Książka pachnąca świeżym chlebem - dla fanów Petera Mayle`a i wszystkich, którzy cenią tradycyjny smak i urok codziennego życia.
W piekarni "Chez Auzet” w prowansalskim miasteczku Cavaillon pieczenie chleba zyskało status niemal religijny. Wspólnie z Gerardem Auzetem, właścicielem tego niezwykłego miejsca, specjalista od Prowansji Peter Mayle odsłania tajemnice tradycyjnego wypieku w najlepszym wydaniu. Jesteśmy świadkami narodzin bochenka, obserwując, jak sam mistrz na rozmaite sposoby ugniata, toczy, składa i skręca ciasto, rzeźbiąc z niego smakowite fougasses, bâtards i boules.
Książka zawiera pięknie zilustrowane przepisy na szesnaście rodzajów pieczywa, od klasycznej bagietki po chleb z dodatkami takimi jak bekon, morele, orzechy, czosnek oraz czarne i zielone oliwki. Prócz niezliczonych praktycznych porad i sekretów poznajemy także barwną historię czterech pokoleń piekarzy z rodu Auzet.
Informacje dodatkowe o Wyznania francuskiego piekarza:
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2008-08-07
Kategoria: Obyczajowe
ISBN:
978-83-7469-822-1
Liczba stron: 104
Sprawdzam ceny dla ciebie ...