Alice Hertz-Sommer dorastała w Pradze, w dzieciństwie spędzała weekendy i święta w towarzystwie Franza Kafki (nazywała go "wujkiem Franzem"), a Gustav Mahler, Sigmund Freud i Rainer Maria Rilke byli przyjaciółmi jej matki. Przeżyła obóz koncentracyjny w Terezinie, przyglądała się procesowi Adolfa Eichmanna w Jerozolimie. Gdy po wojnie wyemigrowała do Izraela, na organizowanych w jej domu koncertach bywali Golda Meir, Artur Rubinstein, Leonard Bernstein, Isaac Stern. Dziś wciąż ćwiczy na pianinie przez kilka godzin dziennie.
W Terezinie Alice straciła matkę, męża, przyjaciół. Po latach musiała zmierzyć się z przedwczesną śmiercią jedynego syna. A mimo to, w wieku stu dziesięciu lat, potrafi żyć, nie popadając w zgorzknienie.
Wiek mądrości to opowieść o przyjaźni, sile muzyki, rezygnacji z pogoni za dobrami materialnymi, ciekawości świata i niewyczerpanych zasobach optymizmu.
Data wydania: 2014-01-29
Kategoria: Biografie, wspomnienia, listy
da się do końca złamać i zabić chęci życia w człowieku. Oprawca zginął w samotności i strachu, a jego ofiara w licznym gronie przyjaciół cały czas cieszy się prawdziwym, ponad 100 letnim życiem, które dzięki miłości i pasji do muzyki jest warte o wiele więcej niżeli pamięć o tych, którzy nie posiadali w sobie ani odrobiny miłości i szacunku.
Przeczytane:2022-10-19, Ocena: 4, Przeczytałam, Mam, 52 książki 2022, Insta challenge. Wyzwanie dla bookstagramerów 2022, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu – edycja 2022,
Lekcje życia, które wyciągnęłam z lektury:
??? Zacznę od przepisu na rosół, na który trafiłam podczas lektury i który musiałam spróbować. Moim skromnym zdaniem ten rosół jest najlepszym rosołem, który kiedykolwiek jadłam. Przepis zagości u mnie na dobre.
? Jak już jestem przy przepisach, to ciasto z jabłkami też jest pyszne. Rosół zdecydowanie wygrywa, ale ciasto jeszcze zrobię jak jacyś goście się u mnie zapowiedzą.
1? Nie żałuj. Jeśli dokonujesz wyboru - trwaj przy tym, nie myśl o tym, co by było, gdyby... Postanowiłeś coś, dokonałeś wyboru, więc nie ma już co gdybać. Alice nie patrzyła wstecz - żyła tu i teraz. Nie żałowała swoich wyborów.
2? Bądź pogodnym, szukaj czegoś dobrego w tym, co się spotyka. Pogódź się z rzeczywistością, której nie jesteś w stanie zmienić.
3? Bądź miły dla ludzi, oni będą mili dla Ciebie (choć to akurat nie zawsze działa ?)
4? Nie zabiegaj o aprobatę innych. Najważniejsze być żył w zgodzie ze sobą.
5? Uśmiechaj się ?
To najważniejsze, co wyciągnęłam z książki. W życiu Alice nie brakowało wrażeń. Nie brakowało chwil radosnych, ale też i smutnych. Była otwarta na świat, nowinki. Przeżyła zagładę dzięki muzyce, szczęściu. I pomimo wszystkich złych chwil pozostała sobą - osobą pewną siebie, zadowoloną, która wciąż widziała plusy w życiu.
Polecam. Warto przeczytać (i wypróbować rosół Alice - serio jest on najlepszy ??)