Nie ma we mnie pragnienia zmiany. Jedynym moim pragnieniem jest, by zmienić ludzi, którzy chcą zmienić mnie. I jestem przekonany, że jedynym sposobem, by zmienić ludzi, jest ich zabicie. Moja dewiza to: Obrabować ich wszystkich, zgwałcić ich wszystkich i zabić ich wszystkich.
Carl Panzram
Prawdziwa historia poniżenia, okrutnej zemsty i kształtowania się potwora
Jako jedenastolatek Carl Panzram włamał się do domu sąsiada i ukradł jabłka, ciasto oraz rewolwer. Ponieważ często stwarzał problemy, sąd postanowił go ukarać. W trakcie dwuletniego pobytu ?w domu poprawczym, chłopak był wielokrotnie bity, torturowany i poniżany, a także gwałcony.
W wieku piętnastu lat Carl skłamał na temat swojego wieku i wstąpił do armii, ale za kradzież koszarowych zapasów został zwolniony karnie i trafił do wojskowego więzienia. Panujący tam brutalny system ukształtował Carla na resztę życia. Mężczyzna znienawidził ludzi i zapałał żądzą zemsty.
Po opuszczeniu więzienia zaczął rabować, palić, gwałcić i mordować ludzi na dużą skalę. Mógł teraz wreszcie bez żadnych przeszkód prowadzić swoją kampanię terroru. W ten sposób stał się jednym z najokrutniejszych i najbardziej przerażających przestępców Ameryki.
UWAGA: Książka zawiera drastyczne opisy przemocy i wykorzystywania seksualnego. Sugerujemy, aby nie sięgały po nią osoby szczególnie wrażliwe na tego typu treści.
Wydawnictwo: Wielka Litera
Data wydania: 2023-04-12
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
Tytuł oryginału: Kill'em all
Historia kształtowania się bestii. Oszustwa, kradzieże, włamania. Zakłady poprawcze i więzienia. Gwałty i morderstwa. Okrucieństwo i potworności. Świadome dążenie do samozagłady.
To nie jest lektura dla każdego.
Po tej lekturze muszę sięgnąć po przyjemniejszą i lżejszą książkę.
Mówcie mi mamo. Gertrude Baniszewski Prawdziwa historia uwięzienia, okaleczenia i mordu Nastolatki Sylvia i Jenny Likens trafiają pod opiekę...
Prawdziwa historia morderczej obsesji i tajemnic skrywanych przed najbliższymi Jesienią 1994 roku bawiący się w porośniętej drzewami części rodzinnej...
Przeczytane:2023-04-19, Ocena: 5, Przeczytałam,
"Wcześniejsze doświadczenia zmusiły go do działania. Musiał skrzywdzić, bo inaczej sam zostałby skrzywdzony. Musiał dominować albo zostałby zdominowany."
Kolejna książka z serii True Crime od wydawnictwa Wielka Litera skupia się na postaci Carla Panzrama (1891-1930) amerykańskiego seryjnego mordercy i gwałciciela mężczyzn, złodzieja i podpalacza. Był kilkakrotnie skazany na odsiadkę w więzieniu ale też wiele razy udało mu się stamtąd uciec. Często zmieniał imię i nazwisko, przemieszczał się po Stanach i skrzywdził dziesiątki ludzi ...
Książka "Zabić wszystkich" Ryana Greena opisuje życie tego zwyrodnialca od dzieciństwa po (zasłużoną) śmierć. Nie zamierzam go bronić ale pokazano w niej, że już od najmłodszych lat sprawiał problemy, a podczas pobytu w poprawczakach sam był ofiarą przemocy i gwałtów. To, co tam przeżył zmieniło go w potwora. Następnie możemy dowiedzieć się o tym jak polował na swoje ofiary. Autor nie szczędzi brutalnych opisów i choć byłam na to przygotowana to jednak czułam się niekomfortowo podczas czytania 😱.
To straszna, mrożąca krew w żyłach historia a fakt, że tak długo Carl był na wolności tylko potęguje te odczucia. Praca autora zasługuje na uznanie bo żeby napisać tę książkę przebrnął przez autobiograficzne zapiski Panzrama i stworzył szczegółowy obraz seryjnego mordercy. Ciekawe było dla mnie też to, że sprawa Carla jest sprzed prawie 100 lat, a wtedy działania i skuteczność policja były dalekie od tego, co znamy obecnie. Jest to ciężka lektura, nie dla każdego ale takie jest właśnie true crime.