Żydowska narzeczona

Żydowska narzeczona, obraz Rembrandta, to temat pracy Rebeki. Okazuje się, że Abigail, praprababka dziewczyny, i jej ukochany Efraim mogli być modelami malarza. Ta urzekająca, ale i mroczna jak dzieła Rembrandta książka, której akcja toczy się w Paryżu końca XX wieku i w XVII wieku w Niderlandach, przedstawia dwie pełne cierpienia i śmierci historie miłosne: Abigail oraz Rebeki. W obu następuje okrutna konfrontacja miłości i sztuki, opisana w ciemnych barwach, realistycznie, wręcz brutalnie. Jak na płótnach Rembrandta.

Informacje dodatkowe o Żydowska narzeczona:

Wydawnictwo: Rebis
Data wydania: 2008-06-10
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-7301-928-7

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Żydowska narzeczona

Żydowska narzeczona - opinie o książce

Abigail Lopes da Costa i Ephraim Paradies to para kochanków przedstawionych na słynnym obrazie Rembrandta van Rijn. Obserwujemy historię ich miłości. Jednocześnie już w czasach współczesnych Rebeca Lopes da Costa zakochuje się we włoskim pisarzu. Co łączy te dwie historie? Dzisiaj będzie bardzo krótko. Nie wiedziałam, że dzień w szkole może tak wymęczyć, a i książka mnie nie zachwyciła. Zakochiwanie się w sobie, poszukiwania kochanków przedstawione poprzez pryzmat historii pary z obrazu to ciekawe i piękne posunięcie. Szkoda tylko, że wykonanie pozostawia wiele do życzenia. Autor chociaż wymyślił ciekawą historię nie pozwolił jej się rozwiną i zaciekawić czytelnika. Liczyłam na uczucia, emocje, a tu w większości czytałam nudny monolog głównego bohatera, który narzeka na świat, ludzi i samego siebie, ponieważ nie jest w stanie się zakochać. Dziwne, przecież to chyba przychodzi samo, a nie na zawołania, bo ja chcę i już. Czytało mi się bardzo wolno jak na tak mało stron. Czy polecam? Może ktoś się skusi i jemu się spodoba ja z pewnością nie będę jej miło wspominać.' Opinia pojawiła się też na moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
Avatar użytkownika - Charlotte5
Charlotte5