Z³y

Ocena: 5.67 (6 g³osów)

Trwa po¶cig. Domenico Buscetta, zbieg³y szef kalabryjskiej mafii, Ndrànghety, ukrywa siê w lesie. Za sprzeniewierzenie siê zasadom i zdradê Rodziny kara mo¿e byæ tylko jedna – ¶mieræ. Jak dosz³o do tego, ¿e Z³y – cz³owiek, który trz±s³ ca³± Kalabri± – sta³ siê uciekinierem, obawiaj±cym siê o w³asne ¿ycie?
Historia jego rodziny to w³adza, pieni±dze i ¶mieræ, tragiczne w skutkach, zakazane uczucia, nieszczê¶liwe kobiety i mê¿czy¼ni naznaczeni piêtnem mafii, która zazdro¶nie strze¿e swoich sekretów. Jednak mi³o¶æ tak¿e ¿±da wy³±czno¶ci i ka¿e wybieraæ.

„Nazywano mnie Il Male, Z³ym. I wierzcie mi, zas³u¿y³em na to miano. By³em bezwzglêdny, okrutny i sprawia³o mi to przyjemno¶æ. Upaja³em siê w³adz±, czu³em siê panem ¿ycia i ¶mierci. Prawie jak Bóg. By³em nim, a¿ pojawi³a siê ona…”

***

Czy cz³owiek mo¿e pozostaæ Z³ym w obliczu mi³o¶ci, która pozbawia go tchu? Historia Domenica pokazuje nam, ¿e… Tego musicie siê dowiedzieæ sami! Zapraszam Was w podró¿ do ¶wiata gangsterów w³oskiej ‘Ndrànghety, podczas której mo¿e siê zdarzyæ dos³ownie wszystko. Warta akcja, zaskakuj±ce wydarzenia i uczucie obezw³adniaj±ce nawet najgorszych ludzi, jakich widzia³a ta ziemia. Czego chcieæ wiêcej od dobrej ksi±¿ki?

Magdalena Szponar

Informacje dodatkowe o Z³y:

Data wydania: 2023-10-10

wiêcej

Kup ksi±¿kê Z³y

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Z³y - opinie o ksi±¿ce

To moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± Heleny Leblanc, ale z ca³± pewno¶ci± nie ostatnie. Lubiê w ksi±¿kach tematykê mafii, pomimo tego, ¿e tacy ludzie zazwyczaj dzia³aj± zawsze tak samo, wed³ug swoich zasad, a Rodzina jest dla nich najwa¿niejsza. Ale Domenico Buscetta zamiast nadal rz±dziæ ca³± Kalabri±, nagle sta³ siê uciekinierem, któremu grozi ¶mieræ. Jednego dnia by³ najpotê¿niejszym szefem mafii, a drugiego nagle musia³ uciekaæ i siê ukrywaæ. Co go do tego zmusi³o?

Niew±tpliwie w ¶wiecie mafii nie ma miejsca na zdradê, brak szacunku, albo samowolkê. Je¶li ju¿ siê nale¿y do Rodziny, która ma styczno¶æ z mafi±, nie mo¿na z niej po prostu uciec. Mafia to w³adza, pieni±dze oraz ¶mieræ. Kobiety ¿yj±ce w takiej rodzinie mo¿e nie do koñca s± szczê¶liwe. W takiej rodzinie nie ma ¿adnego prawa, tam króluj± jedynie zasady, a za ich nieprzestrzeganie mo¿na zap³aciæ najwy¿sz± cen± jak± jest ¿ycie.

Co zrobiæ kiedy jednak i szef mafii siê zakocha bezgranicznie? Czy staj±c przed wyborem Rodzina a kobieta ¿ycia, mo¿na podj±æ jak±¶ racjonaln± decyzjê? Mi³o¶æ tak¿e ka¿de czasem wybieraæ. Z g³osem serca ciê¿ko dyskutowaæ.

Autorka przedstawia nam w swojej powie¶ci styczno¶æ dwóch ró¿nych ¶wiatów. ¦wiatów, które stykaj± siê ze sob±, a wszelkie wybory mog± doprowadziæ do tragedii. Z mafi± bowiem siê nie zadziera. Jak wiadomo jednak w ka¿dej rodzinie mo¿e pojawiæ siê czarna owca. Tylko czy warto stawiaæ na szali w³asne ¿ycie?
W tej historii nie zabraknie emocji, przestêpczego ¶wiata, ale tak¿e ogromnej mi³o¶ci.
Kiedy przychodzimy na ¶wiat nie mamy wp³ywu na to w jakiej rodzinie siê urodzimy. Z góry jeste¶my skazani na nasze pochodzenie, czêsto nie maj±c wyboru. Tu siê w³a¶nie urodzili¶my, w tych tradycjach przychodzi nam ¿yæ, nawet je¶li z wieloma rzeczami siê nie zgadzamy. Jednak, kiedy w naszym ¿yciu pojawia siê ta druga po³ówka i pojawia siê uczucie, nie jeste¶my w stanie temu zapobiec. Z sercem siê nie dyskutuje. Czasem tak jest, ¿e spotykamy kogo¶ pierwszy raz w ¿yciu i po prostu czujemy to, ¿e to w³a¶nie ta jedna jedyna osoba z któr± pragniemy spêdziæ resztê ¿ycia. Nasi bohaterowie na w³asnej skórze siê o tym przekonaj±. I choæ jedni siê poddadz± pod wp³ywem nacisków ze strony rodziny, drudzy bêd± walczyli.

„Jako capo nie mog³em okazywaæ ¿adnej s³abo¶ci, bo nikt nie móg³ wiedzieæ, ¿e jak±¶ mam, a Iga bez w±tpienia siê ni± sta³a. Jak dobrze rozumia³em teraz mojego tatê… Pamiêtam, jak mia³em do niego pretensje jako dzieciak, ¿e nas porzuci³. Ale teraz, znaj±c realia, wiedzia³em, ¿e zrobi³ to ze strachu i ¿eby chroniæ moj± mamê. Tak jak ja teraz chcia³em ochroniæ Igê.”

W powie¶ci mamy dobrze wykreowanych bohaterów, którzy umiejêtnie potrafi± chowaæ swoje uczucia pod mask± obojêtno¶ci czy te¿ z³o¶ci. Bo bycie szefem mafii wymaga bardzo wiele. Nie mo¿na okazywaæ s³abo¶ci, gdy¿ ona mo¿e okazaæ siê zgubna. Bardzo podoba³y mi siê kreacje damskich bohaterek, a mianowicie Agnieszki oraz Igi. To dwie kobiety, które w swoim ¿yciu wykaza³y siê niesamowit± odwag± i si³± charakteru, a jak ju¿ pokocha³y to na zawsze pomimo wszelkich przeszkód. Niedopowiedzenia pomiêdzy nimi, a ich facetami z mafii nie zawsze by³y dobre w skutkach. Pomimo tego, ogromnie polubi³am te¿ naszych mêskich bohaterów Luciano oraz Domenico. Dwaj wysoko postawieni w¶ród mafioskiej rodziny mê¿czy¼ni, którzy pomimo swego pochodzenia, dla swoich kobiet byliby w stanie zrobiæ wszystko, nawet po¶wiêciæ samych siebie.

Historia mocno mnie wci±gnê³a i ju¿ jestem ciekawa jej kontynuacji. Mocno z¿y³am siê z bohaterami, chocia¿ najczê¶ciej rz±dzili siê swoimi prawami, to by³am im to w stanie wybaczyæ.
£atwo oceniæ kogo¶ wcale go nie znaj±c, ³atwo nadaæ komu¶ takiemu ksywkê z³y. Ale ilu tak naprawdê tych rzekomych z³ych jest faktycznie z³ymi?

"Z³y" to historia która wci±ga od pocz±tku do koñca, nie pozwalaj±c nawet na chwilê z³apaæ oddechu. Akcja goni akcjê, a rodz±ce siê uczucia najczê¶ciej okazuj± siê byæ zakazane w ¶wiecie mafii. Czy prawdziwa mi³o¶æ jest w stanie przezwyciê¿yæ wszystko? Koniecznie siê przekonajcie siêgaj±c po tê pozycjê.

Lubicie romanse? Kiedy¶ uwielbia³am te kostiumowe czy historyczne, jak zwa³ tak zwa³. Najwa¿niejsze, ¿e jako 15- letnia dziewczyna by³am nimi oczarowana. Z czasem mój gust czytelniczy wskoczy³ na zupe³nie inne tory. Potem przez lata czyta³am tylko sensacjê, krymina³y lub thrillery. Od pocz±tku tego roku mój gust znów ewoluowa³. Zaczytujê siê w romansach, erotykach i obyczajówce. Kto by pomy¶la³.

W ostatnim czasie na rynku wydawniczym jest wysyp romansów mafijnych. To wg mnie zbitek kilku gatunków literackich. Mamy w nim klasyczny romans, w±tek erotyczny, a tak¿e sensacyjny. W³a¶nie taki jest ,,Z³y". ,,Z³y" ³±czy w sobie te trzy gatunki, co sprawia, ¿e ksi±¿ka jest nieodk³adalna. A o czym opowiada ta historia? Wbrew pozorom to historia o mi³o¶ci.

Domenico Bruscetta jest m³odym bossem kalabryjskiej mafii. Jego przydomek to II Male,Z³y. Jest brutalnym, bezwzglêdnym i bardzo niebezpiecznym cz³owiekiem. Ci którzy widzieli go ze w¶ciek³o¶ci± na twarzy boj± siê go najbardziej. Prawda jest jednak taka, ¿e Domenico kocha³ swoj± w³adzê, ona sprawia³a mu po prostu przyjemno¶æ. To by³o do czasu, kiedy na jego drodze stanê³a Iga. Jej osoba wzbudza w Domenicu ludzkie odruchy, zaczyna czuæ, ¿e ma serce. Chce j± chroniæ przed swoimi lud¼mi. M³ody don otwiera siê przed ni±, szybko Iga staje siê jego oczkiem w g³owie. Wszystko jako¶ siê uk³ada³o, dopóki do Domenica nie dotar³a informacja o miejscu pracy Igi. Iga bowiem jest policjantk±. Mafiosa i policjantka, to chyba nie zbyt dobre po³±czenie. Mo¿na by rzec, ¿e mamy tu konflikt interesów. Od tej pory rozpoczynaj± siê prawdziwe problemy, które ¶ci±gn± na Domenica ogromne niebezpieczeñstwo. Bêdzie musia³ walczyæ nie tylko o ¿ycie Igi, ale przede wszystkim o swoje w³asne.

Czy Iga zmieni Domenica? Czy uda siê naszym bohaterom wyj¶æ z tej patowej sytuacji? Czy tych dwoje ma jak±kolwiek szansê, by byæ razem?

Wow! Co to by³a za ksi±¿ka! To jest ¶wietna historia! W zasadzie akcja rozpoczyna siê od samego pocz±tku, ju¿ w prologu Czytelnik jest tak zaintrygowany, ¿e po prostu musi czytaæ. Nie ma innego wyj¶cia! Potem fabu³a cofa siê w czasie, poznajemy okoliczno¶ci przyj¶cia na ¶wiat Z³ego. Okazuje siê, ¿e by³ kiedy¶ zwyk³ym ch³opcem, którego los pchn±³ w rêce mafii kalabryjskiej.

Przesz³o¶æ tutaj miesza siê z tera¼niejszo¶ci±. Dziêki temu wybiegowi, poznajemy ca³± drogê jak± musia³ przej¶æ Domenico, by staæ siê Z³ym. Potem kiedy pojawia siê Iga, jeste¶my ¶wiadkami, ¿e Z³y nie jest takim z³ym cz³owiekiem do szpiku ko¶ci. Tkli siê w nim promyk dobra. Iga zauwa¿y³a i go wznieca. Czy uda jej siê to? Tego ju¿ musicie siê sami dowiedzieæ. Fakt jest taki, ¿e zakoñczenie by³o cudowne i mam nadziejê, ¿e kolejne tomy bêd± tak samo wci±gaj±ce.

Narracja ksi±¿ki prowadzona jest przez kilku bohaterów, to te¿ jest ¶wietny zabieg, poniewa¿ ka¿d± sytuacjê czy zdarzenie Czytelnik widzi z ró¿nych perspektyw. Dziêki temu lepiej poznaje bohaterów, ich uczucia i my¶li.

Jak wspomina³am wy¿ej ta ksi±¿kê jest zbitkiem gatunków. Mamy tu obyczajówkê z delikatnym romansem, kiedy poznajemy rodziców Domenica. Potem ukazuje nam siê odrobinka sensacji. Wtedy poznajemy Igê i okoliczno¶ci jej spotkania ze Z³ym. Nastêpnie kiedy ich relacje ulegaj± zmianie, mamy odrobinkê erotyzmu dla podkrêcenia wyobra¼ni. Helena nie skupia siê tu na erotyce. Jest ona dope³nieniem ca³o¶ci i absolutnie nie dominuje fabu³y. Sceny s± przedstawione obrazowo, ale ze smakiem. W ka¿dym razie pole do popisu ma Wasza wyobra¼nia.

To by³o moje pierwsze spotkanie z twórczo¶ci± Heleny. I to by³o cudowne spotkanie. Czas spêdzony przy tej ksi±¿ce by³ ¶wietny. Mam nadziejê, ¿e bêdê mog³a poznaæ dalsze losy naszych bohaterów, bo ksi±¿ka jest warta grzechu.

Koñcz±c polecam Wam serdecznie ,,Z³ego", bo to naprawdê kawa³ dobrej ksi±¿ki. Oczywi¶cie przede wszystkim dla fanów gatunku. Ale my¶lê, ¿e ka¿dy z przyjemno¶ci± spêdzi czas w trakcie jej czytania.

Helenko, bardzo Ci dziêkujê za mo¿liwo¶æ poznania swojej ksi±¿ki. Mam szczer± nadziejê, ¿e to nie bêdzie nasza ostatnia wspó³praca.

Polecam

CYKL: KALABRIA

WSPÓ£PRACA REKLAMOWA —

AUTOR: HELENA LEBLANC

WYDAWNICTWO: LITERA INVENTA

„Moja ¶mieræ nie by³aby lekka. Nie chcecie wiedzieæ, co czeka bossa, który zdradzi³ swoj± Rodzinê. A jednak nie mia³em wyboru. Nie mia³em? Podobno ka¿dy ma wybór. Otó¿ nie. Wybór ma ten, kto nie urodzi³ siê w mafii”.

„Z³y” to romans mafijny, w którym piêtno mafii,  zakazane uczucia, zderzaj± siê i s± z dwóch zupe³nie innych ¶wiatów. Historia, która poch³ania bezpowrotnie i wci±ga w ¶wiat mafii w³oskiej 'Ndrànghrty.
Wci±gaj±ca, dynamiczna, pe³na napiêcia, niedopowiedzeñ, tajemnic, niespodziewanych zwrotów, wydarzeñ i piekielnie gor±cych momentów historia.
Historia mi³o¶ci tak wielkie, ¿e dla niej gotów jeste¶ po¶wiêciæ w³asne szczê¶cie, dla bezpieczeñstwa ukochanej, dla jej dobra, kosztem w³asnego szczê¶cia, wliczaj±c w to nawet w³asne ¿ycie. Autorka pokazuje, w ciekawy sposób co to znaczy kochaæ.
Ksi±¿ka zaczyna siê od prologu, w którym g³ówny bohater Domenico ukrywa siê przed w³asnymi lud¼mi w lesie i zaczyna opowiadaæ swoj± historiê, która pocz±tek mia³a dawno,  dawno temu, jeszcze przed jego pojawieniem siê na tym ¶wiecie od wspomnieñ  Luciano Buscetta i Agnieszki, bo gdyby nie ta mi³o¶æ i po¶wiêcenie nie powsta³by ci±g dalszy. W³a¶nie ich historia by³a totalnie inna, piêkna i niestety nie by³ im pisany ci±g dalszy. Za to ¿yli daleko od siebie, usychaj±c z mi³o¶ci, jednak pewne zdarzenia zmieniaj± bieg wydarzeñ.
Ksi±¿ka dynamicznie poprowadzona, trzymaj±ca w napiêciu do ostatniej strony.
Autorka stworzy³a co¶ innego, bardzo ¶wie¿ego w ¶wiecie romansów mafijnych.

Ksi±¿ka napisana jest z perspektywy g³ównych bohaterów Dominiko i Igi, dziêki temu mo¿emy poznaæ ich bli¿ej, zobaczyæ, jakimi s± lud¼mi, poznaæ ich priorytety.
Domenico Buscetta, mimo ¿e jest gro¼nym bossem, dla swojej mi³o¶ci jest gotowy po¶wiêciæ nawet w³asne ¿ycie. W³a¶nie za to go polubi³am.
Iga to postaæ, co do której mam mieszane odczucia. Niby kocha, ale nie jest w stanie zaakceptowaæ, tego kim jest i czym siê zajmuje jej ukochany. Fakt z racji tego kim jest i jak± ma pracê, ma du¿e dylematy. Ale czy mi³o¶æ nie ¿±da po¶wiêceñ.

„Widaæ serce to podstêpna maszyna. Dzia³a po swojemu i ma w dupie to, co sobie cz³owiek zaplanuje. A ja, choæ bardzo siê stara³em, nie mog³em przestaæ o niej my¶leæ. By³em jednak pewien, ¿e to tylko na nowo rozbudzone po¿±danie.....”

Domenico Luciano Buscetta nazywany Il Male, Z³ym, nie mia³ wyboru i mo¿liwo¶ci pój¶cia inn± ¶cie¿k± ¿yciow±, która spowodowa³a, ¿e zosta³ szefem najgro¼niejszej organizacji przestêpczych we W³oszech, po jego ojcu i dziadku, a to spowodowa³o, ¿e jest dzi¶ zupe³nie innym cz³owiekiem.
Rz±dzi³ tward± rêk±, by³ bezwzglêdny, okrutny i co najwa¿niejsze sprawia³o mu  ogromn± przyjemno¶æ. Wszystko do czasu, gdy pojawia siê ona, dawna mi³o¶æ.

Ona spodziewa³a siê spotkaæ samego diab³a ni¿ jego. On pomaga odzyskaæ jej siostrê, a dawne uczucia miêdzy nimi zaczynaj± ponownie od¿ywaæ. Jednak co dobre nie trawa d³ugo, ich drogi ponownie musz± siê rozej¶æ.

-Czy Domenico za zdradê swojej Rodziny zginie?
-Co zwyciê¿y mi³o¶æ do mê¿czyzny, czy oddanie pracy?
-Czy Domenico zd±¿y opowiedzieæ swoj± historiê.
-Jak post±pi Iga?
-Czy pomimo tego co zrobi³a Iga, Domenico zrobi wszystko, aby by³a bezpieczna, nawet za cenê swojego ¿ycia?
-Czy Iga i Domenico maj± szansê stworzyæ normalny zwi±zek i najwa¿niejsze, czy mog± byæ razem?

POLECAM 💋🥰.

Dziêkujê autorce I wydawnictwu za egzemplarz do recenzji.

Avatar u¿ytkownika - majaciupinska
majaciupinska
Przeczytane:2023-10-22,

Czytali¶cie kiedy¶ ksi±¿kê, której rozdzia³y urzeka³y Was z coraz to innych powodów? Ja do¶wiadczy³am tego po raz pierwszy i dos³ownie nie jestem w stanie opisaæ, jak niesamowicie siê wówczas czu³am.

Kilka pierwszych rozdzia³ów rozkocha³o mnie w sobie swoj± autentyczno¶ci±. Rozterki Luciano s± do granic dojmuj±ce i prawdziwe. Nawet w obliczu ¶cis³ego powi±zania z mafi±, czytelnik z ³atwo¶ci± mo¿e wczuæ siê w jego sytuacjê, powiedzia³abym równie¿, ¿e uto¿samiæ. Ukazano prawdziw± twarz po¶wiêcenia – postawienia dobra ukochanej ponad w³asnym, nie patrz±c na egoistyczne pragnienia, czyni±c t± dwójkê niemal odpowiednikiem Romea i Julii. To równie¿ najzwyczajniejsze w ¶wiecie ¿ycie, odbieraj±ce nam szczê¶cie, nim zdo³amy siê nim nacieszyæ. A wszystko to na prze³omie dwóch skrajnych czasów (komuny i okresu po niej), a tak¿e dwóch diametralnie ró¿ni±cych siê krajów (W³ochy i Polska).

Dalsza czê¶æ skupia siê na przesz³o¶ci i tera¼niejszo¶ci Domenico. Autorka tworz±c go, odchodzi od czê¶ci kliszy typowego szefa mafii, tworz±c nieznan± dot±d historiê, w której to w³a¶nie on staje siê swego rodzaju ofiar± ca³ej przestêpczej machiny. Obfituje ona w falê obezw³adniaj±cej namiêtno¶ci, opisanej w sposób wyrazisty – jakby¶my czynnie uczestniczyli w tym emocjonalnym rollercoasterze, targaj±cym naszym protagonist± i jego wybrank±. Wspó³odczuwamy ich niepokój, ¿al, rado¶æ oraz iskrz±c± chemiê. Dochodzi do tego, ¿e kulminacyjny moment g³ównego bohatera staje siê tak¿e naszym. Do tego stopnia, ¿e ze ¶ci¶niêtym ¿o³±dkiem anga¿ujemy siê w akcjê, która ze strony na stronê staje siê coraz bardziej bolesna i dramatyczna. Rozwa¿amy rozmaite za i przeciw decyzji bossa, w miêdzyczasie sami wymy¶laj±c alternatywne wyj¶cia. A wszystko po to, ¿eby nasze umys³y sta³y siê papk±, dodatkowo utopion± przez falê zwrotów akcji.

Prawda jest jednak taka, ¿e „Z³y” ma do zaoferowania co¶ znacznie wiêcej ni¿ wspomniane emocje. Go³ym okiem widaæ, ¿e autorka po¶wiêci³a wiele pracy w napisanie porz±dnego, nietuzinkowego romansu mafijnego. Nie znajdziecie tu ¿adnych udziwnieñ, podkoloryzowañ, charakterystycznych dla wiêkszo¶ci ksi±¿ek tego gatunku. Poznajemy bowiem ¶wiat ludzi, którzy równie dobrze mogliby wyj¶æ z kartek i ¿yæ z nami, kompletnie nie sprawiaj±c wra¿enia odrealnionych, fikcyjnych bohaterów. I na odwrót – mog³abym obudziæ siê w rzeczywisto¶ci Domenico, z my¶l±, ¿e znalaz³am siê w gronie prawdziwych przestêpców, a nie zwyk³ych postaci.

Relacje miêdzy bohaterami (w tym równie¿ dotycz±ca Luciano) mo¿na porównaæ do plasterka, który po pewnym czasie odpada wraz z fragmentem naszego serca. Ich rozterki s± równie piêkne, co tragiczne, przez co wrêcz nie chce siê przeoczyæ choæby jednego zdania, dialogu, przemy¶lenia, niczego… Ponadto losy m³odego Buscetty i jego obiektu westchnieñ s± ogromnie nieszablonowe. Bo jak czêsto macie okazjê przeczytaæ ksi±¿kê, w której g³ówny bohater zakochuje siê w kobiecie, która mo¿e go zniszczyæ, której obecno¶æ w Rodzinie jest jednocze¶nie najlepsz± i najgorsz± rzecz±, jaka mog³a go spotkaæ…? Zgadujê, ¿e nie mieli¶cie zbyt wiele takich okazji.

Reasumuj±c: Nowa powie¶æ Heleny Leblanc to porz±dny, nieszablonowy, pe³en wartkiej akcji, wzruszeñ i wyrazistych postaci romans mafijny z delikatnym w±tkiem kryminalnym. Fabu³a gwarantuje niezapomnian± przygodê podczas i po lekturze.

Musicie poznaæ ten tytu³!

Kiedy uda³o mi siê dostaæ do recenzji ksi±¿ki, czeka³am z niecierpliwo¶ci± a¿ trafi w moje rêce. Teraz jestem ¶wie¿o po lekturze i nie wiem, jak zabraæ siê za jej recenzjê. Ostatnio mam ma³y zastój czytelniczy, a raczej cierpiê na chroniczny brak czasu. A je¶li uda mi siê w koñcu co¶ przeczytaæ, to nie idzie z pisaniem. "Z³y" to tom pierwszy serii Kalabria. Kto¶ powie, ¿e mafia ju¿ by³a. Ale czy ka¿da ksi±¿ka mafijna jest taka sama?

Domenico poznajemy gdy ucieka przed w³asnymi lud¼mi. Wszystkiemu winna kobieta, przez która cz³onkowie mafii wydali wyrok na swojego capo. Zanim przekolmy siê czy wyrok zostanie wykonany poznajemy jego historiê. Domenico to m³ody mê¿czyzna, który wychowa³ siê jako dziecko w Polsce. W wieku 12 lat poznaje ojca i historiê mi³o¶ci swoich rodziców. Jego ojciec to syn capo i dopiero dowiedzia³ siê niedawno o istnieniu syna. Domenico musi nauczyæ siê nowej rzeczywisto¶ci, poznaje ojca i dziadka oraz musi zapomnieæ sk±d pochodzi. Po ¶mierci dziadka jego ojciec "oddaje mu w³adzê" Wszystko siê zmieni gdy spotyka Igê, swoja dawna mi³o¶æ. Pocz±tkowo ich romans pozostaje w ukryciu ale los ma swój plan. Czy mi³o¶æ bêdzie jego zgub±?

Iga to m³oda policjantka, która wyje¿d¿a do W³och, by odszukaæ zaginion± siostrê. Tu spotyka Domenico, swoja m³odzieñcz± mi³o¶æ. To on pomaga jej odnale¼æ siostrê. Iga i Domenico spotykaj± siê ukradkiem. Wszystko idzie dobrze do czasu a¿ dostaje zlecenie, by pomóc w³oskim policjantom znale¼æ dowody na to, ¿e pewna farma pomidorów jest przykrywka dla mafii Iga odkrywa, ¿e Domenico nie jest tym za kogo go uwa¿a³a. Czy prawda bêdzie bolesna? Co odkryje Iga?

Ksi±¿ka jest rewelacyjna i co najwa¿niejsze nieszablonowa. Poznajemy historie nie tylko Domenico i Igi, ale tak¿e Luciano oraz Agnieszki. To by³a historia pe³na emocji, uczuæ i po¶wiêcenia. Nie wszystko by³o takim, jakim siê wydawa³o. Wspó³czesna historia rodem Romeo i Julia w dwóch ró¿nych wersjach. Autorka ¶wietnie przedstawi³a ¶wiat mafii, która nie wybacza b³êdów. Z mafii nie da siê odej¶æ, chyba ¿e martwym. W mafii nie ma miejsca na mi³o¶æ. Bole¶nie przekona³ siê o tym Luciano, który musia³ po¶wiêciæ w³asne szczê¶cie, by chroniæ ukochan±. Tak samo jego syn dla mi³o¶ci "zdradzi³" mafie. Jako capo zrobi³ co¶ wbrew zasadom. I tu kolejna nieszablonowo¶æ. Do tej pory capo to najwa¿niejsza osoba w mafii. Jego s³owo jest ¶wiête. Wiele razy capo ³ama³ zasady lub nagina³ j dla kobiety i wszystko mu uchodzi³o. Tu mamy co¶ zupe³nie innego. Capo pope³ni³ b³±d, za co musia³ ponie¶æ konsekwencje. Czy bêdzie to najwy¿sza cena, jak± zap³aci za mi³o¶æ?

Postacie s± ¶wietnie wykrywane, zw³aszcza Luciano, którego pokocha³am od pierwszych stron, w jakich siê pojawia³. Fabu³a genialnie przemy¶lana. Mamy prolog, który ju¿ sam przez siê sugeruje nam, ¿e bêdzie to historia, jakiej jeszcze nie czytali¶my. Potem mamy rozdzia³y z punktu widzenia Luciano i Agnieszki. Potem do akcji wkracza Domenico i poznajemy jego historie. Wszystko w ró¿nych p³aszczyznach czasowych, piêknie opisanych. Akcja dynamiczna, nieprzewidywalna i totalnie zaskakuj±ca. Dodatkowo autorka sprawi³a, ¿e teraz zupe³nie inaczej patrze na pomidory. Je¶li chcecie poznaæ przyczynê tego spojrzenia musicie sami przeczytaæ historiê ojca i syna. Dwóch  cz³onków rodzinny Buscetta, dla których  mi³o¶æ  by³a wa¿niejsza ni¿ mafia.

Zakoñczenie zaskakuje i muszê przyznaæ , ze choæ gdzie¶ siê takiego mo¿e spodziewa³am to jednak a¿ takich emocji ju¿ nie. Polecam ka¿demu, koto lubi mafie w nieszablonowym wydaniu. I ju¿ siê nie mogê doczekaæ kontynuacji. I tu du¿y uk³on dla autrorki bo nie pozostawi³a nam wskazówki, o czym bêdzie kolejny tom. A to jest to co ja jako czytelnik kocham najbardziej. Jeste¶cie gotowi na Z³ego?

Avatar u¿ytkownika - Joannaczyta
Joannaczyta
Przeczytane:2024-06-02, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam,

? Recenzja ?

Autorka @helenaleblancautor

Wydawnictwo @studio_litera.inventa

Jest to bardzo wci±gaj±ca ksi±¿ka, dos³ownie przeczytana ekspresowo. Uwielbiam motyw mafijny, ale ten jest zupe³nie inny ni¿ te, które do tej pory czyta³am. Historia jest opisana bardzo szczegó³owo. Nie tylko jest dobrze opisana historia dwójki g³ównych bohaterów, ale równie¿ mamy tu tzw. powrót do korzeni, jak historia siê powtarza i z ziemi polskiej na w³osk± ponownie pojawia siê mi³o¶æ. Bardzo szczegó³owo opisane jest tu ¿ycie w mafii, jego przywileje, ale tak¿e konsekwencje. Z mafi nie mo¿na odej¶æ, jak tylko po przez ¶mieræ...

Ksi±¿ka pokazuje, ¿e nasze polskie powiedzenie siê sprawdza, ¿e nie daleko pada jab³ko od jab³oni i syn jest bardzo podobny do w³asnego ojca.

Czy w ¶wiecie mafii, zabijania mo¿na kogo¶ pokochaæ ?

Czy zdrada bêdzie mia³a swoje konsekwencje?

Czy raz podjêta decyzja mo¿e ulec zmianie?

Autorka bardzo dobrze wykreowa³a bohaterów. W ¶wiat intrygi, wielkich pieniêdzy, przekrêtów wprowadzi³a szczyptê romansu, pikanterii i mi³o¶ci, tylko czy mo¿na liczyæ na szczê¶liwe zakoñczenie tam gdzie jest ¶mieræ na porz±dku dziennym? Chyba nie....

Ksi±¿ka ma du¿o zwrotów akcji, których czytelnik w ogóle siê nie spodziewa.

Jest to moje drugie spotkanie z twórczo¶ci± tej autorki i mogê ¶mia³o powiedzieæ, ¿e nie ostatnie. Czekam z niecierpliwo¶ci± na drug± czê¶æ ksi±¿ki, która ju¿ nied³ugo bêdzie mia³a swoj± premierê.

Bardzo podoba mi siê ok³adka, która nie jest przypadkowa, a mo¿na powiedzieæ jest jedn± z kluczowych scen jakie rozegraj± siê w tej ksi±¿ce. Zdradzê wam, ¿e ok³adka drugiej czê¶ci te¿ ma w sobie ukryte znaczenie. Zachêcam do obserwowania aktorki, je¶li jeste¶cie ciekawi co dla was jeszcze przygotowa³a. ?

#recenzja #z³y #kalabria #mafia #romans #helenaleblanc #studioliterainventa #helloinstagram #hellobookstagram#recenzenci#recenzenciposzukiwani #molikiksi±¿kowe

Avatar u¿ytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2023-09-23, Ocena: 6, Przeczyta³am, Mam, 52 ksi±¿ki 2023,

"Z³y" jest pierwszym tomem serii Kalabria. To romans mafijny, w którym Helena Leblanc zabierze Was w podró¿ do gor±cej w³oskiej Kalabrii. Dodam i¿ historia inspirowana jest prawdziwymi wydarzeniami, jakie mia³y miejsce w tym regionie.

Bohaterowie s± wyrazi¶ci, z nimi nie mo¿na siê nudziæ. Domenico i Iga to zderzenie dwóch ró¿nych ¶wiatów. O ile w sprawach uczuæ potrafi± osi±gn±æ porozumienie (ich relacja jest i¶cie gor±ca), o tyle w przypadku ¿ycia, jakie prowadz±, stoj± na odleg³ych biegunach. Czy Z³y dla mi³o¶ci bêdzie w stanie siê zmieniæ i... ponie¶æ konsekwencje?

"We W³oszech, nawet w¶ród przestêpców mia³em z³± s³awê. Nazywano mnie Il Male, Z³ym. I wierzcie mi, zas³u¿y³em na to miano. By³em bezwzglêdny, okrutny i sprawia³o mi to przyjemno¶æ. Upaja³em siê w³adz±, czu³em siê panem ¿ycia i ¶mierci. Prawie jak Bóg. By³em nim, a¿ pojawi³a siê ona, odmieni³a moje serce i odwróci³a ¶wiatopogl±d o sto osiemdziesi±t stopni."

Bardzo polubi³am siê z Ig±. To kobieta silna, waleczna, ale gdy tylko znajduje siê w pobli¿u Domenico... kompletnie traci g³owê. Ale która z nas by tego nie zrobi³a, je¶li facet by³by jej pierwsz± mi³osci± i teraz powróci³. Wszak pierwszych mi³o¶ci siê nie zapomina, prawda?

Warto te¿ zwróciæ uwagê na ojca Domenico Luciano. W gangsterskim ¶wiecie nie tak ³atwo o relacjê, jak± ukaza³a nam autorka. Na pewno to wyró¿nia tê ksi±¿kê na tle innych tego gatunku. Ale o co dok³adnie chodzi, nie mogê Wam zdradziæ.

A przyja¼ñ... Czym¿e ona tak naprawdê jest? Czy przyjaciel mo¿e ciê zlikwidowaæ w imiê zasad mafii? Mo¿e. Bo musi. Jak w takim wypadku zachowa siê Luigi? Czy bêdzie wierny Domenico czy organizacji?

"- By³em ju¿ praktycznie martwy. I do tego mia³em zgin±æ z rêki mojego jedynego przyjaciela. Co za ironia losu...

- Powiedz mi jedno, Domenico - poprosi³ Luigi, ci±gle trzymaj±c mnie na muszce. Podobnie zreszt± jak Francesco. - Czy ona by³a tego warta?

- Tak, przyjacielu - odpowiedzia³em pewnie. - Nikt nie jest wart mojego ¿ycia bardziej od niej - odpowiedzia³em szczerze."

Rodzina, honor, zasady... spotkanie po latach, tajemnice z przesz³o¶ci, zakazana mi³o¶æ, w³osko-polskie powi±zania, w³adza, nielegalne intetesy, narkotyki, porwania, handel broni± i lud¼mi - to g³ówne motywy ksi±¿ki. Wszystko ubrane zosta³o w zaskakuj±ce wydarzenia oraz wartk±, trzymaj±c± w napiêciu do fina³u akcjê. Liczne retrospekcje pozwalaj± zrozumieæ, jak i dlaczego g³ówny bohater znalaz³ siê w tym, a nie innym miejscu. Mo¿na by rzec: historia zatacza ko³o? Jaka jest prawda?

"Z³y" to przepe³niona emocjami, brutalno¶ci± i namietno¶ci± hitoria, która poka¿e, ¿e nie tak ³atwo wej¶æ na drogê dobra. Przyja¼ñ, lojalno¶æ i mi³o¶æ zostan± poddane próbie... Czy Iga wyda Dominica. Czy mafiozo i policjantka bêd± mogli byæ razem? Sprawd¼cie sami!

Inne ksi±¿ki autora
Z³y. Odrodzenie
Helena Leblanc 0
Ok³adka ksi±zki - Z³y. Odrodzenie

Czy szczê¶cie jest nam dane na zawsze? Dominik, znany kiedy¶ jako Z³y, postanowi³ zostaæ uczciwym obywatelem. Jest szczê¶liwy z ukochan± kobiet± i ich...

¦wietny Miko³aj
Helena Leblanc0
Ok³adka ksi±zki - ¦wietny Miko³aj

Micha³ Myszkowski ma 34 lata i jest wziêtym radc± prawnym z w³asn± kancelari± w Legnicy. Licz± siê dla niego pieni±dze i wygodne ¿ycie. Pochodzi z prawniczej...

Zobacz wszystkie ksi±¿ki tego autora
Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek