Inne wydania:
Od dzieciństwa na Sybirze po czerwone dywany Pałacu Buckingham – światowej klasy polski naukowiec po raz pierwszy o swojej drodze życiowej.

Oba oblicza księdza Hellera – to naukowe i to duchowne, a przede wszystkim także trzecie, prywatne – wyłaniają się w pełnej krasie z tej barwnej i wielowątkowej opowieści.

Zaczął edukację w radzieckim kołchozie, by po latach zająć się wyjaśnianiem natury Wszechświata. Członek gangu dziecięcego na Syberii, w Cambridge dzielił pokój z Hawkingiem. Pierwsze lata życia kapłańskiego upłynęły mu pod znakiem trudnych gier z władzami komunistycznymi. Na seminariach w Castel Gandolfo spotykał się z Janem Pawłem II. Uważa, że Bóg – którego nazywa Wielkim Nieznajomym – uprawia matematykę. Dokonując obliczeń, widzi liczby i struktury matematyczne. W wolnych chwilach oddaje się zamiłowaniu do kryminałów i zabaw na symulatorach lotów.

Prestiżową Nagrodę Templetona otrzymał za pokonywanie barier między nauką a religią.

Informacje dodatkowe o Wierzę, żeby rozumieć. Z Michałem Hellerem rozmawiają Wojciech Bonowicz, Bartosz Brożek i Zbigniew Liana:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2016-03-16
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
ISBN: 97883240-3402-4

Kup książkę Wierzę, żeby rozumieć. Z Michałem Hellerem rozmawiają Wojciech Bonowicz, Bartosz Brożek i Zbigniew Liana

Wierzę, żeby rozumieć. Z Michałem Hellerem rozmawiają Wojciech Bonowicz, Bartosz Brożek i Zbigniew Liana - opinie o książce