Sztuka obsługi waginy

Wagina, wulwa, cipka, szparka, pochwa, srom, joni, kuciapka, piczka... jak ją nazywać? Właściwe pytanie brzmi: czy jesteś z niej dumna?

Wagina często traktowana jest przez kobiety użytkowo, myta, depilowana, a nawet operowana, by sprostać męskim wyobrażeniom. Bywa nazywana sromem - jak sromotna klęska. Albo - pochwą. Jak futerał na miecz, czyli dodatek do męskiej seksualności. Ciekawe, że istnieją członkowie zarządu, a nie ma pochew zarządu. Jeśli kobieta nie podchodzi z akceptacją, a nawet dumą do swojej waginy, nie osiągnie pełnej satysfakcji z seksu (a wraz z nią osoba, z którą go uprawia). Ani w życiu osobistym. Ani w pracy. Bo wulwa, piękna, niesamowita, niemająca sobie równych pod względem anatomicznym (penis nie jest bynajmniej tak skomplikowany!), to źródło kobiecej siły.

Ta książka to rozmowa seksuologa i psychoterapeuty z dziennikarką i psycholożką o tym, jak osiągnąć orgazm; jak podtrzymać pożądanie w związku; czy kochanka trzeba zdobyć, czy lepiej go zwyczajnie wynająć. To także próba odpowiedzi na pytania: jak radzić sobie z molestowaniem; jak zadbać o swoje interesy w związku i poza nim; jak i czym się masturbować; dlaczego czasem warto wdać się w romans z drugą kobietą, nawet, gdy uważamy się za stuprocentowe heteryczki; jak cieszyć się seksualnością w trakcie menopauzy, choroby, depresji i problemów partnerskich.

,,Sztuka obsługi waginy" to poradnik i dla kobiet, i dla mężczyzn. Nikt nie przychodzi na świat z instrukcją obsługi waginy. A warto ją poznać, bo wulwa to morze możliwości, wulkan energii i ocean doznań.

Informacje dodatkowe o Sztuka obsługi waginy:

Wydawnictwo: Agora
Data wydania: 2022-10-12
Kategoria: Poradniki

Tagi: Poradniki praktyczne

Kup książkę Sztuka obsługi waginy

Sztuka obsługi waginy - opinie o książce

Avatar użytkownika - Jeanette
Jeanette
Przeczytane:2022-11-20, Ocena: 6, Przeczytałam,

Wagina to niestety wciąż wstydliwy temat nawet wśród kobiet. A to zwykła część ciała jak uszy czy oczy. Odbiera bodźce i reaguje na nie. A wszystko zaczyna się w …. głowie! Andrzej Gryżewski, psychoterapeuta i seksuolog i Jagna Kaczanowska, dziennikarka i psycholożka w swojej książce „Sztuka obsługi waginy” odczarowują waginę i wstyd z nią związany, który towarzyszy wielokrotnie nawet samym kobietom.
Autorzy w swojej rozmowie oprowadzają nas po wciąż niestety tajemniczym świecie waginy, która niestety w świecie penisocentrycznym i maczystowskim nie jest traktowana z należytym szacunkiem. Autorzy rozkładają wiele zagadnień na czynniki pierwsze a opisane przypadki same w sobie są czasem mocno drastyczne. Przykłady pacjentek z gabinetu Andrzeja Gryżewskiego były kanwą do poruszania kolejnych zagadnień a przeprowadzone analizy Andrzeja i Jagny, pozwalały na lepsze zrozumienie niektórych zagadnień. Analizy psychoterapeutyczne prowadzą do kilku wniosków:
* akceptacja siebie i swojego ciała jest najważniejszą wartością,
* wszystko jest dozwolone/akceptowalne jeśli partnerzy seksualni wyrażają na to zgodę,
* pożądanie, seks, orgazm tworzy się w głowie,
* rozmowa jest najważniejszym aspektem udanego seksu a w konsekwencji orgazmu,
* szczerość pomiędzy partnerami jest wartością nadrzędną każdej relacji.
Bardzo podobała mi się forma przedstawienia zagadnień związanych z waginą i seksualnością kobiet w bardzo przystępny sposób w formie wywiadu. Dzięki takim książkom i różnym przykładom z gabinetu psychoterapeuty i seksuologa, kobiety mogą zajrzeć wgłąb siebie, przeanalizować swoje przekonania na temat własnej waginy i seksu wyniesionych z domu, zasłyszanych w szkole czy wśród koleżanek. Poznać lepiej swoje ciało, psychikę jak również i swoje emocje. W „Sztuce obsługi waginy” pojawiają się również odpowiedzi na pytania, które nas kobiety zawstydzają (jeszcze) a na które chciałybyśmy znać odpowiedzi.
Bardzo się cieszę, że powstają takie podręczniki i wydawnictwa je wydają. Polecam serdecznie kobietom jak również mężczyznom. To była dla mnie fascynująca podróż w głąb mnie samej.
Dziękuję Andrzejowi Gryżewskiemu i Jagnie Kaczanowskiej za wspaniały w formie i wartościowy w treści podręcznik a Wydawnictwu Agora za możliwość przeczytania i zrecenzowania.

,,Sztuka obsługi waginy" autorstwa Andrzeja Gryżewskiego i Jagny Kaczanowskiej

Kolejny genialny poradnik seksualno-związkowy! Do mnie jednak bardziej dotarła męska wersja, ale również i ta pozwala spojrzeć na wiele kwestii w sposób uznawany za nieoczywisty a czasami wręcz... wykraczający poza przyjęte normy.

Avatar użytkownika - Justyna641
Justyna641
Przeczytane:2023-06-18, Ocena: 3, Przeczytałam, 52 książki 2023,

Moim zdaniem nie jest to tak dobra książka jak wskazywałaby na to ocena na portalu, wyższa niż wiele arcydzieł literatury światowej. Być może nie jestem w grupie docelowej tego dzieła i nie wyniosłam z niego tego co inni. Czytałam parę miesięcy i wcale mnie do niej nie ciągnęło, a lektura tej książki nie wniosła raczej nic do mojego życia. Jako osoba z pewnym doświadczeniem życiowym z wieloma tezami autorów się nie zgadzam. Być może są osoby, którym ta pozycja pomogła, pogłębiła ich wiedzę i uczyniła ich życie lepszym. Nie neguję tego. Ja się do nich nie zaliczam. Nie odradzam lektury i nie uważam, że czas spędzony z tą książką był kompletnie stracony, ale rozczarowanie pozostaje.

Avatar użytkownika - pawel_okulewicz
pawel_okulewicz
Przeczytane:2023-02-16, Ocena: 4, Przeczytałem, 52 książki 2023,
I przemówiły ludzkim głosem (audiobook)
Jagna Kaczanowska0
Okładka ksiązki - I przemówiły ludzkim głosem (audiobook)

Zbliża się Boże Narodzenie, czas radości, miłości i rodziny. Niestety, nie dla wszystkich. W rodzinie po przejściach pojawia się karp na wigilię. Czy trafi...

Odważ się kochać- audiobook
Jagna Kaczanowska0
Okładka ksiązki - Odważ się kochać- audiobook

Poruszająca powieść o miłości, przyjaźni, pokonywaniu własnych słabości i zmienianiu życia na lepsze. Zuzanna i Adam powracają z podróży do Anglii...