"Ju偶 nie uciekam" to niestety ostatni ju偶 tom trylogii kociewskiej, szkoda. Pierwsze dwa, a mianowicie: "Z艂odziejka marze艅" (recenzja) oraz "To si臋 da!" (recenzja) mia艂am okazj臋 przeczyta膰 rok temu i mimo i偶 min臋艂o sporo czasu i zd膮偶y艂am poch艂on膮膰 przez te kilkana艣cie miesi臋cy ponad sto innych ksi膮偶ek, to bardzo dok艂adnie pami臋tam, o czym opowiada艂y poprzednie powie艣ci Anny Sakowicz. Z przyjemno艣ci膮 zaczytywa艂am si臋 w ka偶dym tomie, poniek膮d z偶y艂am si臋 z bohaterami, z ciekawo艣ci膮 艣ledzi艂am ich losy, a przede wszystkim zazna艂am mn贸stwo emocji - od wzruszenia poprzez 艣miech, dlatego nie ukrywam, 偶e b臋dzie mi brakowa膰 owej serii. Zapraszam na recenzj臋.
Anna Sakowicz - uko艅czy艂a filologi臋 polsk膮 oraz edukacj臋 filozoficzn膮 i filozofi臋 na Uniwersytecie Szczeci艅skim, a tak偶e edytorstwo wsp贸艂czesne na Uniwersytecie Kardyna艂a Stefana Wyszy艅skiego w Warszawie. Jest mam膮, 偶on膮 i posiadaczk膮 kota Nutusia. Mieszka w wymarzonym domku z czerwonymi pelargoniami w oknach. Ma bzika na punkcie wynalazku Gutenberga, dlatego bez opami臋tania otacza si臋 ksi膮偶kami. Tworzy te偶 w艂asne historie. Debiutowa艂a zbiorem humoresek "呕贸艂ta tabletka" (2014), w nast臋pnych latach ukaza艂y si臋 jej powie艣ci: "Z艂odziejka marze艅" (2014), "Szepty dzieci艅stwa" (2015), "To si臋 da!" (2016) oraz "Niedom贸wienia" (2016). Prowadzi blog: kuradomowa.blogujaca.pl (藕r贸d艂o: ok艂adka ksi膮偶ki "Ju偶 nie uciekam")
Joanna sprzedaje swoje mieszkanie i ostatecznie przeprowadza si臋 na Kociewie. Pragnie zi艣ci膰 jedno ze swoich marze艅, jakim jest uruchomienie kawiarni z klimatycznym wystrojem oraz przepe艂niaj膮cym j膮 zapachem kawy i pieczonych ciast. Decyduje si臋 wynaj膮膰 lokal, kt贸ry jak si臋 okazuje owiany jest pewn膮 tajemnic膮... Dodatkowo kobieta znajduje pod deskami teczk臋 odkrywaj膮c膮 fakty z przesz艂o艣ci... Joanna nadal zaanga偶owana jest w prac臋 jako wolontariuszka w hospicjum dla dzieci, cho膰 zaczyna mie膰 coraz wi臋ksze w膮tpliwo艣ci, czy si臋 do tego nadaje. Skupia si臋 r贸wnie偶 na pisaniu dla nich bajki. Pewnego dnia otrzymuje propozycj臋 jej wydania od bardzo powa偶nego wydawnictwa, kt贸re stawia warunki... Ponadto kobieta stopniowo dostrzega dziwne przes艂anki w zachowaniu swego narzeczonego - Artura... Tymczasem na drodze Joanny ponownie pojawia si臋 Jaromir, kt贸ry wywo艂uje w niej skrajne uczucia oraz kto艣 trzeci... Jej 偶ycie mi艂osne zatem si臋 komplikuje i przybiera nieoczekiwany kierunek...
G艂贸wn膮 bohaterk膮 trylogii jest ponad czterdziestoletnia Joanna - matka nastoletniej c贸rki, z kt贸r膮 widuje si臋 zazwyczaj w weekendy; c贸rka swojej ciekawskiej, dociekliwej i nadopieku艅czej matki, kt贸ra za wszelk膮 cen臋 i w trybie natychmiastowym chce doprowadzi膰 sw膮 pierworodn膮 przed o艂tarz, a jej wymarzonym zi臋ciem jest oczywi艣cie doktor oraz narzeczona Artura - cz艂owieka, kt贸ry nie upora艂 si臋 tak do ko艅ca ze sw膮 przesz艂o艣ci膮, tym samym nie wykazuje si臋 szczero艣ci膮 wobec kobiety i ukrywa przed ni膮 swe s艂abo艣ci. Joanna to kobieta skromna, uczciwa, uprzejma, serdeczna, ciep艂a, niezwykle wra偶liwa, pragn膮ca spe艂ni膰 swe marzenia. Dlatego krok po kroku d膮偶y do ich realizacji. Marzy bowiem o kochaj膮cym m臋偶czy藕nie, ognisku rodzinnym, domu pe艂nym zapach贸w i smak贸w, spokoju, szcz臋艣ciu i poczuciu bezpiecze艅stwa. Jej posta膰 nie jest idealizowana, to kobieta, kt贸ra posiada wady, pope艂nia b艂臋dy, okazuje swe s艂abo艣ci, nie kryje si臋 z pora偶kami. Stara si臋 radzi膰 sobie z przeciwno艣ciami losu, wykazuje si臋 si艂膮 walki (cho膰 nie zawsze przychodzi to z 艂atwo艣ci膮), a w pewnym momencie dociera te偶 do wniosku, 偶e musi wreszcie podj膮膰 ryzyko, a przede wszystkim przesta膰 ucieka膰. Jej osoba wzbudza ogromn膮 sympati臋, s膮dz臋, 偶e wiele kobiet mog艂oby si臋 z ni膮 uto偶samia膰, odnale藕膰 w niej jak膮艣 cz臋艣膰 siebie.
W powie艣ci pierwsze skrzypce odgrywa - bynajmniej w moim odczuciu - w膮tek mi艂osny. Swego czasu Joanna przyj臋艂a o艣wiadczyny Artura, b臋d膮c przekonan膮, i偶 darzy go wielk膮 mi艂o艣ci膮 i 偶e jest on tym w艂a艣ciwym m臋偶czyzn膮. Swoj膮 drog膮 w du偶ej mierze dla niego postanowi艂a przeprowadzi膰 si臋 na Kociewie. Aczkolwiek z czasem jego zachowanie i spos贸b post臋powania wzbudza w Joannie pewne podejrzenia i sprawia, 偶e kobieta coraz cz臋艣ciej zastanawia si臋, czy rzeczywi艣cie Artur jest tym m臋偶czyzn膮, z kt贸rym pragnie sp臋dzi膰 reszt臋 偶ycia. Zaczyna mie膰 w膮tpliwo艣ci co do swych uczu膰 wzgl臋dem niego, nie potrafi ich dok艂adnie sprecyzowa膰 i wyrazi膰. Sprawy si臋 bardziej komplikuj膮, kiedy na horyzoncie pojawia si臋 zn贸w arogancki, bezczelny, nietraktuj膮cy 偶ycia zbyt powa偶nie Jaromir - grafik, wykonuj膮cy ilustracje do bajek napisanych przez kobiet臋. To m臋偶czyzna, kt贸ry z pewno艣ci膮 namiesza w 偶yciu Joanny, poniek膮d ratuj膮c j膮 przed nietrafionym wyborem... Joanna traci niejako zaufanie do samej siebie, ma ci臋偶ki orzech do zgryzienia i staje przed podj臋ciem nie艂atwej decyzji, tym bardziej, 偶e w jej 偶yciu pojawia si臋 kolejny osobnik p艂ci m臋skiej wyr贸偶niaj膮cy si臋 dobroci膮, ch臋ci膮 niesienia pomocy, tak偶e umiej膮cy s艂ucha膰 i udziela膰 wsparcia... Kogo zatem wybierze Joanna?
"Ju偶 nie uciekam" to powie艣膰 obyczajowa z zabarwieniem humorystycznym. Przyznam, 偶e co po niekt贸re fragmenty nie tylko wywo艂a艂y u艣miech na mej twarzy, ale wielokrotnie doprowadzi艂y do wybuch贸w 艣miechu. Uwielbiam cioci臋 Zofi臋 - kobiet臋 偶waw膮, go艣cinn膮, pomocn膮, bezpo艣redni膮, doskonale pos艂uguj膮c膮 si臋 gwar膮 kociewsk膮 (wynotowa艂am sobie kilka s艂贸w m.in.: arbata, amt, ruchanki z fjutem :)), wykazuj膮c膮 si臋 umiej臋tno艣ci膮 czytania z oczu i dostrzegania rzeczy, z kt贸rych wielu nie zdaje sobie sprawy b膮d藕 nie dopuszcza pewnych my艣li czy uczu膰 do siebie. Przyja藕ni si臋 ona bowiem ze swoj膮 s膮siadk膮 Jadzi膮, z kt贸r膮 pewnego dnia postanawia przeprowadzi膰 egzorcyzmy w wynaj臋tym przez Joann臋 lokalu. Zdecydowanie rozbawi艂 mnie nie tyle sam pomys艂 starszych pa艅, co przede wszystkim spos贸b jego wykonania. Zabawnych chwil z udzia艂em obu kobiet by艂o kilka, jednak nie chcia艂abym ich przytacza膰, aby zbyt wiele nie zdradzi膰. Zapewniam, 偶e niew膮tpliwie mo偶na si臋 nie藕le zrelaksowa膰 takowe czytaj膮c.
Najbardziej poruszaj膮cym natomiast w膮tkiem ksi膮偶ki by艂 na pewno wolontariat Joanny w hospicjum dla dzieci. B贸l i cierpienie dziecka zmagaj膮cego si臋 z nieuleczaln膮 chorob膮 oraz patrzenie na jego nieuniknion膮 艣mier膰 zawsze wywo艂uje we mnie mn贸stwo emocji oraz powoduje, 偶e w mych oczach wzbieraj膮 艂zy. To niezwykle trudny i smutny temat, sk艂aniaj膮cy tak偶e do wielu przemy艣le艅. U艣wiadamia bowiem, 偶e czasem po prostu trzeba pozwoli膰 odej艣膰 najbli偶szej i ukochanej osobie, nawet je艣li to wyzwala ogromny i przenikaj膮cy b贸l. Na pewne rzeczy nie mamy niestety wp艂ywu i nikogo nie jeste艣my na si艂臋 utrzyma膰 przy 偶yciu, nawet je艣li bardzo by艣my tego chcieli...
Podsumowuj膮c, "Ju偶 nie uciekam" to opowie艣膰 o mi艂o艣ci, spe艂nianiu najskrytszych marze艅, poszukiwaniu w艂asnej drogi ku szcz臋艣ciu, przyja藕ni, dokonywaniu 偶yciowych wybor贸w, nadziei, a tak偶e o chorobie, utracie bliskiej osoby oraz 艣mierci. To powie艣膰, kt贸ra intryguje, anga偶uje, wzrusza, porusza, bawi, a tak偶e sk艂ania do refleksji. To s艂odko-gorzka historia z niejednym akcentem humorystycznym. To lekka, przyjemna, a jednocze艣nie podejmuj膮ca trudne zagadnienia ksi膮偶ka, po kt贸r膮 warto si臋gn膮膰. Serdecznie polecam trylogi臋 kociewsk膮. Zach臋cam do lektury.
Informacje dodatkowe o Ju偶 nie uciekam:
Wydawnictwo: Szara Godzina
Data wydania: 2017-03-01