II wojna światowa, Zelisława traci męża oraz praktycznie wszystkie dzieci. Została jej tylko Żaneta więc kobieta decyduje się zawrzeć pakt z Dziewanną. W zamian za bezpieczeństwo swoje i córki kobiety z rodu muszą służyć bogini i oddawać jej każdego potomka płci męskiej.
~
Kobiety znajdują schronienie w lesie, gdzie opiekują się chorymi dziećmi. Te dzieci są porzucone przez swoje rodzicielki, ze względu na swoje niedoskonałości i wady wrodzone. Żaneta, za wszelką cenę nie chce tego robić, błądząc po lesie spotyka drwala. Między nimi rodzi się uczucie co z czasem powoduję narodziny potomstwa.
~
Żaneta nie była wobec swojej matki miła i wszczynała bunt. Ale jak się mówi "nie daleko pada jabłko od jabłoni" i los sprawił, że spotkało ją to samo od córki. Co wydarzy się w życiu Żanety? Jak potoczy się ta historia? Czy Dziewanna będzie domagać się spały długu?
~
Ta książka po prostu mnie porwała i przeniosła w magiczną krainę. Lubię książki z słowiańskim tłem a ta powieść porusza wiele wątków natury ale i pradawnych wierzeń. Było to moje pierwsze spotkanie z piórem autorki i na pewno nie ostanie. Ja osobiście przez tę książkę po prostu płynęłam ona wręcz była niedokładna. Autorka skłania czytelnika do refleksji nad sensem i istota życia. Fajnie, że przedstawia ona trudne i ryzykowne wybory, które niosą za sobą wielopokoleniowe konsekwencje.
~
Mimo, iż bohaterki czasami mnie wręcz irytowały tymi swoimi ciągłymi tajemnicami i niedopowiedzeniami to bardzo je polubiłam. Przyznam się szczerze, że nawet mi było ich szkoda. Relacja między matką, a córką w życiu jest jednak naprawdę ważna i warto ją pielęgnować pomimo tego, że nie zawsze bywa łatwa. To właśnie Żelisława zaniedbując tę relację wszczepiła w ród traumę pokoleniowa. Natomiast Dziewanna też była zbyt wymagającą boginią bo oczekiwała pełnego zaangażowania ze strony bohaterek.
~
Zakończenie mnie zawiodło i zaskoczyło jednocześnie. Tak się wyciągnęłam w tę książkę, że nagle mi się ona skoczyła i pozostawiła we mnie duży niedosyt. Ja chciałam poznać dalsze losy bo mega się w to wykręciłam. Teraz muszę czekać na tom drugi, mam nadzieję, że autorka nie każe mi czekać zbyt długo. Musicie się przekonać sami o magii tej książki. Mi się ona naprawdę bardzo podobała, a nawiązania do mitologii słowiańskiej, dawnych bóstw i wierzeń pobudza wyobraźnię. Polecam każdemu kto choć troszkę lubi pradawne słowiańskie klimaty.
Dziękuję wydawnictwu Dragon za egzemplarz ♥️
Wydawnictwo: DRAGON
Data wydania: 2024-09-04
asia_czyta_ksiaz
Trudne wybory zmieniają całe życie – i to na zawsze. Przed takim wyborem los postawił Różę i Seweryna. Oczekiwanie dziecka z nieuleczalną...
Lauri przyjeżdża do małej wsi w województwie podkarpackim, żeby zdystansować się od ostatnich wydarzeń i przy okazji odwiedzić ciotkę. Nie sądzi, że trafi...