Wyznania francuskiego piekarza

Ocena: 1 (1 głosów)
Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.

W piekarni "Chez Auzet” w prowansalskim miasteczku Cavaillon pieczenie chleba zyskało status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania tajemnice tradycyjnego wypieku w najlepszym wydaniu. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules.

Książka zawiera pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

Informacje dodatkowe o Wyznania francuskiego piekarza:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2008-08-07
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 978-83-7469-822-1
Liczba stron: 104

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Wyznania francuskiego piekarza

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Wyznania francuskiego piekarza - opinie o książce

Avatar użytkownika - WiedzmAnn
WiedzmAnn
Przeczytane:2015-03-27, Ocena: 1, Przeczytałem, Mam,
Recenzje miesiąca
Smolarz
Przemysław Piotrowski
Smolarz
Babcie na ratunek
Małgosia Librowska
Babcie na ratunek
Wszyscy zakochani nocą
Mieko Kawakami
Wszyscy zakochani nocą
Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk
 Baśka. Łobuzerka
Zaniedbany ogród
Laurencja Wons
Zaniedbany ogród
Dziennik Rut
Miriam Synger
Dziennik Rut
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy