Moc słabości. Z zachwytu nad życiem

W dobie powszechnego dostępu do mediów społecznościowych na większości zdjęć widzimy szczęśliwe i roześmiane twarze. Jednak nie wiemy co kryje się za tym uśmiechem. Być może jest tylko pozą, która ukrywa ból i cierpienie, a być może jest efektem tytanicznej pracy nad sobą i swoim życiem. Anna Niemczynow w swojej powieści "Moc słabości" pokazuje jak możemy walczyć ze swoimi słabościami, by naszą twarz rozświetlał promienny uśmiech.
"Moc słabości" jest trzecią częścią serii "Z zachwytu nad życiem". Po raz kolejny Anna Niemczynow otwiera się przed czytelnikami i opisuje swoje doświadczenia, które nie zawsze były budujące i kolorowe. Opisuje trudy macierzyństwa po narodzinach syna i samotnym wychowywaniu go, szczerze opowiada o niełatwych relacjach z rodzicami i rodzeństwem, pokazuje jakich trudności doświadczyła ona i jej dzieci na emigracji, opowiada o kryzysie w małżeństwie oraz o spotykanych na swojej drodze ludziach. Autorka opisuje swoją codzienną walkę o siebie, dzieci, męża, swój związek, rodzinę i zdrowe relacje z bliskimi.
"Moc słabości: jest to piętnaście opowieści, z których każda odnosi się do konkretnego tematu. Każda opowieść zakończona jest motywującym cytatem lub modlitwą, która jest swego rodzaju podsumowaniem każdego rozdziału. Książkę czyta się bardzo przyjemnie. Bezpośrednia narracja autorki sprawia, że czujemy się tak jakby przyjaciółka siedziała obok nas i snuła nam swoją opowieść. Umieszczone na końcu każdego rozdziału prywatne zdjęcia autorki pozwalają nam ją jeszcze lepiej poznać i stworzyć z nią swoistą więź. Na uwagę zasługuje również wydanie tej książki. Piękna okładka przykuwa nasz wzrok. Kwiatowe motywy na kartach powieści i przyjemna faktura papieru sprawiają, że czytanie jest jeszcze przyjemniejsze.
Anna H. Niemczynow jest osobą od której bije wiara i bije ona również z kart tej książki, jednak autorka nie przekonuje nas na siłę do niej, a skupia się na tym byśmy uwierzyli w swoją wewnętrzną siłę. Pokazuje, że każdy człowiek popełnia błędy, upada, poddaje się słabościom. Jednocześnie pokazuje, że swoją pracą, uporem i zaangażowaniem możemy te słabości przezwyciężyć, podnieść się i naprawić błędy. Udowadnia, że walka ze słabościami umacnia nas i nadaje naszemu życiu sens i radość. Anna Niemczynow przede wszystkim uczy nas by nie zamknąć swojego serca na miłość i drugiego człowieka.
"Moc słabości" jest swego rodzaju świadectwem autorki, że każdy człowiek ma chwile słabości i ulega upadkom. Pokazuje, że za pięknym uśmiechem ukrywają się często ból, łzy i ciężka praca. Uważam, że tą książkę powinien przeczytać każdy. Ona zmusza nas do zastanowienia się nad nad własnym życiem i swoim postępowaniem względem najbliższych, znajomych czy zupełnie obcych osób.

Informacje dodatkowe o Moc słabości. Z zachwytu nad życiem:

Kup książkę Moc słabości. Z zachwytu nad życiem

Zostań ile chcesz
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Zostań ile chcesz

Kobieta z przeszłością i mężczyzna po przejściach, prawie jak w piosence Osieckiej. Piękna, mądra, utalentowana i świetnie zorganizowana, Alicja zdaje...

Maleńka
Anna H. Niemczynow0
Okładka ksiązki - Maleńka

Zofia Wolant-Abramowicz, z zawodu tłumaczka, ma na koncie nieudane małżeństwo i córkę z tego związku. Kobieta wychodzi ponownie za mąż za mężczyznę będącym...

Dotyk marcepanowych marzeń
Katarzyna Majewska-Ziemba