Przemysław Żarski "Blizna" 💚
"Wspomnienia wypalały go od środka, tkwiły w sercu i w pamięci niczym blizna."
"Błędy, które popełniamy, są niczym utrwalone na skórze blizny. Nawet jeśli zdołamy je ukryć, wciąż tkwią w świadomości innych jak drzazgi."
W sylwestrową noc dochodzi do wypadku Błażeja Urygi, a w jego samochodzie znajdowała się pokaleczona dziewczyna. Kilka kilometrów od zdarzenia w stodole znaleziono zwłoki młodej kobiety. A jedyne podejrzenia padają na policjanta z wydziału kryminalnego. Dokąd to wszystko zaprowadzi?
W drugim tomie dowiadujemy się więcej z życia głównego bohatera, czyli komisarza Roberta Krefta ale także innych postaci, Błażeja Urygi czy pani komendant Olgi Krynickiej.
Kreft stara się uporać z samobójstwem matki i demonami z dzieciństwa. To, co zaszło dwadzieścia trzy lata temu ma związek z teraźniejszością, tylko jaki? Z kartki na kartkę chcemy dociec, kto za tym wszystkim stoi, a autor pozostawia nam otwartą furtkę do kolejnych części. 👍
"Blizna" to kryminał z wątkiem obyczajowym, opowiadający o wspomnieniach, ranach, złych wyborach. Przeszłość potrafi nas niekiedy dopaść w swoje sidła.
"Świat nie zatrzymuje się z powodu czyjejś śmierci. Kręci się dalej, mimo wciskanych w szprychy badyli. Nie zwalnia nawet na sekundę."▪️"Przychodzimy na świat sami i sami go opuszczamy; otoczeni amuletami, pozbawieni nadziei, zlęknieni i nadzy. Wstyd podąża za nami do końca."▪️"Czas płynie za szybko. Nie nadążamy za nim, usiłując dostosować się do oczekiwań innych, wpasować w wyznaczone przez otoczenie ramy. Uwierają nas, a mimo to z uporem maniaka wchodzimy w nie z bagażem traum i niespełnionych ambicji.
Wydawnictwo: Czwarta Strona
Data wydania: 2020-09-02
Karolina Wawrowska
W odnalezionych na grzęzawisku kościach kryje się historia zadawnionych krzywd i przerwanego przedwcześnie życia. Podkomisarz Aleksandra Lazar rozpoczyna...
Policja znajduje w parku ciało młodej nauczycielki. Jedynym śladem, jaki zabójca pozostawia na miejscu zbrodni, jest motyl, wciśnięty do kieszeni...