Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów

Obok nas żyje wiele najróżniejszych stworzeń. Gołębie, wróble, jeże, szczury czy wiewiórki. Jednak w mieście moż­na spotkać także aleksandrettę obrożną, dzika, bielika, prosionka szorstkiego czy wstężyka... Z tej książki dowiecie się, dlaczego gołąb, patrząc na blokowisko, widzi górskie urwiska pełne skalnych półek, a gawronie pióra lśnią wszystkimi kolorami tęczy. Przeczytacie rów­nież, czemu widok stada dzikich egzotycznych papug zimą w środku europejskiego miasta nie jest niczym dziwnym, czy można pić, jeść i spać podczas latania oraz dlaczego wróbel to podróżnik. Poza tym w ,,Zwierzętach miast" znajdziecie również informacje, jak pomagać miejskim zwierzętom i jak im nie szkodzić.

Dorota Suwalska - pisarka, animatorka kultury, ilustratorka, dziennikarka, autor­ka scenariuszy. Nominowana do Astrid Lindgren Memorial Award 2013 i 2014. W swoim dorobku ma trzy tomiki poetyckie oraz powieści dla dzieci i młodzieży, m.in.: ,,Znowu kręcisz, Zuźka!", ,,Bruno i siostry" (wy­różnienie literackie w konkursie Polskiej Sekcji IBBY Książka Roku, nominacja do na­grody Kornela Makuszyńskiego, powieść na liście książek proponowanych przez Polski Instytut Książki), ,,Czarne jeziora" czy ,,Tabletki na dorosłość".

Diana Karpowicz - urodziła się w 1986 roku, tuż po wieczorynce. Ukończyła Akademię Sztuk Pięknych we Wrocławiu na kierun­ku projektowanie graficzne. Zajmuje się ilustrowaniem, głównie dla dzieci, a także projektowaniem identyfikacji graficznych. Jest autorką ilustracji do książek, m.in.: ,,Sekret ponurego zamku" Wojciecha Widłaka, ,,Idealny dzień" Natalii Usenko, ,,Mama" Przemysława Wechterowicza, a także ilustracji w podręcznikach.

Powyższy opis pochodzi od wydawcy.

Informacje dodatkowe o Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów:

Wydawnictwo: Nasza Księgarnia
Data wydania: 2023-05-31

Kup książkę Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów

Zwierzęta miast, czyli 22 portrety naszych nieudomowionych sąsiadów - opinie o książce

Avatar użytkownika - Justyna_M
Justyna_M
Przeczytane:2023-07-14, Przeczytałem,

Które zwierzęta zaglądają Wam przez okna lub odwiedzają Wasz ogród?

Pamiętam kręcącego się wokoło domu lisa i dzika, gdy odwiedzałam przyjaciółkę w Trójmieście.

Dzięki temu fantastycznemu wydaniu poznamy bliżej 22 gatunki zwierząt, które żyją w pobliżu naszych miejsc zamieszkania.

Czy wiedzieliście, że wróble mogą zasiedlić parking rowerowy, a ropuchy znają mnóstwo sztuczek, aby
ochronić się przed drapieżnikami?
Przyjrzymy się różnicom między miejską a leśną wiewiórką, zapobiegliwym ssakom jak lisy, a to jedynie namiastka fascynującej wiedzy, która mieści się w tej pięknie wydanej książce. Na pewno w czasie czytania ani jeden raz nie powieje nudą, bo narracja jest ciekawa i wciągająca. Znalazłam tu mnóstwo ciekawostek, z którymi dotąd się nie spotkałam.

Zwierzęta podzielono na kręgowce i bezkręgowce, a te dwa podziały zawierają ptaki, ssaki, gady, płazy i stawonogi.

Typ papieru bardzo mi się podoba. Szczegółowa grafika jest w stonowanych i spokojnych kolorach, a treść jest przystępna i na pewno zachęci młodego czytelnika do poznawania przyrody. Przydatne informacje uwrażliwią na los zwierząt, podpowiedzą, jak im pomagać i co zrobić, gdy staną na naszej drodze.

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-07-10, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,

Czy zastanawialiście się kiedyś jakie zwierzęta żyją w mieście? Ja, szczerze mówiąc, nigdy i gdyby ktoś mnie zapytał powiedziałabym pewnie, że uliczne koty i wiewiórki w parkach. No, może jeszcze gołębie. Tymczasem okazuje się, że tych gatunków jest o wiele, wiele więcej.

Jak pisze autorka książki bardzo trudno było jej ograniczyć się do jedynie 22 zwierząt. Jako kryteria przyjęła prowadzenie lądowego lub wodno-lądowego trybu życia i przynależenie do kręgowców.

Chyba Was nie zdziwi, gdy napiszę, że książka zawiera ogrom ciekawostek. Gdybym chciała Wam przytoczyć najlepsze to... posądzono by mnie o jej plagiat.

Przyznam, że o wielu rzeczach nie wiedziałam, jak choćby o tym, że gołębie miejskie objęte są częściową ochroną gatunkową i jeśli postanowią złożyć jaja na moim parapecie to usunięcie lub przeniesienie gniazda będzie sprzeczne z prawem. Czy też o tym, że lisy skaczą w dal na odległość 4 metrów. Cechuje je także znakomita pamięć co do miejsc, w których zakopały swoje zapasy na zimę.

Ale największym zaskoczeniem była papuga aleksandretta obrożna, która lubi drzewa w miejskich parkach i, jak się okazuje, pojawiła się już także w Polsce.

To raptem kilka ciekawostek, bo jak już wspomniałam, książka zawiera ich sporo i nie pozostaje mi nic innego jak zachęcić Was do przeczytania.

To nie są tylko suche fakty o zwierzętach, ich wyglądzie, czy trybie życia. Są tu też przykłady działań jakie może podjąć człowiek by żyło się lepiej i ludziom i zwierzętom (uwagi o dokarmianiu, dbaniu o zieleń w mieście, tworzeniu poidełek i budek lęgowych czy sadzeniu kwiatów miododajnych). A także rady jak postępować w razie natrafienia na ranne zwierzę.

To taka mini księga wiedzy o zwierzętach żyjących w mieście i wszystkich sprawach okołozwierzęcych, na które wpływ ma człowiek.

Książka jest obszerna ale całkiem przyjemnie i szybko się ją czyta. Napisana jest prostym językiem, trafiającym do czytelnika. Zawarte ilustracje pięknie dopełniają treści. Coś dla wzrokowców, bo dodatkowo tekst został podzielony na krótsze fragmenty a kolorystyka jest miła dla oka, stonowana.

Polecam! Mnie zainteresowała, dla 4-latka była jeszcze za długa by czytać od a do z, ale co lepsze ciekawostki synowi powtarzałam. Na pewno do niej wrócimy za jakiś czas.

Avatar użytkownika - katee87
katee87
Przeczytane:2023-06-27, Ocena: 6, Przeczytałem,

"Zwierzęta miast" to niezwykła książka, która zabiera nas w fascynującą podróż po ukrytym świecie zwierząt zamieszkających miasta. Autorka przedstawia nam portrety 22 bohaterów, od gołębi i gawronów po jeże i lisy, odkrywając ich zwyczaje, miejsca schronienia oraz preferencje żywieniowe. Ta pięknie wydana publikacja jest prawdziwym skarbcem wiedzy, bogatym w treści, informacje i niezwykłe ciekawostki.

Każda stronica kryje w sobie fascynujące historie, wzbogacone interesującymi faktami, które odsłaniają tajemnice miejskiego życia małych bohaterów.

Książka nie ogranicza się tylko do ukazania rozmaitych aspektów codziennego życia zwierząt. Wielką siłą jej przesłania jest odwaga w konfrontowaniu się z mitami dotyczącymi koegzystencji zwierząt z ludźmi. Występując jako niezawodna przewodnuczka, autorka dowodzi, że harmonijne współżycie jest w pełni możliwe, a te niewielkie stworzenia, na które zazwyczaj nie zwracamy uwagi, posiadają wiele do zaoferowania. Przekonujemy się, jak ważne jest nasze zaangażowanie w pomoc i właściwe postępowanie podczas przypadkowego spotkania.

Autorkq z rozmysłem podzieliła książkę na rozdziały, które układają się w harmonijną całość, skupiającą się na różnorodnych grupach zwierząt: od majestatycznych ssaków, po ptaki królujące na nieboskłonie, aż po gady i płazy pełne tajemnicy, oraz stawonogi i inne bezkręgowce pełne różnorodności form. Wszystkie te stworzenia, ukazane w swoim naturalnym środowisku, stają się dla nas żywym obrazem fascynującego życia, zwyczajów i sposobów przygotowania do nadejścia zimy.

"Zwierzęta miast" niezmiennie zaskakuje nadzwyczajnymi ciekawostkami, które wypełniają jej strony. Ta monumentalna publikacja, której bogactwo treści jest niemal niezmierzone, stanowi solidną cegłę wiedzy, umożliwiając nam zgłębianie najbardziej ukrytych tajemnic zwierząt miejskich. Jej fascynujący charakter niezwykle absorbuje i inspiruje, jednocześnie wzbudza głębokie zrozumienie konieczności ochrony i szacunku dla małych sąsiadów, którzy zasługują na naszą uwagę.

Ta niezrównana opowieść, pełna inspirujących treści z pewnością zdobędzie uznanie zarówno u młodych, jak i starszych miłośników zwierząt. Jej strony, przepojone mądrością i ciekawostkami, mogą być czytane na różne sposoby - poczynając od powolnego czytania strona po stronie, które pozwoli delektować się każdym słowem, po wybieranie rozdziałów, które najbardziej intrygują. Możemy również powracać do wybranych fragmentów, wciąż odkrywając nowe szczegóły.

Ta książka otwiera oczy na piękno i różnorodność zwierząt miast oraz inspiruje do podjęcia działań mających na celu ochronę ich środowiska.

Czy wiecie?

?        Co widzi gołąb patrząc na blokowisko?

?        W jaki sposób wróbel, którego lot jest bardzo krótki dotarł prawie na wszystkie kontynenty?

?        Czy można pić, jeść i spać podczas latania?

?        Jak całują się gawrony?

?        Czy nietoperze mieszkają w mieście?

?        Który owad oddycha nogami?

?        Czy dziki śpiewają kołysanki i nawołują się po imieniu?

,,Zwierzęta miast" jest bardzo wartościową książką, w której młody czytelnik znajdzie wiele informacji i ciekawostek ze świata zwierząt, które mieszkają obok nas. Dowiemy się jak zakładają gniazda, jak karmią pisklęta, jak my ludzie możemy pomóc ptakom w wychowywaniu potomstwa. Jak przystosowały się do życia w mieście. Znajdują się nie tylko wskazówki co pomoże zwierzętom, ale również wskazówki czego nie robić by im nie zaszkodzić.

Książa podzielona jest na rozdziały PTAKI, SSAKI, GADY I PŁAZY, STAWONOGI oraz inne bezkręgowce. Dzięki takiemu podziałowi, prostemu języku i ilustracjom książę czyta się bardzo szybko i z dużym zainteresowaniem.

Książa posiada wiele, dużych ilustracji, które przedstawiają dany gatunek nieudomowionego zwierzęcia. Więcej jednak znajdziemy tutaj tekstu i cennych informacji ze świata zwierząt. Chociaż Książa przeznaczona jest dla dzieci w wieku 10-14 lat to ja również z dużym zainteresowaniem przekładałam kolejne jej strony. Sama nie byłam świadoma, że aż tyle dzikich stworzeń żyje obok mnie. Czasami nawet w naszych domach.

Czarna wołga. Tajemnica z przeszłości
Dorota Suwalska0
Okładka ksiązki - Czarna wołga. Tajemnica z przeszłości

Łucja ma dość ciągłych zmian w życiu! Najpierw rozwód rodziców, później przeprowadzka do Szczecina, teraz powrót do Warszawy...

Piegowate niebo
Dorota Suwalska0
Okładka ksiązki - Piegowate niebo

Rodzina Inki niedawno się przeprowadziła. Dziewczyna nie potrafi się odnaleźć w nowym środowisku, a w szkole ze wszystkimi ma na pieńku. Na domiar złego...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;