Zdarzyło się w Marienbadzie. Miłość, polityka, intryga

Intrygująca opowieść o królu Edwardzie VII, znanym bon vivancie, a przy tym zręcznym dyplomacie, oraz o jego ukochanym kurorcie Marienbadzie, z romansem i dreszczykiem w tle.

Brytyjski król Edward VII, wnuk surowej królowej Wiktorii, arystokrata i dusza towarzystwa, wielbiciel pięknych kobiet, dobrego alkoholu i gry w golfa, wzór elegancji tamtych czasów... Urok osobisty i ujmujący styl bycia połączone z przenikliwością umysłu ułatwiały mu działalność dyplomatyczną, która wtedy polegała głównie na kontaktach osobistych. A Edward był spokrewniony ze wszystkimi panującymi domami Europy.

Każdego lata udawał się do Marienbadu, ówczesnej stolicy dyplomacji. Tam rodziły się alianse, układy, spiski… Monarcha spotykał się z innymi wielkimi swej epoki i wpływał na kształt europejskiej polityki, bo – jak mówił – „dwóch zdrowo myślących mężczyzn, paląc dobre cygara w wygodnych fotelach, może dojść do porozumienia w każdej sprawie”. Krystyna Kaplan

Dziennikarka, pisarka, reżyserka filmów dokumentalnych, a także plastyczka, która tworzy w technikach batiku i kolażu. Mieszkanka Londynu od ponad 35 lat.

Efektem jej różnorodnych zainteresowań i pasji – oprócz wydanego w 2006 r. „Londynu po polsku”, oryginalnego przewodnika również po „polskich” atrakcjach miasta – jest najnowsza książka, łącząca literacką wyobraźnię z bogatym historycznym tłem i sporą domieszką turystycznych smaków Marienbadu.

Informacje dodatkowe o Zdarzyło się w Marienbadzie. Miłość, polityka, intryga:

Zdarzyło się w Marienbadzie. Miłość, polityka, intryga - opinie o książce

Avatar użytkownika - enigma1
enigma1
Przeczytane:2017-03-22, Ocena: 5, Przeczytałam, 26 książek 2017,
Na początku XX wieku Marienbad był znanym i uznanym kurortem. Przyjeżdżała tam śmietanka towarzyska, nie tylko arystokracja, ludzie sztuki - ale tez koronowane głowy, w tym król angielski Edward VII. Właśnie przed jednym z takich przyjazdów króla angielskiego policja austriacka musi zwiększyć czujność, bo dowiedziała się o planujących zamach anarchistach. Inspektor Josef Hepner zostaje oddelegowany do Marienbadu, by dyskretnie chronić króla. Król podróżuje ze swoja świtą i terierem, Cezarem. Jest - rzec by można - ówczesnym celebrytą ;) To on kreuje kierunki w modzie męskiej, bo jego ubrania są podpatrywane przez lokalnych krawców i potem kopiowane. Jest człowiekiem oczytanym, znającym kilka języków, duszą towarzystwa i wielbicielem kobiet. Edward poznaje w Marienbadzie Mitzi Pistl, która prowadziła sklep z kapeluszami. Od razu zaiskrzyło między tymi dwojga. Ich znajomość rozwija się, spotykają się i oficjalnie, i w mniej oficjalnych okolicznościach. Tajemna schadzka, którą król zaplanował pewnego dnia, skończyła się porwaniem króla przez anarchistów. Na szczęście król - mimo dość podeszłego wieku i niezbyt już dobrej kondycji fizycznej - poradzi sobie z niezbyt wyszkolonymi porywaczami. "Zdarzyło się w Marienbadzie" to bardzo przyjemna, wolno rozkręcająca się opowieść o czasach minionych. Jest tu galeria ciekawych postaci (chociażby Amerykanka Betty, która okazuje się nie być tym, za kogo się podaje). Anarchiści to amatorzy, którzy nie potrafią dobrze zaplanować i przeprowadzić porwania króla (na szczęście). To taka ciepła, pogodna książka o mitycznych "lepszych czasach", które - jak się zdaje - bezpowrotnie minęły. Całość jest okraszona dużą ilością zdjęć i ilustracji z tamtej epoki.
Londyn w czasach Sherlocka Holmesa
Krystyna Kaplan0
Okładka ksiązki - Londyn w czasach Sherlocka Holmesa

Na przełomie XIX i XX wieku Londyn był stolicą największego i najbogatszego imperium w dotychczasowych dziejach świata.   Za czasów królowej Wiktorii...

Londyn po polsku
Krystyna Kaplan0
Okładka ksiązki - Londyn po polsku

By zwiedzić brytyjską stolicę, trzeba najpierw wiedzieć, gdzie przenocować, dobrze i niedrogo zjeść, ile kosztuje bilet do metra, ile wstęp do muzeum,...