Mnich z Mokki

Mnich z mokki to prawdziwa historia Amerykanina jemeńskiego pochodzenia, wychowanego w San Francisco, który marzy o wskrzeszeniu pradawnej sztuki uprawy jemeńskiej kawy, lecz wojna domowa powoduje, że zostaje uwięziony w Sanie.

Mokhtar Alkhanshali ma dwadzieścia cztery lata i pracuje jako portier, gdy przedmiotem jego fascynacji staje się historia kawy i fakt, że centralne miejsce zajmuje w niej Jemen. Wyjeżdża z San Francisco i wyrusza w podróż do ojczyzny przodków, żeby odwiedzić plantacje na urwistych zboczach wysoko w górach Jemenu. Zbiera próbki kawy, organizuje plantatorów i jest bliski odniesienia sukcesu, gdy kraj ogarnia wojna domowa. Na ziemię spadają saudyjskie bomby, amerykańska ambasada zostaje zamknięta, a Mokhtar musi znaleźć sposób na wydostanie się z Jemenu, nie dysponując niczym poza nadzieją. Mnich z Mokki opowiada o odważnym młodym wizjonerze, który podąża za prawdziwie amerykańskim marzeniem.

,,Emocjonująca opowieść o życiu pełnym odwagi i pasji". Enterteinment Weekly

Mnich z Mokki - opinie o książce

Avatar użytkownika - kofeinowe_ksiazk
kofeinowe_ksiazk
Przeczytane:2024-02-21, Ocena: 5, Przeczytałam,

Dave Eggers to amerykański pisarz, wydawca i aktywista. Jest autorem powieści, opowiadań, książek dla dzieci oraz literatury faktu. Jest założycielem niezależnego wydawnictwa McSweeney's i współzałożycielem projektu literackiego wspierającego pisarstwo, a także bierze udział w działaniach aktywistycznych na rzecz praw człowieka.

"Mnich z Mokki" to biografia Mokhtara Alkhanshalego, amerykanina jemeńskiego pochodzenia. Według legendy ziarna kawy zaparzono po raz pierwszy w Mokce, porcie na jemeńskim wybrzeżu. Mokhtar wyrusza więc do Jemenu, odwiedza plantacje kawowców, nawiązuje współpracę przy zbiorach i obróbce i chce przywrócić jemeńskiej kawie jej miejsce w biznesie. Okazało się bowiem, że niektóre próbki kawy mają unikalne walory smakowe i zdobywają najwyższe oceny według wymogów Specialty Coffee Association of America (SCAA). Jednak podczas jego pobytu w 2015 r. wybucha wojna domowa i Mokhtar na własną rękę próbuje wydostać się z Jemenu. Oczywiście z kawą.

Dla mnie ta książka to pełna pasji opowieść o determinacji i zapale do rozpowszechnienia tradycji związanej z piciem kawy oraz chęci pomocy osobom pracującym na jemeńskich plantacjach. "Mnich z Mokki" to opis niesamowicie ciężkiej, ale również bardzo satysfakcjonującej i prowadzącej do spełnienia zawodowego pracy oraz dbania o tradycję. Zrozumiałe jest dla mnie dążenie głównego bohatera do dzielenia się wyjątkową kawą z innymi, bo mi również sprawia przyjemność spokojne picie kawy w gronie bliskich mi osób. Dodatkowo, zagadnienia związane ze światem arabskim nie są mi bliskie, więc opisy Jemenu, ale również związane z tym zachowanie dyskryminacyjne zwróciły moją uwagę na inne kultury.

-----

My to mamy speeda!
Dave Eggers0
Okładka ksiązki - My to mamy speeda!

Jak w tydzień odbyć podróż dookoła świata, próbując wydać mnóstwo łatwo zarobionych pieniedzy i zapomnieć o stracie przyjaciela? Zaczynając...

Wstrząsające dzieło kulejącego geniusza
Dave Eggers0
Okładka ksiązki - Wstrząsające dzieło kulejącego geniusza

Ta autobiograficzna powieść Dave'a Eggersa opowiada o jego życiu po stracie rodziców, którzy w niewielkim odstępie czasu zmarli na raka. Osierocony dwudziestojednoletni...