Tradycyjna kuchnia włoska

Kuchnia włoska od lat cieszy się niesłabnącym zainteresowaniem, dzięki czemu stopniowo zdobywa pozycję jednej z najpopularniejszych kuchni świata. Niewiele jest narodowych kuchni, które mogą poszczycić się taką różnorodnością zarówno składników, jak i metod przyrządzania potraw. Lekarze i technicy żywienia podkreślają jej niezwykłe walory zdrowotne - Włosi spożywają ogromne ilości owoców, warzyw i ryb, a potrawy smażą na oliwie, zwykle z pierwszego tłoczenia, czyli najbardziej wartościowej. Polacy bardzo chętnie wyjeżdżają do Włoch. Podziwiając uroki tamtejszego krajobrazu, zwiedzając zabytki lub szusując po tamtejszych stokach, z przyjemnością zaglądają do miejscowych restauracji w poszukiwaniu nowych doznań kulinarnych. Po tych podróżach pozostają wspomnienia, często tak bardzo ulotne, jak ulotny jest smak i zapach. Dzięki książce "Tradycyjna kuchnia włoska" wydanej przez wydawnictwo Larousse Polska można ocalić od zapomnienia smak potraw, które poznało się w słonecznej Italii, a także poznać wykwintne i zdrowe dania typowe dla wszystkich regionów tego kraju. W "Tradycyjnej kuchni włoskiej" znajdą Państwo ponad 450 przepisów zgrupowanych w siedmiu blokach tematycznych: PRZEKĄSKI I PRZYSTAWKI, PIZZE, POTRAWY JAJECZNE, SOSY, PIERWSZE DANIA, POTRAWY Z RYB I OWOCÓW MORZA, POTRAWY MIĘSNE, JARZYNKI I SURÓWKI oraz DESERY. Oprócz potraw znanych i lubianych, jak pizza "Cztery pory roku", risotto z parmezanem czy tarta z owocami pojawiają się przepisy, które nigdy wcześniej nie były publikowane w polskich książkach kucharskich poświęconych kuchni włoskiej. Autorzy książki zapewniają, iż większość z prezentowanych potraw nie wymaga od czytelnika (i jednocześnie kucharza) zbyt dużej wprawy w gotowaniu. Są to dania, które na ogół łatwo się przyrządza. Ogromnym walorem publikacji są niezwykle sugestywne zdjęcia gotowych potraw, wplecione w tekst przepisów. Całość uzupełniają trzy indeksy (dwa alfabetyczne i jeden tematyczny) ułatwiające znalezienie odpowiedniej potrawy."Tradycyjna kuchnia włoska" kierowana jest zarówno do czytelników, którzy chcą poszerzyć swoją wiedzę na temat potraw włoskich, jaki i do osób eksperymentujących w kuchni - zmieniających i wzbogacających repertuar swoich codziennych posiłków. Jest to cenny zbiór przepisów dla młodych adeptów i adeptek kuchni oraz kulinarnych ekspertów, którzy poszukują ciągle nowych pomysłów.

Informacje dodatkowe o Tradycyjna kuchnia włoska:

Data wydania: b.d
Kategoria: Kuchnia

Kup książkę Tradycyjna kuchnia włoska

Tradycyjna kuchnia włoska - opinie o książce