Tajemnice czarnej wdowy

Miało być tak: najpierw nudny tydzień na Mazurach z ojcem i wścibską młodszą siostrą Basią, a potem... upragniony luz, czyli wypad z kolegami pod Ełk. Tomek, nastolatek ciekawy świata i ludzi, nie przypuszczał, że ostatnie wakacje przed maturą zapamięta na bardzo długo.
Seria zagadkowych zdarzeń i nowo poznani ludzie skrywający swoje tajemnice powodują, że chłopak pozostaje jednak na mazurskiej wsi. Przypadkiem znajduje zagadkowe zapiski z odległej przeszłości, które rozbudzają jego detektywistyczną naturę.
Jaką tajemnicę skrywa Czarna Wdowa? Czy pożar w gospodarstwie Kobuzów ma coś wspólnego z pojawieniem się Mecenasa i Tupaja? Kim są Alfred i Kurt Rohmlitzowie? Odpowiedzi na te pytania prowadzą do sensacyjnych i... bardzo ryzykownych odkryć. Tomek i jego najbliżsi znajdują się w poważnym niebezpieczeństwie.
Tajemnice Czarnej Wdowy to współczesna "mazurska" opowieść o wakacyjnych przygodach nastolatków. W bezpretensjonalny i wzbudzający ciekawość sposób łączy w sobie wiele wątków: Mazury z całym bogactwem przyrody, wątki historyczne dotyczące rdzennej ludności i związane z tym legendy, miłość, wątek kryminalny... Pełne humoru dialogi, stopniowo budowane napięcie, nieoczekiwane zwroty akcji, a także mnogość zagadkowych sytuacji stanowią o wyjątkowości tej książki.
Wiesław Chrostek - absolwent filologii angielskiej UW, założyciel szkoły językowej, którą prowadzi od 16 lat. Wieloletni kontakt z młodzieżą zaowocował debiutancką powieścią Operacja 5XD. Tajemnice Czarnej Wdowy to kolejna książka adresowana przede wszystkim do młodego czytelnika.

Informacje dodatkowe o Tajemnice czarnej wdowy:

Wydawnictwo: Telbit
Data wydania: b.d
ISBN: 978-83-60848-90-6

Kup książkę Tajemnice czarnej wdowy

Tajemnice czarnej wdowy - opinie o książce

Avatar użytkownika - monalizka
monalizka
Przeczytane:2013-05-02, Ocena: 4, Przeczytałam, czytam regularnie w 2013 roku,
Przyjemna młodzieżowka: przygody, wakacyjna miłość, garść mądrości życiowych.