Decimus Fate i Talizman Marzeń

Tom 1 cyklu Decimus Fate

Niesie pomoc, kiedy inni zawodzą.

„Wytarty skórzany rzemień stał się grubym srebrnym łańcuchem, a prymitywny drewniany dysk przybrał formę bogato zdobionego srebrnego amuletu z gładko oszlifowanym turkusem pośrodku. Polśniewający rzadki kamień miał swoistą głębię i emanował złowrogim żarem, jakby stanowił okno do piekielnego wymiaru – i w rzecz samej nietrudno było sobie wyobrazić, że głęboko w jego sercu płonie diabelski ogień.(…) Czarodziejski artefakt, w którym uwięziony jest zły duch Daemonarium. Laicy nazywają go Talizmanem Marzeń. (…) Demoniczny duch sprawia, że ten, kto go nosi, osiąga większe sukcesy w dziedzinie, którą się para.”

Książka przedstawia historię dwóch mężczyzn: wojownika i maga, mieszkańców średniowiecznego miasteczka Gulie. Czarnoskórego łowcę demonów, który już nie poluje na nie, zwą go Opiekunem oraz starego maga Decimusa Fate`a potężnego niegdyś maga, który wyrzekł się magii, by odpokutować grzechy przeszłości i pojawia się tam gdzie inni zawodzą. Obaj niosą na swoich barkach ogromne brzemię złych uczynków, wzajemnej nienawiści i straty bliskiej osoby. Jednak w każdym jeszcze tli się płomyk dobra i chęć niesienia pomocy potrzebującym, aby odpokutować swoje dawne uczynki. W wyniku pewnego splotu wydarzeń niespodziewanie łączą swoje siły, by rozwikłać tajemniczą zagadkę zarazy trawiącą ludzi w nieodległym klasztorze Tan Jit Su.

„Fate zastanawiał się, czy dobrze zrobił, przyjmując zlecenie”.

Tu zaczyna się początek ich problemów, z którymi będą musieli się obaj bohaterowie zmierzyć. Nie będzie to łatwa współpraca, ani przeprawa, bo za rogiem czai się ktoś, kto chce śmierci Fate`a, ale w życiu przecież trzeba iść na kompromisy. Walczą w jednej drużynie i strzelają do tej samej bramki.

Kluczowym elementem całej historii jest walka dobra ze złem oraz próba odkupienia swoich win. Niestety człowiek pamiętliwy jest i tak szybko nie zapomina o wyrządzonych niegdyś krzywdach. Kto niespodziewanie pojawi się na ich ścieżce? Jak owa historia się zakończy? W czyje ręce wpadnie talizman marzeń?  Kto poluje na Decimusa Fate`a? Czy nasi bohaterowie mimo wad i przeszłości się polubią?

Książkę czyta się szybko, a dzięki krótkim i czytelnym rozdziałom łatwo odszukać i wrócić do pewnych wątków, ale efektu wow nie było.

Powieść niestety nie zachwyciła mnie tak jak bym tego chciała. Traktuje ją, jako odpoczynek po ciężkiej lekturze, przy której mogę się odprężyć. Jeżeli czytaliście poprzednią serię Flannery`ego to ta jest zupełnie inna. Autor bardziej skupił się tutaj na głównych bohaterach i ich życiu, co spowodowało, że trochę się nudziłam.

Co do samych bohaterów są bardzo ciekawie przedstawieni, złożeni, tajemniczy, niebezpieczni, momentami bezlitośni i intrygujący. Nie da się ich nie pokochać mimo ich wad i występków. Każdy z nich ma inną swoją historię, którą musi dźwigać. Poświęcono im sporo uwagi i to tu widać czytając każdy rozdział, dzięki czemu chce się brnąć w ich historię.

Niewątpliwym plusem jest też wydanie w sztywnej oprawie i kolorowa okładka, która przyciąga sroczki. W środku mamy mapę miasta oraz każdy rozdział zaopatrzony małym obrazkiem. Znajdziemy też parę ilustracji przedstawiających życie miasteczka i ich mieszkańców.

Na pewno sięgnę po kolejną część Decimus Fate i Rzeźnik z Guile, aby dowiedzieć się więcej o ich niezwykłych przygodach z nadzieją wartkiej akcji, której tutaj niestety nie zaznałam.

Informacje dodatkowe o Decimus Fate i Talizman Marzeń:

Kup książkę Decimus Fate i Talizman Marzeń

Decimus Fate i Rzeźnik z Guile
Peter A. Flannery0
Okładka ksiązki - Decimus Fate i Rzeźnik z Guile

Gdy w mieście Guile giną dwaj młodzi mężczyźni, zaskakujący rozwój wypadków rzuca Decimusa Fate i Opiekuna do rozpaczliwej walki o życie. Czarownice, mroczni...

Mag bitewny
Peter A. Flannery0
Okładka ksiązki - Mag bitewny

Nie ma uczucia silniejszego od smoczego smutku. Może tylko smocza wściekłość. Armia nieumarłych pod wodzą demona zalewa królestwo Furii. Kolejne...