Przemilczane wydarzenia z przeszłości mogą się zemścić, a kara będzie ostateczna.
Powieść zaczyna się mocnym akcentem. Podczas rady pedagogicznej w schowku znalezione zostaje ciało nauczyciela geografii. Na pierwszy rzut oka wygląda to na samobójstwo, jednak zebrane ślady wskazują jednoznacznie, że było to morderstwo.
Wydarzenia opisane są w narracji pierwszoosobowej, a komentatorem zdarzeń jest Tomek, nauczyciel historii. Podejmuje on samodzielne kroki by odnaleźć sprawcę i poznaje sekrety, które geograf skrywał przed światem. Tomek współpracuje również z policją dlatego o postępach oficjalnego śledztwa dowiaduje się z pierwszej ręki. Ponadto sam posiada 6 zmysł odziedziczony po babci więc wie na czym skupiać uwagę.
Tomek to bardzo ciekawa postać. Z pozoru spokojny nauczyciel, który z pasją prowadzi zajęcia. Skrywa jednak kilka mrocznych sekretów - a to jeszcze bardziej podkręca fabułę.
Książka to dość opasły tom, akcja mknie do przodu, pojawiają się ekscytujące momenty, a motywy poboczne doskonale pasują do całości. Do rozwiązania zagadki prowadzi kilka ścieżek, wątki mieszają się i przecinają. Dochodzi do drugiego morderstwa, a ofiarą jest sędziwy matematyk...
Czy nauczyciele aż tak bardzo mogą podpaść uczniom, że ci decydują się na dokonanie zbrodni, czy chodzi tutaj zupełnie o coś innego?
Środowisko nauczycieli nie ma tutaj wystawionej laurki, to tez ludzie którzy popełniają błędy i ponoszą konsekwencje za niedociągnięcia w swojej pracy.
Zakończenie wbija w fotel, a epilog niespodziewanie wzrusza.
W mojej ocenie rewelacyjny kryminał 10/10. Polecam.
Informacje dodatkowe o Garść popiołu:
Wydawnictwo: Zysk i S-ka