronną i niekiedy jej postawa jest niezrozumiała. Dlatego nie powinniśmy oceniać ludzi, ponieważ mogą nosić w sercu traumy.
Pokochałam wszystkie postacie całym sercem i ciężko było mi się z nimi rozstawać. Pomimo, że to prawie 500-stronnicowa powieść, to brnie się przez nią jak przez autostradę, z przerwami na złapanie emocjonalnego oddechu.
Bardzo polecam Wam tę cudowną i wzruszającą historię.
Wydawnictwo: Lucky
Data wydania: 2023-06-21
Dominika Kus
Nie pozwól, by lęki kierowały twoim życiem. Strach jest potrzebny, bo dzięki niemu jesteśmy w stanie rozpoznać zagrożenie. On nakazuje nam ucieczkę albo walkę. Ale nie można całe życie uciekać tylko dlatego, że boimy się czegoś, na co nawet nie mamy wpływu.
Alison boleśnie przekonała się, jak życie, cele i priorytety mogą się drastycznie zmienić przez tragiczne wydarzenia, na które nie mamy wpływu. Napadnięta...
Lea od początku nie miała łatwego życia. W dzieciństwie doświadczała przemocy fizycznej i psychicznej, a jej ojciec odszedł, ponieważ nie mógł wytrzymać...
Jak widać los musiał dać mi nauczkę, żebym zrozumiała, jak egoistycznie się zachowywałam. Raniłam innych, ponieważ uważałam, że po tym, co przeszłam, nic nie muszę.