Głosuj na Polaka!

W Grzeszynie małej wisi pośród lasu, muszą odbyć się przedterminowe wybory na stanowisko Wójta gminy, bowiem poprzedni włodarz został porwany i zbiegnie czasu uznany za zmarłego. Do wyborów staje trzech kandydatów, którzy będą zdolni do wszystkiego, by rozpocząć karierę polityczną. Bo w kampanii wyborczej wszystkie chwyty są dozwolone.

GŁOSUJ NA POLAKA to komedia, która was rozbawi i przy której na pewno się odprężycie zapomnając o stresie przedświątecznym.

Jeszcze nie spotkałam się z powieścią na tle politycznym i do tego komedią pełnej absurdu, więc tą pozycją byłam zaintrygowana. Lubię oglądać kabarety z tym motywem, ale żeby stworzyć książek? Czy to się uda? Okazuje się, że tak!

Autorka na wstępnie wspomina, że wszelkie podobieństwo do osób i kultury są przypadkowe, ale jakże realistyczne. Akcja rozgrywająca się w zamkniętej małej społeczności, to coś co lubię, a dodając do tego dużą dozę satyry stworzyło komedię w krzywym zwierciadle.

Wyśmienicie bawiłam się czytając tę książkę, styl, intrygi i humor zbiegł się z moimi upodobaniami, więc fabuła nie raz wywołała u mnie uśmiech, a przy rozdziale Cisza Wyborcza, śmiałam się w głos 😂. Postacie zostały świetnie przedstawienie, chociaż nie wszystkich polubiłam, byłam ciekawa ich perypetii i kolejnych chwytów marketingowych do jakich się posuną. Rozwiązanie zagadki kryminalnej i zakończenie powieści też spełniało moje oczekiwania.

Była to moja pierwsza książka Aleksandry Rumin, ale jeśli pozostałe są też tak ciekawe jak ta, to chętnie przeczytam inne tytuły.

Informacje dodatkowe o Głosuj na Polaka!:

Wydawnictwo: Initium
Data wydania: 2022-12-13
Kategoria: Polityka
Dodał/a opinię: kotoksiazka

POLECANA RECENZJA

Zobacz opinie o książce Głosuj na Polaka!

Kup książkę Głosuj na Polaka!

Ze swoim nikczemnym wzrostem, wyraźną nadwagą, ogromnymi zakolami, kartoflowatym nosem i małymi rozbieganymi oczkami nie miałby najmniejszej szansy na wygraną w corocznym konkursie "Mister of Grzeszyn", ale cieszy się ogromnym zaufaniem mieszkańców.

Znam jednego, co żony nie miał, nie ma i mieć nie będzie, i jakoś nikomu to nie przeszkadza.

Więcej cytatów z tej książki

Zbrodnia i Karaś
Aleksandra Rumin0
Okładka ksiązki - Zbrodnia i Karaś

Na terenie kampusu Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie dwie sprzątaczki znajdują ciało Ernesta Karasia, znienawidzonego przez współpracowników...

Zbrodnia po polsku
Aleksandra Rumin0
Okładka ksiązki - Zbrodnia po polsku

Na mieszkańców Warszawy pada blady strach, ponieważ na ulicach stolicy grasuje zabójca, który za cel obrał sobie młode kobiety. Jego...