Wyznania francuskiego piekarza

Ocena: 1 (1 głosów)
Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.

W piekarni "Chez Auzet” w prowansalskim miasteczku Cavaillon pieczenie chleba zyskało status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania tajemnice tradycyjnego wypieku w najlepszym wydaniu. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules.

Książka zawiera pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.

Informacje dodatkowe o Wyznania francuskiego piekarza:

Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2008-08-07
Kategoria: Obyczajowe
ISBN: 978-83-7469-822-1
Liczba stron: 104

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Wyznania francuskiego piekarza

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Wyznania francuskiego piekarza - opinie o książce

Avatar użytkownika - WiedzmAnn
WiedzmAnn
Przeczytane:2015-03-27, Ocena: 1, Przeczytałem, Mam,
Recenzje miesiąca
Elfie, mamy problem!
Marcin Pałasz
Elfie, mamy problem!
Virion. Legenda Miecza. Ona
Andrzej Ziemiański ;
Virion. Legenda Miecza. Ona
Niepokorne
Sylwia Markiewicz
Niepokorne
Ja, diablica
Katarzyna Berenika Miszczuk ;
Ja, diablica
Noworoczne panny
Magda Knedler
Noworoczne panny
Kość niezgody
Monika Lech ;
Kość niezgody
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy