Przed paroma miesiącami Magda Gessler zawitała do Wrocławia, gdzie zajęła się restauracją prowadzoną przez pana Andrzeja. Chociaż rewolucje Magdy Gessler ostatecznie się udały, to – jak już dziś wiemy – losy miejsca po Kuchennych… nie zakończyły się happy endem. Jak dziś wygląda sytuacja Restauracji Margaret?
fot. Natalia Dobryszycka / East News / x-news / mat. prasoweMagda Gessler jest niekwestionowanym autorytetem, który od ponad dekady zmienia polską rzeczywistość gastronomiczną za sprawą swoich Kuchennych rewolucji. W 26 sezonie programu odwiedziła Centrum Gastronomiczne Margaret, które zamieniła w przyjemną Restaurację Margaret. Jak dalej potoczyły się losy miejsca prowadzonego przez pana Andrzeja?
Kuchenne rewolucje: Restauracja Margaret we Wrocławiu – opis
Przypomnijmy, że przed rokiem – w grudniu 2022 r. – Magda Gessler przyjechała do Wrocławia, a właściwie: na jego obrzeża, gdzie przeprowadziła rewolucję w Centrum Gastronomicznym Margaret. To miejsce prowadzone przez pana Andrzeja i jego syna, które specjalizowało się głównie w cateringu i dowozach, a które restauratorka postanowiła zmienić w pełnoprawną restaurację.
Rewolucje nie obyły się bez kłopotów. Widzowie byli świadkami konfliktu między restauratorką a szefem „Margaret” o zjedzony schab. Spięcia między restauratorką a właścicielem pojawiły się jeszcze przed etapem ogłoszenia zmian:
Właściciel dąży nie do tego, żeby dobrze karmić, tylko żeby zarabiać. Oczywiście mogę nauczyć was pięciu dań, ale mam wrażenie, że kiedy wyjdę, i tak wszystko będzie robione na skróty. Nie mam wiary w was, ale daję wam szansę
– mówiła Magda Gessler w 4 odcinku 26 sezonu „Kuchennych rewolucji”.
Ostatecznie jednak rewolucja przeprowadzona została z powodzeniem. A jednak – dziś okazuje się, że nawet pomoc słynnej restauratorki nie pozwoliła na utrzymanie restauracji.
Restauracja Margaret Wrocław – czy jeszcze działa?
O problemach z Restauracją Margaret po Kuchennych rewolucjach pisały m.in. miejskie portale z Wrocławia. Jak się okazuje, pan Andrzej po pewnym czasie zdecydował się zrezygnować z dalszego prowadzenia restauracji, powracając do cateringu.
Czytaj także: Rękopis Davida Bowiego sprzedany za ponad 70 tysięcy funtów!
Dlaczego właściciel zdecydował się zamknąć swoją restaurację? Jak tłumaczył w rozmowie z dziennikarzem portalu wroclaw.pl:
Powodem są megakoszty czynszu i mediów.
Dziś nie zjemy więc w Restauracji Margaret. Zainteresowani mogą skorzystać jedynie z cateringowej oferty właściciela.
Restauracja Margaret Wrocław – lokalizacja
Pierwotnie Restauracja Margaret działała w dzielnicy Księże Małe, przy ulicy Krakowskiej 141-145. Było to tuż przy drodze wylotowej w kierunku Oławy. Jak wiadomo, dziś restauracja nie funkcjonuje już w tym samym miejscu, które przed rokiem odwiedziła Magda Gessler.
fot. Natalia Dobryszycka / East News / x-news / mat prasowe
Firma cateringowa Margaret ma dziś nowy adres – przeniosła się na drugi kraniec miasta, aż na Psie Pole. Dziś biznes pana Andrzeja działa przy ulicy Jutrosińskiej 29 we Wrocławiu.
Restauracja Margaret Wrocław – menu
Co można było zjeść w restauracji po Kuchennych rewolucjach? Magda Gessler miała pomysł, by w restauracji powrócić do dawnych smaków, w tym do kuchni lat 70.
Czytaj także: "Księgarnia z marzeniami" – o czym jest film? Czy warto obejrzeć?
W menu wymyślonym przez Magdę Gessler znalazły się mus z makreli na białym serze z ostrym pomidorem i papryką, sardynki portugalskie z cytryną, nóżki z octem, solianka oraz bryzol z polędwicy. Na deser pojawił się z kolei krem sułtański.
Obecnie w menu firmy cateringowej znajduje się np. rosół z makaronem, żurek z jajkiem, krem z dyni, zupa gulaszowa, zestawy obiadowe typu udko z kurczaka z rożna wraz z purée ziemniaczanym czy kotlet de volaille wraz z ziemniakami. Nie ma natomiast dań proponowanych przez Magdę Gessler.
Tagi: kuchenne rewolucje,