Szkatułka z motylem

Inne wydania:
To wzruszająca opowieść o miłości, potrzebie uczuć i wewnętrznej przemianie. Autorka książki "Spotkamy się pod drzewem ombu" podarowała nam kolejną świetną opowieść. Federica Campione uwielbia ojca i cierpliwie czeka na jego rzadkie wizyty w domu na egzotycznym wybrzeżu Chile. Ramón Campione jest znanym podróżnikim i pisarzem i większą część roku spędza na wyprawach w najodleglejsze zakątki świata. Z jednej z takich wypraw przywozi córce tajemniczą szkatułkę z pięknym kryształowym motylem. Wiąże się z nią wspaniała legenda. Po rozpadzie małżeństwa rodzców Federica wraz z matką i młodszym bratem wyjeżdża do Kornwalii w Anglii, skąd pochodzi jej matka i gdzie będzie mieszkała przez następne lata. Spotyka tam starszego o kilka lat Sama, w którym się zakochuje, ale on długo nie dostrzega niepozornej dziewczynki. W kilka lat później, szukając nowego miejsca w życiu, głęboko zraniona przez ojca, który się do niej nie odzywał, próbuje odzyskać utracone poczucie bezpieczeństwa w małżeństwie z przystojnym i bogatym Torquillem Jensenem. Na szczęście dość szybko spostrzega swoją pomyłkę, odchodzi od męża, ale minie dużo czasu, nim spotka się z ojcem i pozna tajemnicę szkatułki z motylem... [Świat Książki]

Informacje dodatkowe o Szkatułka z motylem:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2003 (data przybliżona)

Kup książkę Szkatułka z motylem

Szkatułka z motylem - opinie o książce

Federica Campione uwielbia swojego ojca, znanego chilijskiego podróżnika i pisarza. Czeka na jego rzadkie powroty do domu na wybrzeżu Chile z niecierpliwością. Pewnego dnia ojciec przynosi jej szkatułkę; z pozoru skromną, lecz wewnątrz skrywającą niezwykłego motyla wykonanego ze lśniących kamieni. Ta szkatułka miała być darem dla inkaskiej księżniczki, symbolizującym prawdziwe piękno, które tkwi w nas samych.

Szczęśliwa Federica nie podejrzewa jeszcze, że wkrótce szkatułka stanie się jej jedynym wspomnieniem po ojcu. Rodzice postanawiają się rozstać – matka, zraniona samotnością i zdradą męża, przeprowadza się z dziećmi do Anglii, ich rodzinnego kraju.

Miną lata pełne burzliwych wydarzeń. Unieszczęśliwiona milczeniem ojca, Federica wejdzie w małżeństwo z rozsądku, zatracając swoją tożsamość. Dopiero konfrontacja z ojcem pozwoli dostrzec jej prawdziwą miłość.

"Nie oczekuj, że inni uczynią cię szczęśliwą, bo zawsze będziesz głęboko nieszczęśliwa. Ludzie zawodzą nawet swoich najbliższych, to nieuniknione."

"Szkatułka z motylem" to jeden z najbardziej przegadanych utworów Santy Montefiore, który przeczytałam do końca, mimo początkowej niechęci. Książka obfituje w motywy, wątki, czy opisy, natomiast wnikliwy czytelnik dopatrzy się wielu powtórzeń i literówek. Dużo lepiej czytało by się tę powieść, gdyby akcja była mniej rozwleczona, szybsza,  i wszystkiego było mniej, jednakże nie można jej odmówić głębokiej analizy międzyludzkich relacji, które kształtują się w obliczu emocjonalnych zawirowań, moralnych dylematów oraz dążenia do zrozumienia samego siebie i innych.

Autorka ukazuje różnorodne odcienie miłości – tę bezwarunkową, tę zaborczą, a także tę obarczoną nadopiekuńczością, lękiem, niepewnością, czy uprzedzeniami (homoseksualizm). Bohaterowie zmagają się z wewnętrznymi demonami, konfrontując się zarówno z przeszłością, jak i błędami, które popełnili, a także ich konsekwencjami.

Istotny jest wątek dotyczący rozwodu rodziców rodzeństwa Campione, ponieważ ich rozstanie szczególnie wpłynęło na postrzeganie miłości przez Federicę i jej młodszego brata Hala, natomiast przeprowadzka do nowego kraju ukształtowała dynamikę relacji rodzinnych.

"Dzieci są niewinnymi ofiarami świata dorosłych, którego nie są w stanie zrozumieć, bo są tylko dziećmi, pomyślała."

Nie można pominąć również wątku tęsknoty. Montefiore przedstawia ją jako nieodłączny element ludzkiego doświadczenia, który potrafi wzmacniać, ale i osłabiać.  Pisarka prowokuje do refleksji nad własnym życiem i relacjami międzyludzkimi. Tematy uczuć, wyborów i ich konsekwencji tworzą przestrzeń do namysłu dla każdego, kto kiedykolwiek zderzył się z pytaniami o sens miłości i miejscem, jakie ona zajmuje w naszym życiu oraz tym, co naprawdę znaczy kochać i być kochanym. Emocje bohaterów są niemal namacalne, co sprawia, że relacje między nimi dodają fabule autentyczności. Dzięki rozciągniętemu w czasie przebiegowi wydarzeń, jesteśmy w stanie dostrzec motywacje stojące za postępowaniem bohaterów. Niemniej jednak, niektóre z ich działań pozostają zaskakujące i trudne do zrozumienia, ponieważ nie wydaje się, aby cokolwiek istotnego miało wpływ na takie, a nie inne decyzje.

Ostatecznie, czuję się po tej lekturze nieco zmęczona, za to na pewno dostarcza cennych spostrzeżeń na temat trudności związanych z życiem emocjonalnym i wyzwaniami, które niesie ze sobą odkrywanie prawdy – zarówno osobistej, jak i dotyczącej naszych relacji.

Avatar użytkownika - izabela81
izabela81
Przeczytane:2015-08-23, Ocena: 5, Przeczytałam, 52 książki - 2015,
Autorka w książce zamieściła sporo życiowych prawd, morałów i złotych myśli. Porusza temat zdrady, homoseksualizmu, pierwszej miłości, przyjaźni, tragedii, śmierci, przebaczenia. Pokazuje też, że w życiu nie należy się poddawać i tchórzyć, a zawalczyć o swoje marzenia. To powieść o potrzebie uczuć i akceptacji, o szukaniu miłości i swojego miejsca na ziemi.
Avatar użytkownika - Stenka
Stenka
Przeczytane:2022-03-07, Ocena: 3, Przeczytałam, wyzwania czytelnicze 2022,

Prawie 600 stron i bardzo mały druk. Akcja trochę za bardzo rozciągnięta, czasami się dłużyła. Gdyby akcja byłaby szybsza i mniej dłużyzn to oceniłabym lepiej. Autorka poruszyła wiele problemów: związek homoseksualny, brak ojca, malżeństwo żyjące na odległość, zaborcza miłość, alkocholizm i wiele  innych. Poznajemy perypetie życiowe Ramona i jego żony Heleny, a potem Federice i jej szukanie miłości.

Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2017-07-30, Ocena: 5, Przeczytałam, 2016, 2017,
Pieśni o wojnie i miłości
Santa Montefiore0
Okładka ksiązki - Pieśni o wojnie i miłości

Ich życie zostało zaplanowane od samego początku.Ale wojna i miłość wszystko zmienią…Zachodni Cork, Irlandia, rok 1900. To początek nowego stulecia...

Smak szczęścia
Santa Montefiore0
Okładka ksiązki - Smak szczęścia

Czy dla miłości warto rzucić wszystko? Angelica, autorka doskonale sprzedających się książek dla dzieci, nawiązuje ożywioną korespondencję e-mailową z...