Manfred Geier urodził się w 1943 roku w Troppau. W 1973 obronił doktorat z teorii języka Norma Chomsky’ego. Wykładał językoznawstwo i literaturoznawstwo na Uniwersytecie w Hamburgu. Obecnie mieszka w Hamburgu, gdzie pracuje jako publicysta i nauczyciel akademicki. Ostatnio ukazały się jego autorstwa: bestsellerowy „Świat Kanta” i w serii monografii wydawnictwa Rowohlt „Martin Heidegger”.
Dlaczego człowiek się śmieje i jaką rolę odgrywają w naszym codziennym życiu dowcip i humor? Co wielcy filozofowie pisali o przyczynach i tajemnicach śmiechu, a co ich samych bawiło?
Manfred Geier napisał krótką historię filozoficznego humoru i jednocześnie uchylił nam rąbka tajemnicy śmiechu. Jego książka opowiada o tym, co o komizmie sądzili mądrzy ludzie: poczynając od Platona po Karla Valentina, od Diogenesa po Freuda, pokazuje, że bywali nierzadko i tacy uśmiechnięci filozofowie, którzy potrafili śmiać się z siebie. To pouczający spacer po świecie myśli wielkich filozofów i jednocześnie nader zajmujący zbiór komicznych historii. Podsumowując: sama przyjemność dla Czytelnika.
„Naucza się,
że myślenie stoi ponad ironią i humorem,
a naucza tego myśliciel, któremu zupełnie
brakuje poczucia humoru.
Ależ to komiczne!\"
Sören Kierkegaard
Informacje dodatkowe o Z czego śmieją się mądrzy ludzie. Mała filozofia humoru:
Wydawnictwo: universitas
Data wydania: b.d