Szkatułka z motylem

Inne wydania:

Powieść autorki światowych bestsellerów Santy Montefiore.

Nowa, piękna, kolekcjonerska edycja.

Federica ubóstwia swojego ojca, znanego chilijskiego podróżnika i pisarza. Na jego rzadkie wizyty wyczekuje w domu u wybrzeża Chile. Z jednej ze swoich wypraw ojciec przywozi córce szkatułkę: z zewnątrz niepozorną, w środku skrywającą cudownego motyla ze świetlistych kamieni. Szkatułka powstała dla inkaskiej księżniczki, której ukochany chciał powiedzieć, że prawdziwe piękno tkwi wewnątrz nas.

Uszczęśliwiona Federica nie podejrzewa, że już wkrótce szkatułka będzie jedynym wspomnieniem po ojcu. Rodzice się rozstają - matka, udręczona samotnością, a w końcu także zdradą męża, przeprowadza się z dziećmi do rodzinnej Anglii.

Upłynie wiele burzliwych lat. Zraniona milczeniem ojca Federica przeżyje małżeństwo z rozsądku i zatraci własną tożsamość, zanim zrozumie przesłanie szkatułki i dostrzeże miłość na swojej drodze.

Świetnie napisana i przesiąknięta głębokimi uczuciami powieść. ,,Szkatułka z motylem" to wspaniała historia o miłości, potrzebie posiadania i wewnętrznej przemianie.

Informacje dodatkowe o Szkatułka z motylem:

Wydawnictwo: Świat Książki
Data wydania: 2021-07-14
Tytuł oryginału: The Butterfly Box
Tłumaczenie: Anna Dobrzańska-Gadowska

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

Kup książkę Szkatułka z motylem

Szkatułka z motylem - opinie o książce

Federica Campione uwielbia swojego ojca, znanego chilijskiego podróżnika i pisarza. Czeka na jego rzadkie powroty do domu na wybrzeżu Chile z niecierpliwością. Pewnego dnia ojciec przynosi jej szkatułkę; z pozoru skromną, lecz wewnątrz skrywającą niezwykłego motyla wykonanego ze lśniących kamieni. Ta szkatułka miała być darem dla inkaskiej księżniczki, symbolizującym prawdziwe piękno, które tkwi w nas samych.

Szczęśliwa Federica nie podejrzewa jeszcze, że wkrótce szkatułka stanie się jej jedynym wspomnieniem po ojcu. Rodzice postanawiają się rozstać – matka, zraniona samotnością i zdradą męża, przeprowadza się z dziećmi do Anglii, ich rodzinnego kraju.

Miną lata pełne burzliwych wydarzeń. Unieszczęśliwiona milczeniem ojca, Federica wejdzie w małżeństwo z rozsądku, zatracając swoją tożsamość. Dopiero konfrontacja z ojcem pozwoli dostrzec jej prawdziwą miłość.

"Nie oczekuj, że inni uczynią cię szczęśliwą, bo zawsze będziesz głęboko nieszczęśliwa. Ludzie zawodzą nawet swoich najbliższych, to nieuniknione."

"Szkatułka z motylem" to jeden z najbardziej przegadanych utworów Santy Montefiore, który przeczytałam do końca, mimo początkowej niechęci. Książka obfituje w motywy, wątki, czy opisy, natomiast wnikliwy czytelnik dopatrzy się wielu powtórzeń i literówek. Dużo lepiej czytało by się tę powieść, gdyby akcja była mniej rozwleczona, szybsza,  i wszystkiego było mniej, jednakże nie można jej odmówić głębokiej analizy międzyludzkich relacji, które kształtują się w obliczu emocjonalnych zawirowań, moralnych dylematów oraz dążenia do zrozumienia samego siebie i innych.

Autorka ukazuje różnorodne odcienie miłości – tę bezwarunkową, tę zaborczą, a także tę obarczoną nadopiekuńczością, lękiem, niepewnością, czy uprzedzeniami (homoseksualizm). Bohaterowie zmagają się z wewnętrznymi demonami, konfrontując się zarówno z przeszłością, jak i błędami, które popełnili, a także ich konsekwencjami.

Istotny jest wątek dotyczący rozwodu rodziców rodzeństwa Campione, ponieważ ich rozstanie szczególnie wpłynęło na postrzeganie miłości przez Federicę i jej młodszego brata Hala, natomiast przeprowadzka do nowego kraju ukształtowała dynamikę relacji rodzinnych.

"Dzieci są niewinnymi ofiarami świata dorosłych, którego nie są w stanie zrozumieć, bo są tylko dziećmi, pomyślała."

Nie można pominąć również wątku tęsknoty. Montefiore przedstawia ją jako nieodłączny element ludzkiego doświadczenia, który potrafi wzmacniać, ale i osłabiać.  Pisarka prowokuje do refleksji nad własnym życiem i relacjami międzyludzkimi. Tematy uczuć, wyborów i ich konsekwencji tworzą przestrzeń do namysłu dla każdego, kto kiedykolwiek zderzył się z pytaniami o sens miłości i miejscem, jakie ona zajmuje w naszym życiu oraz tym, co naprawdę znaczy kochać i być kochanym. Emocje bohaterów są niemal namacalne, co sprawia, że relacje między nimi dodają fabule autentyczności. Dzięki rozciągniętemu w czasie przebiegowi wydarzeń, jesteśmy w stanie dostrzec motywacje stojące za postępowaniem bohaterów. Niemniej jednak, niektóre z ich działań pozostają zaskakujące i trudne do zrozumienia, ponieważ nie wydaje się, aby cokolwiek istotnego miało wpływ na takie, a nie inne decyzje.

Ostatecznie, czuję się po tej lekturze nieco zmęczona, za to na pewno dostarcza cennych spostrzeżeń na temat trudności związanych z życiem emocjonalnym i wyzwaniami, które niesie ze sobą odkrywanie prawdy – zarówno osobistej, jak i dotyczącej naszych relacji.

Autorka w książce zamieściła sporo życiowych prawd, morałów i złotych myśli. Porusza temat zdrady, homoseksualizmu, pierwszej miłości, przyjaźni, tragedii, śmierci, przebaczenia. Pokazuje też, że w życiu nie należy się poddawać i tchórzyć, a zawalczyć o swoje marzenia. To powieść o potrzebie uczuć i akceptacji, o szukaniu miłości i swojego miejsca na ziemi.
Avatar użytkownika - Stenka
Stenka
Przeczytane:2022-03-07, Ocena: 3, Przeczytałam,

Prawie 600 stron i bardzo mały druk. Akcja trochę za bardzo rozciągnięta, czasami się dłużyła. Gdyby akcja byłaby szybsza i mniej dłużyzn to oceniłabym lepiej. Autorka poruszyła wiele problemów: związek homoseksualny, brak ojca, malżeństwo żyjące na odległość, zaborcza miłość, alkocholizm i wiele  innych. Poznajemy perypetie życiowe Ramona i jego żony Heleny, a potem Federice i jej szukanie miłości.

Avatar użytkownika - jolantasatko
jolantasatko
Przeczytane:2017-07-30, Ocena: 5, Przeczytałam,
Avatar użytkownika - Habina
Habina
Przeczytane:2014-08-12, Przeczytałam,
Pieśni o wojnie i miłości
Santa Montefiore0
Okładka ksiązki - Pieśni o wojnie i miłości

Ich życie zostało zaplanowane od samego początku.Ale wojna i miłość wszystko zmienią…Zachodni Cork, Irlandia, rok 1900. To początek nowego stulecia...

Tajemnica morskiej latarni
Santa Montefiore0
Okładka ksiązki - Tajemnica morskiej latarni

Wciągająca historia o poróżnionej rodzinie, skrywanej przeszłości i miłości, która nigdy nie umiera. Ellen Trawton ucieka od płytkiego londyńskiego...