Kuchenne Rewolucje. Bar Mój Schaboszczak - menu, ceny, gdzie jest?

Data: 2024-04-18 19:26:39 | aktualizacja: 2025-01-02 15:32:20 | Ten artykuł przeczytasz w 6 min. Autor: Piotr Piekarski
udostępnij Tweet

Czas na siódmą odsłonę 28 sezonu Kuchennych rewolucji Magda Gessler odwiedza tym razem Żnin w województwie kujawsko-pomorskim. To również małe, spokojne miasteczko, które liczy kilkanaście tysięcy mieszkańców - podobnie jak Nowy Tomyśl, gdzie również niedawno przeprowadzone zostały Kuchenne Rewolucje. Nie jest to miejscowość turystyczna, nie przyjeżdżają tu raczej goście z całej Polski. Restauratorzy opierać się więc muszą na okolicznych mieszkańcach i starać się dopasować do ich oczekiwań i gustów.

Bar Mój Schaboszczak podczas Kuchennych Rewolucji - właścicielka restauracji z córką
fot. mat. prasowe / x-news /  

Tak było również w przypadku Ani i Tomasza, którzy prowadzili w okolicy gospodarstwo rolne. Liczyli na to, że gdy oni odejdą na emeryturę, gospodarstwo przejmie syn. Niestety, ten zginął w wypadku, a Ania i Tomasz potrzebowali zmian. Sprzedali więc gospodarstwo i otworzyli w Żninie bar o nazwie Chicken Go. Jak łatwo się domyślić, miał on zaspokoić apetyty mieszkańców na „amerykańskie jedzenie", czyli fast food. Niestety, american dream Ani i Tomasza się nie spełnił. Wkrótce otwarto w Żninie restaurację należącą do jednej z popularnych franczyz i klienci woleli zamawiać tamtejsze kurczaki. 

Kuchenne Rewolucje: Bar Mój Schaboszczak – opis 

Łatwo się domyślić, że po otwarciu konkurencyjnej restauracji w Żninie biznes Ani i Tomasza mocno się posypał. Najgorsze, że właściciele kompletnie nie wiedzieli, dlaczego tak się stało. Być może byłoby inaczej, gdyby – jak wcześniej - księgowość dalej prowadziła im córka. Ta jednak musiała na pewien czas poświęcić się wychowywaniu dzieci i przestała kontrolować finanse restauracji. 

Czytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?

Wówczas długi Chicken Go zaczęły błyskawicznie rosnąć. Coraz większe raty do spłacenia coraz mocniej obciążają domowy budżet Ani i Tomasza. Właściciele kompletnie nie radzą sobie w tej sytuacji. Na szczęście mają siebie nawzajem i mocno się wspierają. Również córka planuje pomóc im w prowadzeniu restauracji i ogarnianiu finansów. Ale czy to wystarczy, by Magda Gessler przeprowadziła udane rewolucje?

Restauratorka z pewnością nie będzie zachwycona smażonymi na głębokim tłuszczu kawałkami kurczaka (stripsami – Magda Gessler nazwie je po swojemu – stringami). Entuzjazmu nie wzbudzi również tutejszy rosół ani sposoby przygotowania potraw w dziwacznej maszynie do smażeniu w głębokim tłuszczu pod wysokim ciśnieniem. Niestety, skład panierki również będzie pozostawiał wiele do życzenia. Tak wiele, że w programie ponownie padnie słynne pytanie: „Dlaczego Wy trujecie ludzi?". Magda Gessler na pomoc wezwie również właścicielkę położonej w Bydgoszczy restauracji „Dzikowisko". Z pewnością będzie się działo. 

Kuchenne Rewolucje: Mój Schaboszczak – czy bar dalej istnieje? 

Tak, właściciele baru Mój Schaboszczak zapraszają do siebie okolicznych mieszkańców, jak również wszystkich fanów programu „Kuchenne Rewolucje". W sieci pojawiają się już nawet wrażenia pierwszych YouTuberów. Właściciele chętnie je udostępniają w swoim profilu na FAcebooku. Z okazji premiery  w karcie pojawi się także zupełnie nowa sałatka według przepisu Magdy Gessler - z owocami, warzywami, indykiem i żurawiną. Od czasu przeprowadzenia Kuchennych Rewolucji w Barze Mój Schaboszczak gotuje się bowiem sezonowo. Niedawno serwowano tu zupę grochową czy klopsy wieprzowe nadziewane serem żółtym i pietruszką z puree ziemniaczanym i surówką wiosenną. Co ciekawe, w styczniu 2025 roku na antenie TVN miała miejsce ponowna emisja programu. Bar wciąż funkcjonuje i – jak deklarują właściciele – ma się świetnie. 

Kuchenne Rewolucje: Bar Mój Schaboszczak – czy warto? 

Magda Gessler bardzo chwaliła po powrocie tutejsze dania. Widać, że właściciele zrozumieli, co restauratorka chciała im przekazać. Również oceny gości (4,5 na Facebooku oraz 4,1 w mapach Google) zapowiadają całkiem smaczne jedzenie. Goście doceniają wielkość porcji - schabowy z trzech rodzajów mięs jest tu nie do przejedzenia przez jedną osobę. 

Kuchenne Rewolucje: Bar Mój Schaboszczak – lokalizacja, gdzie jest? 

Bistro Koszyki znajdziecie w Żnienie przy ulicy Browarowej 2B.  

Kuchenne Rewolucje: Bar Mój Schaboszczak – parking

Bar Mój Schaboszczak mieści się pośrodku dużego osiedla. Mnóstwo bloków, ale wzdłuż okolicznych uliczek znaleźć można miejsca parkingowe - nie tylko dla tutejszych mieszkańców. Z czasem jednak może się to zmienić. 

Kuchenne Rewolucje: Bar Mój Schaboszczak – menu 

W barze Mój schaboszczak Magda Gessler proponuje oczywiście schabowego. Gigantycznego, złożonego z trzech różnych rodzajów mięs. Jest tu boczek, karkówka oraz klasycznie schab. 

Czytaj również: Kuchenne rewolucje - Świńskie sprawki w Łodzi

Bar Mój Schaboszczak serwuje także sałatkę szwabską, zupę gulaszową, bitki wieprzowe czy makowiec na bogato.

Jeśli chodzi o dania spoza menu Kuchennych Rewolucji, mamy tatara, rosół z trzech mięs z domowym makaronem, kapuśniak, sałatkę rzymską, zraz wieprzowy, karkówkę oraz dania typowo sezonowe. Dzieci – oczywiście - liczyć mogą na nieśmiertelny filet panierowany z kurczaka. Ciekawostką jest obecność w karcie pstrąga. Jeśli zaś lubicie DeVolaille – również znajdziecie coś dla siebie. 

Bar Mój Schaboszczak – ceny

Trzeba powiedzieć: drogo nie jest, w sam raz na kieszeń przeciętnego Polaka. Sałatka szwabska to koszt 32 zł, zupa gulaszowa – 35 zł, bitki wieprzowe - 49 zł, gigantyczny schabowy kosztuje 59 zł, ale podany jest na desce i może go jeść więcej osób. Bitki kupimy w cenie 49 zł, a makowiec - 30 zł. Magda Gessler dba o to, by właściciele na swoich daniach zarabiali, ale nie zdzierali za mocno z gości. 

Jeśli chodzi o pozostałe dania z karty, rosół na przykład kosztuje 20 zł, kapuśniak - 29 zł, zraz - 43 zł, karkówka - 47 zł, polędwica wieprzowa zaś - 45 zł. 

Bar Mój Schaboszczak  – godziny otwarcia

Kiedy możemy odwiedzić bar Mój Schaboszczak? Od wtorku do niedzieli w godzinach 12:00 - 20:00 W poniedziałek właściciele i załoga odpoczywają.

Przeczytaj także:


Jak Wam się podoba menu Baru Mój Schaboszczak? Spróbowalibyście „zaatakować" słynnego schaboszczaka? A może inne potrawy bardziej przypadły Wam do gustu? 

Tagi: kuchenne rewolucje,

REKLAMA

Zobacz także

Musisz być zalogowany, aby komentować. Zaloguj się lub załóż konto, jeżeli jeszcze go nie posiadasz.

Książka
Magda
Dominik Linowski2
Okładka książki - Magda

MAGDA Fascynująca opowieść o życiu absolutnej królowej polskiej gastronomii i jednej z najbardziej znanych i wpływowych Polek. Szczera i dotychczas...

dodaj do biblioteczki
Reklamy
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje