📚To książeczka dla dzieci, jednak czytając ją moim dzieciom bawiłam się przy niej znakomicie.
Historia zaczyna się w dniu wyjazdu uczniów z klasy IV do gospodarstwa agroturystycznego. Gdzie wita ich przemiła gospodyni Pani Jadzia i jej wierna suczka Morela. Splot pewnych wydarzeń powoduje, że kierowca autobusu Pan Stanisław Ogórek i Morela nie przypadli sobie do gustu, a co gorsza po tych wydarzeniach pies znika w niewyjaśnionych okolicznościach.
📚Paczka przyjaciół Kasia, Karol, Wojtek oraz ich nowa koleżanka Tola postanawiają zbadać sprawę, odnaleźć zaginioną Morelę i dowiedzieć się czy za jej zniknięciem stoi ponury Pan Ogórek, który zachowuje się bardzo dziwnie. Do tego jest jeszcze sprawa z zaginionym zegarkiem jednego z chłopców i pojawieniem się do złudzenia podobnego egzemplarzu na zupełnie innym nadgarstku..
📚Między prowadzonym śledztwem dzieci poznają obyczaje panujące w gospodarstwie-łącznie z porannym wstawaniem i dbaniem o inwentarz. Bardzo fajnie przybliża to młodym czytelnikom obowiązki i trud jaki mają na sobie gospodarze odpowiedzialni za zwierzęta.
📚Historia kończy się oczywiście pomyślnie, wszystkie zagadki zostają rozwikłane. Autorka bardzo fajnie poprowadziła historię utrzymując napięcie do końca książki. Moi prywatni detektywi byli zachwyceni i ustalili, że musimy sięgnąć po inne tytuły z tej serii.
📚Książka napisana jest przystępnym dla dzieci językiem, lecz nie infantylnym. Dzięki dość dużym literą nadaje się do samodzielnego czytania przez młodych czytelników lubiących detektywistyczne zagadki.
Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-04-24
Baś Ka
Wciągająca i pełna zwrotów akcji historia szkolnych przyjaciół, dla których prawda jest zawsze najważniejsza. Gdy pewnego dnia ze szkolnej biblioteki znika...
owa książka Alicji Sinickiej! Jaką tajemnicę skrywa moja podopieczna? Życie Anny Gali zmienia się diametralnie, gdy pewnego dnia zostaje opiekunką...