Tworzenie bogatego świata. Perspektywy w ekonomii, przemyśle, środowisku

Bestseller polecany przez Billa Gatesa!

Wierzymy, że gigatony betonu, żelaza i szkła, które zużyliśmy do budowy nowoczesności, zagwarantują nam nieśmiertelność. Nic bardziej mylnego.

Książka pokazuje jak bardzo współczesny świat stał się zależny od materiałów takich jak cement, żelazo, aluminium, plastik. Autor analizuje wszystkie materiały, których używamy aby sprostać wymaganiom współczesnego świata i zastanawia się czy będziemy w stanie to wszystko skonsumować. Nawet najbardziej wydajne procesy produkcyjne i najwyższe wskaźniki recyklingu mogą nie wystarczyć, aby powstrzymać rosnący popyt na materiały generowane przez wzrost poziomu życia. Książka pokazuje koszty jakie z tego wynikają, opowiada o tym jakie ma to znaczenie w ekonomii, przemyśle, środowisku. Książka jest pełna interesujących statystyk. Przedstawia nowe perspektywy interesujące czytelników zainteresowanych ekonomią, badaniami środowiska, analizą energetyczną, geologią mineralną, organizacją przemysłową, produkcją i inżynierią materiałową.

Informacja o autorze/ redaktorze:

Vaclav Smil

Czesko-kanadyjski naukowiec.

Profesor na University of Manitoba

Członek Royal Society of Canada

W 2010 roku znalazł się na liście 100 najlepszych światowych myślicieli

(Foreign Policy).

Wydał 35 książek i ponad 400 artykułów.

Bil Gates mówi, że jest to jego ,,ulubiony żyjący autor, ponieważ jest myślicielem, który nigdy nie daje prostych odpowiedzi na skomplikowane pytania".

Informacje dodatkowe o Tworzenie bogatego świata. Perspektywy w ekonomii, przemyśle, środowisku:

Wydawnictwo: PWN
Data wydania: 2016-03-17
Kategoria: Ekonomia

Kup książkę Tworzenie bogatego świata. Perspektywy w ekonomii, przemyśle, środowisku

Tworzenie bogatego świata. Perspektywy w ekonomii, przemyśle, środowisku - opinie o książce

Vaclav Smil0
Okładka ksiązki - Jak naprawdę działa świat. Przewodnik po naszej przeszłości, teraźniejszości i przyszłości

Jeszcze nigdy w naszej historii nie dysponowaliśmy tak wieloma informacjami na wyciągnięcie ręki, a mimo to większość z nas nie wie, jak naprawdę działa...