Kurier z Toledo

Tom 1 cyklu Hrabia Antoni Mokrzycki

Niedawno miała premierę trzecia część cyklu z Antonim Mokrzyckim autorstwa Wojciecha Dutki, co było dla mnie motywacją do poznania dwóch wcześniejszych tomów. Skusiło mnie zapowiadane połączenie wartkiej akcji i opowieści o miłości z historią w tle.

Ale otrzymałam znacznie, znacznie więcej! Nie spodziewałam się, że podążając wraz z hrabią Mokrzyckim, dyplomatą udającym się na zlecenie wywiadu do Hiszpanii, poznam tak nietuzinkowe postacie historyczne jak Ernest Hemingway, Federico Garcia Lorca, czy nawet generał Franco! Zaskoczyło mnie, że nie przewijają się w tle, ale są równoprawnymi bohaterami powieści, którym autor daje głos.

Historia kształtuje fabułę i wpływa na decyzje bohaterów, jednak autor nie zanudza milionem dat, faktów i długimi opisami. Zabiera nas za to w pasjonującą podróż do Hiszpanii w niespokojnym okresie zbliżającej się rewolucji, zmiany rządu i w końcu wojny domowej. Okrucieństwom wojny przeciwstawia uczucie, które kształtuje się niespodziewanie i może pod wpływem burzliwych wydarzeń, rozkwita, mimo że „nie miało prawa zaistnieć”.

Antoni Mokrzycki jest sercem tej opowieści. Ten inteligentny, elokwentny, bystry i sprytny, a do tego przystojny i czasem aż zbyt pewny siebie arystokrata wciąga nas w  swoje życie, ciekawe i burzliwe, wypełnione emocjami, miłością i cierpieniem.

Cieszę się, że jeszcze przez dwa kolejne tomy będę mogła towarzyszyć hrabiemu w jego perypetiach, bo pozostaję pod wrażeniem lekkości z jaką autor włącza w fabułę historię tworząc tak wciągającą i ekscytującą opowieść.

Informacje dodatkowe o Kurier z Toledo:

Wydawnictwo: Lira
Data wydania: 2019-09-04
ISBN: 978-83-66229-56-3
Dodał/a opinię: czytanienaplatan

Tagi: powieść historyczna literatura piękna powieść szpiegowska powieść sensacyjna

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Kurier z Toledo

Kup książkę Kurier z Toledo

Kartagińskie ostrze
Wojciech Dutka 0
Okładka ksiązki - Kartagińskie ostrze

Młody Grek z Koryntu, Polibiusz, zostaje sprzedany na targu niewolników w Tarencie, greckim mieście na południu Italii, będącym pod rzymską okupacją. Trafia...

Czerń i purpura
Wojciech Dutka0
Okładka ksiązki - Czerń i purpura

Latem 1939 roku Milena Zinger, dwudziestoletnia studentka konserwatorium muzycznego w Bratysławie prowadziła spokojne i beztroskie życie. Jej prawnicza...