Szepty przesz³o¶ci

Ocena: 4.86 (7 g³osów)

Druga po³owa XIX wieku. Polska pod zaborami, objêta cenzur± i powstaniem styczniowym. Dziewiêtnastoletnia £ucja Kolebowska od dziecka pracuje we dworze hrabiostwa Ko¶cieszewskich. Trafi³a tam jako dwunastoletnia dziewczynka i dziêki swojej sile charakteru oraz przebojowo¶ci szybko zaskarbi³a sobie sympatiê i przyja¼ñ hrabiny Rozalii. Pod jej nadzorem nauczy³a siê czytaæ i pisaæ oraz otrzyma³a wykszta³cenie znacznie przewy¿szaj±ce jej status. Jednak Ko¶cieszanka, a raczej ,,dom cieni" jak zwyk³a nazywaæ go £ucja, nie jest przyjaznym miejscem. Hrabina to kobieta samotna i szalona. Jej ma³¿eñstwo to czysta fikcja, kontrakt, do którego zosta³a zmuszona przed laty. Uzale¿niona od opium, ca³e dnie spêdza zamkniêta w swoich dusznych pokojach. £ucja odkrywa, ¿e skrywa ona pewien sekret, który z pewno¶ci± móg³by wywo³aæ skandal w¶ród ³ódzkiej socjety...

Informacje dodatkowe o Szepty przesz³o¶ci:

Wydawnictwo: Skarpa Warszawska
Data wydania: 2024-04-10

Tagi: Literatura obyczajowo-rodzinna

wiêcej

Kup ksi±¿kê Szepty przesz³o¶ci

Cytaty z ksi±¿ki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej ksi±¿ki.

Zobacz tak¿e

Szepty przesz³o¶ci - opinie o ksi±¿ce

OPOWIE¦Æ ZE SNU

"Szepty przesz³o¶ci" to powie¶æ obyczajowa bêd±ca debiutem literackim Sandry Nikoniuk. Ksi±¿kê wyszuka³am w klubie recenzenta serwisu nakanapie.pl i nabra³am ogromnej ochoty na to wyj±tkowe spotkanie z przesz³o¶ci±.

Mamy rok 1983. Za spraw± opowie¶ci ekscentrycznej Stefanii, która na pro¶bê wnuka Filipa dzieli siê z nim wydarzeniami z przesz³o¶ci rodzinny Ko¶ciszewskich autorka przenosi nas do drugiej po³owy XIX wieku, do czasów, kiedy Polska znajdowa³a siê pod zaborami, a na codzienno¶ci ¿yj±cych wówczas ludzi k³ad³y siê cieniem reperkusje oraz skutki powstania styczniowego. Autorka zaprasza nas do dworu Ko¶ciszewskich - rodziny wywodz±cej siê z miejscowej szlachty, która od pokoleñ dziedziczy³a swoj± posiad³o¶æ zwan± Ko¶cieszank±. Ówczesnym w³a¶cicielem maj±tku jest hrabia Henryk, który ma na sumieniu swoje b³êdy i tajemnice, a jego ¿ona Rozalia po stracie ostatniego dziecka jest bardzo samotna i nieszczê¶liwa, a ukojenie znajduje w opium. Dwór sprawia wra¿enie "domu cieni". Dopiero dwunastoletnia £ucja Kolebowska, która trafia do Ko¶cieszanki w charakterze s³u¿±cej odmienia ¿ycie hrabiny i sprawia, ¿e kobieta odnajduje nowy sens w swojej codzienno¶ci. A dziewczynka mo¿e nauczyæ siê pisaæ i czytaæ, co jest ogromn± szans± i wyró¿nieniem zwa¿ywszy na jej ch³opskie pochodzenie. Relacje £ucji i hrabiny siê pog³êbiaj±, a sekrety skrywane przez Ko¶ciszewskich coraz bardziej uwieraj±, a ich ujawnienie mog³oby zachwiaæ pozycj± rodziny i wywo³aæ ogólny skandal...

Sandra Nikoniuk pisze obrazowo i ciekawie. Pos³uguje siê jêzykiem i stylem pasuj±cym do epoki i poza drobnymi mankamentami w postaci literówek, w zasadzie nie ma siê do czego przyczepiæ. Interesujaca fabu³a przepe³niona jest sekretami, intrygami, zdradami i niedopowiedzeniami, które sprawiaj±, ¿e lektura trzyma w napiêciu od pierwszej do ostatniej strony.

Autorka idealnie wczu³a siê w XIX w. realia kre¶l±c niezwykle wiarygodny obraz rzeczywisto¶ci. Ró¿nice spo³eczne, romanse, codzienne problemy i troski zosta³y wplecione w t³o polityczne dziêki czemu przedstawione wydarzenia nabieraj± szerszej perspektywy, a my mamy mo¿liwo¶æ obiektywnej oceny powie¶ciowej rzeczywisto¶ci. Umiejêtnie poprowadzone w±tki rywalizacji miêdzy ojcem, a synem, czy przyja¼ñ s³u¿±cej i hrabiny - sytuacji niepopularnych i wykraczaj±cych poza utarte schematy budzi³y dreszczyk emocji. Mamy te¿ przecie¿ sen Filipa, od którego wszystko siê zaczyna i który czeka przecie¿ na wyja¶nienie...

Jestem pod wra¿eniem konstrukcji powie¶ci. Pomys³ na po³±czenie dwóch planów czasowych za spraw± opowie¶ci babci skierowanej do wnuka nie jest niczym nowym, ale w przypadku tej historii idealnie siê sprawdzi³o. Ca³o¶æ jest spójna, p³ynna i niezwykle interesuj±ca.

Je¶li lubicie podró¿e w czasie, które otwieraj± szeroko drzwi do przesz³o¶ci to powie¶æ Sandry Nikoniuk bêdzie bardzo dobrym wyborem. To naprawdê udany debiut, który czyta siê z emocjami i zainteresowaniem. A ca³o¶ci dope³nia pasuj±ca ok³adka w kolorach sepii, która swoj± grafik± wspaniale nawi±zuje do klimatu epoki.

Nie wiem, jak Wy, ale ja uwielbiam czytaæ historie, w których przesz³o¶æ po latach daje o sobie znaæ! Dlatego te¿ dzisiaj mam dla Was recenzjê takiej w³a¶nie powie¶ci o tajemniczym tytule „Szepty przesz³o¶ci” Sandry Nikoniuk, w której cofamy siê do bardzo odleg³ych lat. Je¶li ciekawi Was jak± historiê skrywa ta ksi±¿ka, to zapraszam na recenzjê!

Jest druga po³owa XIX wieku, kiedy to Polska znajduje siê pod zaborami i objêta jest cenzur± oraz powstaniem styczniowym. Wtedy to dziewiêtnastoletnia £ucja Kolebowska pracuje jako prywatna pokojówka hrabiny Rozalii w dworze hrabiostwa Ko¶cieszewskich. Zaczê³a tam pracê w wieku dwunastu lat i ju¿ wtedy zyska³a sympatiê i przyja¼ñ hrabiny Rozalii, dziêki której nauczy³a siê czytaæ i pisaæ. Niestety dwór, w którym pracuje £ucja, nie jest przyjaznym miejscem... Dziewczyna nazywa go „dworem cieni”, poniewa¿ maj± w nim miejsce nieprzyjemne sytuacje. Hrabina Rozalia okazuje siê samotn± i szalon± kobiet±, która jest uzale¿niona od opium i ca³e dnie spêdza zamkniêta w swoich dusznych pokojach. W dodatku jej ma³¿eñstwo z hrabi± Henrykiem to fikcja, do którego przed laty zosta³a zmuszona. Do tego wszystkiego £ucja odkrywa, ¿e hrabina skrywa tajemnicê, która mog³aby wywo³aæ skandal, gdyby wysz³a na jaw. Jak dalej potocz± siê losy £ucji w tym dworze? Czemu przesz³o¶æ zwi±zana z „dworem cieni” nie daje o sobie zapomnieæ?

W ksi±¿ce narracja prowadzona jest w trzeciej osobie. Dzieli siê ona na kilka czê¶ci, które maj± swoje rozdzia³y. Wystêpuj± dwie p³aszczyzny czasowe, czyli tera¼niejsza, która w powie¶ci ma miejsce w drugiej po³owie XX wieku oraz przesz³a, opisuj±ce losy £ucji maj±ce miejsce sto lat wcze¶niej i to g³ównie w tych czasach toczy siê akcja. Jak ju¿ zapewne wiecie, bardzo lubiê takiego typu powie¶ci, opisuj±ce dawne czasy, tak wiêc zanim siêgnê³am po tê ksi±¿kê, ju¿ wiedzia³am, ¿e bêdzie to interesuj±ca historia. Czytaj±c j±, bardzo zaskoczy³am siê w pozytywny sposób, bo nie wiedzia³am, ¿e a¿ tak mocno mi siê spodoba, do tego stopnia, ¿e mogê zaliczyæ j± do najlepszych ksi±¿ek, które przeczyta³am w tym roku! Czyta siê j± b³yskawicznie, a opisana w niej historia potrafi nie¼le wci±gn±æ. Jest w niej zawarty piêkny w±tek mi³o¶ci (pomijaj±c to, ¿e by³a ona zakazana), czytaj±c go, mo¿na siê rozmarzyæ. Autorka bardzo obrazowo opisa³a ró¿nice miêdzy warstwami spo³ecznymi w tamtych czasach. Dwór hrabiostwa Ko¶cieszewskich opisany zosta³ w bardzo ciekawy sposób, niby by³ piêknym miejscem nale¿±cym do bogatych ludzi, jednak jak dla mnie, za spraw± tragedii, które siê tam dzia³y, by³ te¿ mroczny i trochê przera¿aj±cy. Jak przysta³o, na tak mroczne miejsce, nie zabrak³o te¿ czarnego charakteru w¶ród bohaterów ksi±¿ki, który sporo namiesza³. Momentami ksi±¿ka ta by³a te¿ smutna i dramatyczna, niestety nie wszystkie w±tki zakoñczy³y siê po mojej my¶li. Na koñcu powie¶æ ta tak mocno mnie zaskoczy³a, jak ¿adnej ksi±¿ce ju¿ dawno nie uda³o siê mnie zaskoczyæ. Koñcówka powie¶ci trochê trzyma³a w napiêciu, ale ostatecznie zakoñczy³a siê jak dla mnie satysfakcjonuj±co.

„Szepty przesz³o¶ci” jest piêkn± powie¶ci± obyczajow± z histori± w tle, która dostarczy³a mi wielu przeró¿nych emocji, bardzo ciekawie spêdzi³am z ni± czas i ciê¿ko mi siê by³o od niej oderwaæ. Dlatego te¿ bardzo polecam Wam tê ksi±¿kê, je¶li lubicie takie historie, których akcja dzieje siê w dawnych czasach, a przesz³o¶æ nie daje o sobie zapomnieæ. Bardzo mo¿liwe, ¿e ta powie¶æ spodoba Wam siê równie mocno jak mnie!

Avatar u¿ytkownika - Bookszonki
Bookszonki
Przeczytane:2024-05-26, Ocena: 5, Przeczyta³em, Mam,

Nie s±dzi³am, ¿e a¿ tak mocno mnie poch³onie ta ksi±¿ka!

Jest sporej objêto¶ci ale nie mog³am siê od niej oderwaæ.

Zapewne dlatego, ¿e poza romansem (i mezaliansem) jest tu naprawdê du¿o intryg, tajemnic a nawet zbr*dni.

Czyli to, co tygryski lubi± najbardziej.

Poznajemy historie z ró¿nych osi czasowych i od ró¿nych bohaterów.

Obecne czasy okiem nastoletniego ch³opca i jego babci, która opowie nam to, co siê zdarzy³o wiele lat temu.

Przesz³o¶æ kryje tajemnice i grzeszki, które siê ci±gn± przez pokolenia...

£ucja urodzi³a siê w ubogiej rodzinie, jej matka to s³u¿±ca i dziewczyna idzie w jej ¶lady.

Jednak ona ma ambicje, chce byæ kim¶ wiêcej.

Edmund - to dopiero postaæ zagadka, co do której moje uczucia wiele razy siê zmienia³y zale¿nie od czytania kolejnych stron tekstu.

Raz mu wspó³czu³am, w koñcu ojciec traktowa³ go jako z³o konieczne a innym razem dziwi³am siê, ¿e mo¿e byæ a¿ tak okrutny.

Pomyli³am siê te¿ co do uczuæ £ucji, obstawia³am, ¿e zakocha siê w kim¶ m³odszym a jednak nie...

"Dom cieni" skrywa wiêcej tajemnic, ni¿ Wam siê wydaje.

Ka¿dy tu ma swoje grzeszki mniejsze i wiêksze a my, czytelnicy, czytaj±c ksi±¿kê po kolei odkrywamy ka¿dy z nich.

I nasza nastoletnia £ucja bêdzie mia³a swoje za uszami tak, ¿e siê a¿ w³os je¿y na g³owie a co wiêcej, obarczy brzemieniem kolejne pokolenie.

Bo czy¿ przesz³o¶æ nie uderzy nas znienacka kiedy tego zechce?

Ksi±¿ka mimo, i¿ opowiada o XIX wiecznej Polsce, która by³a pod zaborami, objêta cenzur± i w trakcie wybuch³o powstanie styczniowe to czyta siê bardzo p³ynnie, przyjemnie bez zniechêcenia.

Byæ mo¿e dlatego, ¿e nie by³o a¿ tak du¿o s³ów z tamtego okresu tylko autorka prze³o¿y³a "na nasze".

Palenie opium, zapach rozmarynu, ró¿nice spo³eczne i zdrady na porz±dku dziennym ale tak¿e emocje i problemy ludzkie - to wszystko siê tu znajdzie w piêknie opowiedzianej historii, która nie jest cukierkowa i sielankowa a wrêcz przeciwnie, skrywa mrok o jaki by¶cie jej nie podejrzewali.

Zw³aszcza gdy siê patrzy na ok³adkê, która zapowiada romans.

Jest, oczywi¶cie, jednak jest inny ni¿ siê spodziewa³am i to na plus.

Avatar u¿ytkownika - violetanddog
violetanddog
Przeczytane:2024-04-28, Ocena: 6, Przeczyta³em,

Ka¿da rodzina skrywa swoje mroczne sekrety. Ani wykszta³cenie, ani status maj±tkowy, ani nawet miejsce zamieszkania nie s± gwarantem szczê¶cia i pomy¶lno¶ci w ¿yciu. Nastoletnia £ucja przekonuje siê o tym, obserwuj±c rodzinê Ko¶cieszewskich. Jej pracodawcy tylko z pozoru wygl±daj± na kochaj±ce siê ma³¿eñstwo. W rzeczywisto¶ci oboje s± bardzo samotni, nieszczê¶liwi i skupieni wy³±cznie na sobie i swoich potrzebach. Pojawienie siê m³odziutkiej, pe³nej ¿ycia pokojówki £ucji wnosi do Ko¶cieszanki ¶wie¿o¶æ i energiê. Bystra i ¿ywio³owa dziewczyna szybko zyskuje sympatiê i przyja¼ñ pani domu – Rozalii. Lata spêdzone w eleganckim dworku zmieniaj± prost± dziewczynê w wytworn± damê. Jej uroda i inteligencja nie uchodzi uwadze jej przysz³ych adoratorów. Którego z adoruj±cych j± kawalerów wybierze £ucja? Jak dramatyczne bêd± losy rodziny Ko¶cieszewskich i czy rzeczywi¶cie to miejsce, jak i jej mieszkañcy s± przeklêci? Zapraszam serdecznie do lektury. Gwarantujê wam, ¿e podziêkujecie mi za rekomendacjê:)
Ksi±¿ka pe³na jest piêknych cytatów, kunsztownych porównañ i g³êbokich przemy¶leñ. Przyznam, ¿e d³ugo nie mog³am odgadn±æ, kim jest mê¿czyzna przedstawiony na ok³adce. Mia³am nawet nadziejê, ¿e mo¿e to mo¿e jeden z bohaterów dozna³ przemiany wewnêtrznej i ostatecznie podbi³ serce £ucji. Ludzie siê przecie¿ zmieniaj±. Jednak nie w tym przypadku. W tej historii nic nie jest oczywiste i ³atwe do przewidzenia. Mój stosunek emocjonalny do £ucji zmienia³ siê jak w kalejdoskopie. Od podziwu do wrêcz irytacji jej osob±. Nie rozumia³am niektórych jej wyborów, ale stara³am siê t³umaczyæ je m³odym wiekiem i niedo¶wiadczeniem ¿yciowym dziewczyny. Zakoñczenie wbi³o mnie w fotel. Oczywi¶cie nie zdradzê wam, co takiego siê wydarzy³o ani kim by³ tajemniczy mê¿czyzna w bieli, o którym mowa na pocz±tku ksi±¿ki. Sami musicie siê tego dowiedzieæ. Powiem tylko tyle, ¿e „Szepty przesz³o¶ci” to jedna z lepszych ksi±¿ek, jakie mia³am okazjê recenzowaæ. Rewelacyjny debiut autorki. A¿ bojê siê pomy¶leæ, jak dobre bêd± jej kolejne publikacje, skoro jej pierwsza powie¶æ tak mnie zachwyci³a.
Za mo¿liwo¶æ przeczytania i zrecenzowania ksi±¿ki dziêkujê @skarpawarszawska

Avatar u¿ytkownika - asia_czyta_ksiaz
asia_czyta_ksiaz
Przeczytane:2024-08-28, Przeczyta³am,

XIX wiek, a dok³adniej druga po³owa. £ucja Kolebowska mieszka z pracuj±cymi rodzicami i m³odszym bratem. M³oda kobieta ju¿ w wieku 20 lat zaczyna pracê na s³u¿bie w dworze hrabiostwa Ko¶cieszewskich. £ucja szybko odnalaz³a siê w nowej rzeczywisto¶ci.

~

Dziewczyna ma szczê¶cie i szybko zyskuje przychylno¶æ oraz sympatiê swojej prze³o¿onej hrabiny Rozalii. Kobieta uczy £ucjê pisaæ oraz czytaæ i robi wszystko by m³oda s³u¿±ca zyska³a wykszta³cenie. Przebywaj±c w dworze dziewczyna szybko zaczyna odkrywaæ ró¿ne tajemnice, które lepiej ¿eby nie wysz³y poza mury dworskie.

~

Jakie tajemnice kryj± siê za murami dworu? Co wydarzy siê w ¿yciu £ucji? Czy nad ca³± rodzin± faktycznie wisi kl±twa? Je¶li mam byæ szczera to ksi±¿ka mnie nie porwa³a. Niby akcja powie¶ci toczy siê swoim rytmem, zawieratajemnice ale w pewnym momencie zaczê³a mnie po prostu przyt³aczaæ i nudziæ. W ksi±¿ce zawarte s± dwie przestrzenie czasowe przesz³o¶æ i tera¼niejszo¶æ co bardzo lubiê ale dla mnie zabrak³o tego czego¶.

~

Autorka pos³uguje siê jêzykiem odpowiednim do czasów tocz±cych siê w fabule. Ja osobi¶cie siê te¿ trochê pogubi³am w tych wszystkich romansach. Autorka mia³a fajny pomys³ ale ja odczu³am lekkie przekombiniwanie. Bohaterowie te¿ mnie a¿ tak do siebie nie przekonali. Historia sama w sobie mi siê podoba³a i t³o ca³ej opowie¶ci mia³o swój klimat.

~

Czy polecam? Hmm trudno mi to ujednoznacznie okre¶liæ. My¶lê ¿e ka¿dy znajdzie co¶ dla siebie. Ja po przeczytaniu opisu liczy³am na efekt wow ale tego nie dosta³am. Jak ju¿ mnie trochê poznali¶cie to wiecie, ¿e wrêcz kocham takie ksi±¿ki ale ta okaza³a siê niewypa³em dla mnie ale Wam mo¿e siê spodobaæ wiêc nie ma co przekre¶laæ tego tytu³u ze wzglêdu na moj± opiniê.

Dziêkujê wydawnictwu Skarpa Warszawska za egzemplarz ?

Avatar u¿ytkownika - Anna1990
Anna1990
Przeczytane:2024-06-20, Ocena: 2, Przeczyta³am, 52 ksi±¿ki 2024,

Druga po³owa XIX wieku. Dziewiêtnastoletnia £ucja Kolebowska od wielu lat pracuje w dworze hrabiostwa Ko¶cieszewskich. W tym czasie uda³o jej siê zaskarbiæ sympatiê hrabiny Rozalii, która nauczy³a j± czytaæ i pisaæ. Jednak pomimo dobrego traktowania dziewczyny przez  pracodawców, ta czuje, ¿e dwór Ko¶cieszanka nie jest przyjaznym miejscem. Chc±c nie chc±c £ucja poznaje niemal ka¿dy mroczny sekret swoich chlebodawców. I ¿eby by³o tego ma³o, wik³a siê w romans, który mo¿e zaszkodziæ jej reputacji.
Mia³am wielkie nadzieje co do tej ksi±¿ki. I z pocz±tku s±dzi³am, ¿e nie zawiodê siê na niej... Jednak z ka¿d± kolejn± stron± fabu³a zaczê³a byæ coraz bardziej absurdalna a g³ówna bohaterka, £ucja irytuj±ca. Bulwersowa³o mnie jej zachowanie. Wiedzia³a jakim cz³owiekiem jest jej pracodawca a pomimo tego nawi±za³a z nim romans. Inaczej tego niby zwi±zku pomiêdzy £ucji a hrabi± Ko¶cieszewskim nie da siê nazwaæ. Czy by³a to prawdziwa mi³o¶æ? W±tpiê. Sama sytuacja w tym dziwnym trójk±cie... czworok±cie £ucja-hrabia-hrabina oraz syn hrabiostwa by³a dziwna i nosi³a znamiona prawdziwej patologii.
Nie. Nie. I jeszcze raz nie... Mo¿e autorka mia³a ciekawy i nietypowy pomys³ na fabu³ê, ale wykonanie wysz³o fatalnie. Nie przekona³a mnie do siebie ta historia. Nie polubi³am bohaterów. Jedyne na co nie mogê narzekaæ to w miarê dobrze opisane t³o (chocia¿ nie brakuje w tej kwestii mankamentów) i warsztat.  Czy ¿a³ujê, ¿e po ni± siêgnê³a? Tak. Raczej tak. Czy mogê j± poleciæ innym? Nie jestem przekonana.

Avatar u¿ytkownika - Tatiaszaaleksiej
Tatiaszaaleksiej
Przeczytane:2024-05-27, Ocena: 5, Przeczyta³em,

"Sekret jest zbyt kruch± rzecz±, aby powierzaæ j± cz³owiekowi".

Druga po³owa XIX wieku, Polska jest pod zaborami. £ucja Kolebowska jest niezwyk³± dziewczyn±, ma ogromny dar mówienia. Mieszka z ciê¿ko pracuj±cymi rodzicami i m³odszym bratem. W wieku dwunastu lat trafia na s³u¿bê do dworu hrabiostwa Ko¶cieszewskich. Szybko odnajduje siê w nowym miejscu, praca, choæ ciê¿ka sprawia jej przyjemno¶æ, tylko drzwi do ogromnej biblioteki niezmiennie kusz±. Zyskuje przychylno¶æ i sympatiê hrabiny Rozalii, która dostrzega wyj±tkowo¶æ, przebojowo¶æ i wewnêtrzn± si³ê £ucji. Zaczyna uczyæ j± czytania i pisania, robi wszystko, by ³akn±ca wiedzy dziewczyna otrzyma³a odpowiednie wykszta³cenie. To wszystko nie podoba siê matce £ucji, która twierdzi, ¿e ta powinna znaæ swoje miejsce i nie wychylaæ siê. Hrabina jest samotn±, znudzon± ¿yciem kobiet±, jej ma³¿eñstwo jej fikcj±, ca³e dnie spêdza w swoich pokojach, coraz mocniej uzale¿niaj±c siê od opium. £ucja bêd±ca pod coraz mocniejszym urokiem hrabiego, odkrywa sekret hrabiny...

Przejmuj±ca, smutna opowie¶æ. Akcja powie¶ci toczy siê swoim rytmem, niepokoi tajemnicami. Fabu³a ciekawie poprowadzona, toczy siê dwutorowo tera¼niejszo¶æ i przesz³o¶æ, dotyka skomplikowanych relacji miêdzyludzkich i ukazuje ¿ycie na XIX wiecznym dworze. Prawda historyczna idealnie wspó³gra z fikcj± literack±. Pani Sandra pisze z pasj± i energi±. To by³o niesamowite i piêkne! Niepodwa¿alnym atutem powie¶ci s± bohaterowie. Skomplikowane, autentyczne osobowo¶ci, wzbudzaj± w czytelniku wiele emocji. Nie wszystkich polubi³am, nie da³o siê. Ca³y czas mia³am wra¿enie, ¿e razem z nimi przemierza³em ich krête ¿yciowe ¶cie¿ki. £ucja to serdeczna, silna, odwa¿na, inteligentna, zdeterminowana m³oda kobieta. Nie do koñca potrafi³am zrozumieæ jej postêpowanie, ale daleka jestem od jej oceniania.

¦wiat pe³en kontrastów, bogactwo i bieda. Wszechobecna w ka¿dej dziedzinie ¿ycia mêska dominacja. Tajemnice, g³êboko skrywane sekrety, tutaj nic nie jest takie, jak nam siê pocz±tkowo wydaje. Wyra¼nie czujemy delikatny dreszczyk napiêcia, niepewn±, chwilami wrêcz duszn± atmosferê. Mroczne zakamarki ludzkiej duszy, utracone nadzieje, prze¿ywane dramaty. Marzenia, skrywane pasje, walka siebie, o lepsze ¿ycie, trudne ¿yciowe wybory, ciê¿ar skrywanych sekretów. Przesz³o¶æ, która powraca, nie daje o sobie zapomnieæ, k³adzie siê cieniem na kolejnych pokoleniach.

Jestem zachwycona t± powie¶ci±! Pe³na kontrastów, emocji, poruszaj±ca, m±dra, czaruj±ca s³owem historia. Nie³atwa, a zarazem piêkna przygoda, której ca³kowicie da³am siê porwaæ. Z niecierpliwo¶ci± czekam na kolejne powie¶ci Autorki. Polecam, czytajcie!

Lubicie ksi±¿ki, których akcja osadzona jest w XIX wieku? Ksi±¿ki z ciekawymi kobiecymi postaciami? Ksi±¿ki, w których wspominane s± wa¿ne wydarzenia z historii naszego kraju oraz postacie, które zas³u¿y³y siê dla Polski? Je¶li tak, to bardzo polecam ,,Szepty przesz³o¶ci".

,,Szepty przesz³o¶ci" to ksi±¿ka idealna do poczytania po ciê¿kim dniu. Jest lekka, ciekawa i wci±gaj±ca od pierwszych stron.

£ucja Kolebowska to dziewczyna, która od dziecka wraz z mam± pracuje we dworze hrabiostwa Ko¶cieszewskich. Bardzo szybko zyska³a przychylno¶æ i zaufanie hrabiny Rozalii. To dziêki niej nauczy³a siê czytaæ i pisaæ. Jednak nie jest tak kolorowo jakby mog³o siê zdawaæ. £ucja odkrywa sekrety dworu. Jakie? Musicie sami je poznaæ.

Ksi±¿ka kusi nie tylko piêkn± ok³adk±, ale równie¿ historia, któr± opisuje. Bardzo lubiê przenosiæ siê do XIX wieku i czytaæ o balach, ró¿nicach spo³ecznych i silnych kobietach tamtej epoki. Autorka wspaniale wykreowa³a bohaterów. S± tutaj tacy, których lubi siê od samego pocz±tku i tacy, którzy dzia³aj± na nerwy. Ksi±¿ka w pe³ni oddaje równie¿ klimat XIX - wiecznego dworu.

,,Szepty przesz³o¶ci" to debiut pani Sandry Nikoniuk. Jest to debiut, dla którego warto zarwaæ nockê i bardzo go polecam!

Recenzje miesi±ca
Srebrny ³añcuszek