Czas na piąty już odcinek 28 sezonu Kuchennych rewolucji Magda Gessler po wizycie w Nowym Targu wybierze się do Poznania. Wiadomo, to miasto nowoczesne, w którym konkurencja jest duża, ale jest też wielu klientów. Tylko czy będą oni gotowi wybrać się aż 7 km od centrum miasta do bistro Pomylone Gary? Właściciele, Kuba i Ania, przeprowadzili się tu z Konina. Mają piękny piec, w którym wypiekają przede wszystkim pizze. Niestety, miejsce nie spełniło oczekiwań gości. Nie było zbyt piękne, w dodatku okazało się, że wewnątrz raczej nie panuje idealna czystość. Nie pomogło serwowanie okolicznym firmom i klientom cateringów. Po Kuchennych Rewolucjach bistro Pomylone Gary zmieniło się w bistro Pyr! Pyr! Pyr, w którym serwowane są dania ziemniaczane, ale nie tylko. Czy bistro dalej działa? Jak oceniła je Magda Gessler i jaka jest ocena gości?
W Poznaniu Magda Gessler odwiedziła bistro Pomylone Gary, którą prowadzili Ania i Kuba. Kuba postanowił zastawić własne mieszkanie, by otworzyć to miejsce. Właściciele opuścilli rodzinny Konin, by zapomnieć o przeszłości, zacząć nowe, szczęśliwsze życie. Niestety, nie wiodło im się najlepiej. Gości było mało, pieniędzy - jeszcze mniej. Wreszcie właściciele zdecydowali się poprosić o wsparcie Magdę Gessler. Czy ta rewolucja się powiodła?
Kuchenne Rewolucje: Pyr Pyr Pyr – opis
W 28 już sezonie Kuchennych Rewolucji wraz z Magdą Gessler widzowie odwiedzili już Podhale, Śląsk, a także Warszawę. Tym razem czas na krótki wyjazd do nieodległego Poznania, gdzie konkurencja na rynku restauracyjnym jest całkiem spora. Na szczęście przede wszystkim w centrum - na przedmieściach, kilka kilometrów od rynku, niewielkie bistro może sobie doskonale radzić, goszcząc okolicznych mieszkańców. Oczywiście, o ile właściciele wpadną na pomysł, jak do sąsiadów dotrzeć. Ani i Kubie się to nie udało.
Czytaj także: Przysięga - odc. 801 - streszczenie - Drugie badanie da pozytywne wyniki?
Problem był taki, że właściciele nie byli „tutejsi". Przeprowadzili się z Konina, by zapomnieć o przeszłości, o trudnych doświadczeniach. Kuba, były właściciel żłobka, rozstał się z żoną. Ania znała go, gdyż w jej firmie zamawiał katering. Ona również była po rozstaniu. Oboje postanowili zmienić swoje życie. Niestety, nie mieli dobrego pomysłu na menu, choć świetny piec do pizzy powinien stanowić dobrą podstawę. W dodatku w restauracji nie było idealnie czysto. Magda Gessler zapewniła właścicielom solidne wietrzenie kuchni, a także nakazała im powrót do kulinarnych poznańskich korzeni. A więc - do ziemniaków, czyli po poznańsku „pyr". Jeśli jesteście ciekawi, jak przebiegłe rewolucja, odcinek obejrzycie w TVN i w serwisie Player.pl
Kuchenne Rewolucje: Pyr Pyr Pyr – czy bistro dalej istnieje?
Oczywiście, Bistro Pyr Pyr Pyr nadal zaprasza gości. Właściciele przygotowują się na emisję programu. W najbliższych dniach po emisji nie będzie możliwości rezerwacji stolików, będzie też obowiązywała specjalna, skrócona wersja menu. Ale pyry będą! Tym bardziej, że właściciele znaleźli ostatnio prawdziwy skarb - ziemniaka o wadze niemal półtora kilograma! Oj, będzie zapiekane! Właściciele wciąż też wymyślają nowe dania - ostatnio zaproponowali gościom kotlety z kaczki i gęsi z musem borowikowym. A wszystko to na lunch w obniżonej cenie.
Kuchenne Rewolucje: Pyr Pyr Pyr – czy warto?
Zdecydowanie tak - Magda Gessler uznała tę rewolucję za bardzo udaną, mówiąc, że zjemy tu jedne z najlepszych ziemniaków w Polsce. Na tym jednak nie koniec. Wysoka ocena gości - 4,8 w Mapach google potwierdza wrażenia restauratorki. Jest ciepło i miło, serdecznie, kameralnie, od serca. Jest też czysto i domowo
Kuchenne Rewolucje: Pyr Pyr Pyr – lokalizacja, gdzie jest?
Bistro Pyr! Pyr! Pyr! znajdziecie w Poznaniu, przy ulicy Głogowskiej 158.
Kuchenne Rewolucje: Pyr! Pyr! Pyr! – parking
Wzdłuż okolicznych uliczek jest sporo miejsc parkingowych, nie powinno więc być problemu z pozostawieniem samochodu - tym bardziej, że samo bistro też nie jest duże. Nieopodal znajdziemy dwa dyskonty ze sporymi parkingami - w razie potrzeby, za niewielką opłatą można tam pozostawić samochód, można też wykorzystać wizytę w bistro Pyr! Pyr! Pyr! jako okazję, by zrobić zakupy, a wówczas parking z pewnością będzie darmowy
Kuchenne Rewolucje: Pyr! Pyr! Pyr – menu
W szynku Rumiane i Pieczyste Magda Gessler proponuje niezwykłe dania. Jest wśród nich poznańska focaccia z gzikiem. Pyra „Magda" pieczona z wędzoną słoniną, serem gruyere, żółtkiem, koperkiem, szczypiorkiem i kwaśną śmietanką. Można też skosztować a la strogonowa z gęsi na sosie demi glace, z kotletem ziemniaczanym na musie borowikowym, pieczarkami na maśle oraz czerwoną kiszoną kapustą. Wreszcie, jest zupa malowana na talerzu w trzech odsłonach, krem dyniowy i szarlotka zabajone.
Czytaj również: Kuchenne rewolucje - bistro Oaza smaku. Czy rewolucja w Nowym Tomyślu się uda?
Prócz dań rewolucyjnych w bistro zjemy rosół, polędwicę wieprzową, schabowy, pizzę z gęsią i pieczoną pierś z kaczki. Widać, że właściciele postanowili zrobić właściwy użytek z pieca, który specjalnie zakupili.
Bistro Pyr! Pyr! Pyr! – ceny
W bistro Pyr! Pyr! Pyr! ceny są raczej przystępne. Magda Gessler zresztą dba o to, by w menu restauracji po rewolucjach każdy mógł zjeść w atrakcyjnej cenie. Foccacia kosztuje 32 zł, pyra Magda - 29 zł, strogonow - aż 65 zł, to najdroższa pozycja, malowana zupa - 33 zł, krem dyniowy - 24 zł, a szarlotka 34 zł.
Rosół kosztuje 29 zł (z gęsiny i kaczki), pizza - 45 zł, stek z jesiotra - 72 zł, a schabowy - 39 zł. Można zjeść też pieczone jabłko za 29 zł
Bistro Pyr! Pyr! Pyr! – godziny otwarcia
Kiedy możemy odwiedzić bistro Pyr! Pyr Pyr!? Od wtorku do niedzieli - w poniedziaki jest zamknięte.
Od wtorku do czwartku w restauracji zjemy w godzinach 13:00-20:00, w piątek i sobotę od 13:00 do 21:00, a w niedzielę: od 13:00-20:00
Przeczytaj także:
Podoba Wam się menu bistro Pyr! Pyr! Pyr! Chcielibyście je odwiedzić? A może propozycje Magdy Gessler zupełnie Was nie przekonują?
Tagi: kuchenne rewolucje,