Każda utopia miała u swojego zarania dobrą intencję. Wcielana w praktykę stawała się swoją karykaturą i stopniowo przepoczwarzała się w przerażającą antyutopię. Wypływała z wolnych umysłów, które próbowały realizować swoje niczym nieposkromione idee, a kończyła jako narzędzie do zniewalania umysłów, tłumienia wolności jednostki i permanentnej represji. Dave Eggers przedstawia dokładnie ten proces we współczesnych realiach. Tytułowy Krąg (Circle) to korporacja, o pracy w której marzą miliony absolwentów. ,,Mój Boże, pomyślała Mae. To istny raj." - tak zaczyna się ostania powieść Eggersa i proces formatowania młodego idealistycznego umysłu w transparentnego idealnego użytkownika portali społecznościowych, aplikacji i komunikatorów połączonych w jedną doskonale funkcjonującą maszynę do globalnej inwigilacji i kontroli.
,,Krąg" to współczesna wersja Orwellowskiego ,,Roku 1984" czy ,,Nowego wspaniałego świata" Huxley'a. Powinni po nią sięgnąć zwłaszcza przedstawiciele pokolenia reprezentowanego przez główną bohaterkę dwudziestokilkuletnią Mea, dla których wirtualna rzeczywistość powoli zastępuje funkcjonowanie w tak zwanym Realu, którzy czują wręcz kompulsywną potrzebę udostępniania gdzie tylko się da fotografii, filmów, swoich lub cudzych myśli, jakby bez tego rzekomego współuczestnictwa nie było możliwe prawdziwe przeżywanie. Eggers dzięki znakomicie osadzonej w rzeczywistości studenckiego kampusu historii z łatwością powinien trafić do młodego czytelnika. Ci dużo starsi, którzy wychowali się na wspomnianych wyżej klasykach z pewnością znajdą dużo frajdy w tej dobrze napisanej prozie, frajdy, której będzie jednak towarzyszył podskórny niepokój, że oto za moment pod płaszczykiem demokracji i czynienia życia łatwiejszym, zagrozić nam może kolejna dyktatura.
Informacje dodatkowe o Krąg:
Wydawnictwo: Sonia Draga