Zapiski na paczce papierosów

Życie towarzyskie, polityczne i uczuciowe. Historia przez małe i duże "h". Iwaszkiewicz, Brandys, Pilch, Chmielewska, Wałęsa, o. Rydzyk, Kaczmarski, internowanie i chlanie, IPN, SB, PiS, UE i wiele innych skrótowców. Dzięki Pawlakowi zaglądamy za kulisy życia literackiego PRL-u i współczesnej Polski, poznajemy codzienność stanu wojennego, towarzyszymy autorowi w jego politycznych i pisarskich bojach, a także razem z chłopakami z podwórka z lat 70. obalamy z gwinta winówę, przypalając sportem 3,50 paczka.

Możesz przerwać lekturę w każdej chwili, jednak jej nie porzucisz, zostaje ciekawość, niedosyt, jak w udanej miłości, gdzie nie ma miejsca na nudę.

Krystyna Kofta

Z Pawlakiem jest jak z puszką orzeszków. Otwierasz, zaczynasz, a potem już się nie możesz oderwać.

Jacek Fedorowicz

Wszyscy mamy jakieś wspomnienia, ale rzadko kto opowiada je tak lekko, z tak piękną nutą autoironii.

Zbigniew Hołdys

Po tej małej, wielkiej książce, jaką są Zapiski, uprawianie patetycznej polityki historycznej na poważnie będzie w Polsce baaardzo trudne.

Piotr Bratkowski

Skrzący się kolorami obraz polskiej inteligencji.

Andrzej Saramonowicz

Informacje dodatkowe o Zapiski na paczce papierosów:

Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2018-03-28
Kategoria: Literatura faktu, reportaż

Kup książkę Zapiski na paczce papierosów

Zapiski na paczce papierosów - opinie o książce

Mroczne tajemnice małych dziewczynek
Antoni Pawlak0
Okładka ksiązki - Mroczne tajemnice małych dziewczynek

Mroczne tajemnice małych dziewczynek są tomem zróżnicowanym od dojrzałych erotyków, poprzez często równie osobiste wspomnienia, po poemat dotykający fundamentalnych...

Niespodziewany koniec świata
Antoni Pawlak0
Okładka ksiązki - Niespodziewany koniec świata

Powrót do przeszłości zwanej Polska Staszek, Stefan i Andrzej chodzą razem do szkoły, wagarują, razem się bawią, odkrywają świat, dojrzewają. Obserwują...