Co jeśli śmierć to dopiero początek cierpienia?
Prawda czai się pod skórą... Lucy, śmiertelnie chora na raka nastolatka, budzi się zupełnie zdrowa i silna - ten dzień powinien być spełnieniem jej marzeń. Ale w obliczu życia, którego nie wybrała, którego wcale nie chciała, stała się więźniem i zakładnikiem nowego, otrzymanego w trakcie przeszczepu ciała. Teraz Lucy musi stawić czoła najważniejszym pytaniom... Kim tak naprawdę jest i jak daleko można się posunąć, by uratować kogoś, kogo się kocha.
Wydawnictwo: Zielona Sowa
Data wydania: 2018-10-31
Kategoria: Dla młodzieży
Tytuł oryginału: Shell
„W cudzym ciele” to niespotykanie dobrze napisana młodzieżowa powieść o tym, co może stać się, gdy człowiek postanawia bawić się w Boga. Chociaż książkę tę nazwać można powieścią z pogranicza typowej młodzieżówki i powieści science fiction, to spodoba się nawet tym, którzy nie przepadają za fantastyką. Jest to powieść do przeczytania w jedno popołudnie, która wywrze w czytelnikach wiele emocji.
Czy wierzysz w to, że istnieją ludzie idealni? Kiedy nowy chłopak - Jack ? pojawia się w szkole Zoe, wzbudza w dziewczynie nieufność. Jest tak doskonały...
Przeczytane:2019-06-13, Ocena: 6, Przeczytałam, Wyzwanie - wybrana przez siebie liczba książek w 2019 roku, Przeczytaj tyle, ile masz wzrostu 2019, 2019, liceum,
Na początku za wiele się nie spodziewałam - ot, powieść dla nastolatek z wątkiem futurystycznym. A tu zaskoczenie - książka nie dość, że okazała się dobra, to jeszcze do końca trzymała mnie w napięciu. Ta atmosfera nienawiści połączona z rosnącym szaleństwem i zagrożeniem z zewnątrz... cudo. Oby powstawało coraz więcej takich książek. Może i zakończenie jest trochę w stylu "deus ex machina", ale bardzo to nie rzutuje na odbiór całości. Polecam.