Matrioszka

Tom 1 cyklu Rosyjska Mafia

Matrioszka to książka która mnie bardzo rozczarowała.

Marta siedemnastolatka wychowywana przez samotnego ojca, dziewczyna która ma jeszcze swoją ukochaną babuszkę. Zwykła dziewczyna, która ma normalne życie do czasu... Pewnego dnia jej "normalna" bańka mydlana pęka, jej ojciec i babcia zostają zamordowani a ona jak się dowiaduję porwana przez swojego biologicznego ojca do Rosji. Jej życie diametralnie się zmienia, jej ojciec należy do bratwy rosyjskiej, ma brata bliźniaka oraz w jej rodzinie pojawiali już się wcześniej bliźniacy dwie siostry i dwóch dodatkowych braci. Jej świat nabiera mrocznych barw, ojciec jak i bracia są brutalni, jest zamknięta w złotej klatce z ochroniarzami.

Początek historii Marty zapowiadała się ciekawie, ale im dalej brnęłam i poznawałam kolejne wydarzenia tym, historia romansu stała się parodią.

Po pierwsze jeśli autorka już zdecydowała się poruszać w świecie rosyjskiej mafii to powinna go ukazać, powiązania, jakaś historia w małej pigułce, a tu jedyny akcent mafijny to aranżowane małżeństwa. Kurczę brutalność i ciemny świat nie tylko musi być powiązany z mafią.

Po drugie nijakie postacie. Sama Marta która ma 17 lat to mdła, mało inteligentna, przesłodzona, płaska postać. Jednak największą porażką tej historii jest Egzekutor. Egzekutor który zabija, torturuje na żądanie swojego szefa, to postać która powinna być jakaś Pani Paulinie wyszła nijaka. Przesłodzony szczeniaczek, który czeka na okruszki.

Po trzecie to samo zakończenie, które nie będę opisywać. Jest tak nierealne, obarczone wielkim szczęściem, niewyobrażającą siłą coś co uświadomiło mi że to nie jest romans a jednak parodia.

Matrioszka, która ma bardzo wysoką notę ale ja pierwszy z niewielu przypadków nie podzielam entuzjazmu czytelników.

Informacje dodatkowe o Matrioszka:

Kup książkę Matrioszka

Skrzynka życzeń
Paulina Jurga0
Okładka ksiązki - Skrzynka życzeń

Ada na pozór wiedzie szczęśliwe życie. Ma satysfakcjonującą pracę, pasję i narzeczonego, który robi karierę w policji. Gdy w miasteczku spada pierwszy...

Matnia
Paulina Jurga0
Okładka ksiązki - Matnia

Los nie jest dla Marty łaskawy. Wszystko wskazuje na to, że na zawsze będzie musiała pożegnać się ze swoją polską tożsamością, a imię i nazwisko Marta...