Wierzę, żeby rozumieć

Nowe, uzupełnione wydanie książki przedstawiającej fenomenalny świat wybitnego kosmologa

Rozmowa ze światowej klasy polskim uczonym i myślicielem o jego drodze życiowej, która prowadziła przez Sybir, seminarium duchowne, studia filozoficzne na KUL-u, wykłady na wielu renomowanych uczelniach świata aż do Pałacu Buckingham, gdzie odebrał prestiżową Nagrodę Templetona ,,za pokonywanie barier między nauką a religią". Kłopoty młodego wikarego, praca nad modelami kosmologicznymi, radość uczonego, któremu udało się znaleźć rozwiązanie matematycznego problemu, pierwszy komputer, spotkania z Janem Pawłem II, rozwijane przez lata pomysły ,,filozofii w nauce" i ,,teologii nauki" - oto niektóre motywy tej barwnej i wielowątkowej opowieści, do której Michała Hellera sprowokowali Wojciech Bonowicz, Bartosz Brożek i Zbigniew Liana.

Informacje dodatkowe o Wierzę, żeby rozumieć :

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2021-03-10
Kategoria: Duchowość, religia

Tagi: Chrześcijaństwo bóg

Kup książkę Wierzę, żeby rozumieć

Wierzę, żeby rozumieć - opinie o książce

Zbigniew Liana0
Okładka ksiązki - Filozoficzne korzenie metody krytycznej K.R. Poppera. Metoda krytyczna we wczesnym ujęciu K.R. Poppera wobec metafilozoficznej tradycji neokantowskiej szkoły J.F. Friesa

Za sprawą K.R. Poppera metoda krytyczna stała się w XX wieku synonimem nie tylko metody naukowej, lecz w ogóle racjonalnego dyskursu. Idea metody krytycznej...

Z pamiętnika jeża Emeryka
Marta Wiktoria Trojanowska ;