Towarzysze. Komunizm od początku do upadku. Historia zbrodniczej ideologii

Historia komunistów w jednej książce!\r\nI to w jakiej książce! Towarzysze to błyskotliwa i kompetentna opowieść o jednej z najbardziej zbrodniczych ideologii w dziejach świata. O ludziach, którzy w imię nieuchronnego - naukowo stwierdzonego - postępu, w imię uciemiężonych mas robotniczych spowodowali śmierć dziesiątków milionów ludzi i zniewolenie miliardów. O ludziach, których społeczne eksperymenty stały się udziałem mieszkańców wszystkich kontynentów i którzy swoich zwolenników znaleźli we wszystkich niemal krajach świata. O jedynym naprawdę globalnym totalitaryzmie!

\r\nŚwiat od Marksa do Pol Pota, od Lenina do Castro i od Róży Luksemburg do Jaruzelskiego opisał jeden z najwybitniejszych znawców historii najnowszej - brytyjski historyk, profesor Uniwersytetu w Oxfordzie - Robert Service. Autor biografii Lenina i Stalina stworzył dzieło porywające i głębokie zarazem. Wreszcie pojmiemy, czym tak naprawdę był komunizm. W Polsce, na której dziejach towarzysze odcisnęli tak głębokie i bolesne piętno, książka Service\'a powinna być lekturą obowiązkową.

Informacje dodatkowe o Towarzysze. Komunizm od początku do upadku. Historia zbrodniczej ideologii:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2010-10-14
Kategoria: Historyczne
ISBN: 978-83-240-1071-4

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Towarzysze. Komunizm od początku do upadku. Historia zbrodniczej ideologii

Towarzysze. Komunizm od początku do upadku. Historia zbrodniczej ideologii - opinie o książce

Avatar użytkownika - Slavek
Slavek
Przeczytane:2010-12-01, Ocena: 5, Przeczytałem,
Ciekawa, solidna lektura.
Trocki. Demon czerwonego terroru
Robert Service0
Okładka ksiązki - Trocki. Demon czerwonego terroru

Trocki jest prawdopodobnie najbardziej intrygującą, a z pewnością najbardziej mylnie ocenianą postacią wśród przywódców sowieckiej rewolucji. Utrwalany...

Lenin. Biografia
Robert Service0
Okładka ksiązki - Lenin. Biografia

Angielski historyk, po wieloletnim gromadzeniu materiałów, opisał szczegółowo życie Lenina nie bojąc się stawiania nierzadko kontrowersyjnych hipotez....