Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Ocena: 5 (1 głosów)
"Przekład z angielskiego Janusz Ochab Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. Georgeanne Brennan jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek o kuchni i ogrodnictwie. Mieszka w północnej Kalifornii i w Prowansji, gdzie prowadzi szkołę kucharską. ""Anglosasi kochają Prowansję, a prawdziwie spełnieni w tej miłości czują się dopiero wówczas, gdy kupią sobie dom we Francji i napiszą o tym książkę. Bez obaw jednak, Świnia w Prowansji nie jest kolejną enuncjacją maklera giełdowego z Londynu czy Bostonu, zachwycającego się naiwnie dźwiękiem cykad i smakiem pomidorów. Pochodząca z Kalifornii pani Georgeanne Brennan to uznana autorka książek kulinarnych, swą kulturową i jedzeniową przygodę z najpiękniejszym regionem Francji rozpoczęła już w roku tysiąc dziewięćset siedemdziesiątym, więc dobrze wie, o czym pisze. Na tyle dobrze, że w trakcie łapczywej nocnej lektury spożyłem słoik oliwek, pół pęta francuskiej kiełbasy, kilka kieliszków różowego wina z departamentu Var, zamarynowałem schab w szałwii oraz rozmarynie, a tylko nad wyraz późna pora powstrzymała mnie przed sięgnięciem po calvados"". Robert Makłowicz"

Informacje dodatkowe o Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2010-04-12
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7536-190-2
Liczba stron: 228

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji - opinie o książce

Ta książka czekała na mnie już dłuższy czas i wreszcie się doczekała. I warto było czekać na taki smakołyk. Bardzo lubię serię Dolce vita z Czarnego, bo traktuje dokładnie o tym, co lubię. Jest jedzenie, radość życia i w przypadku "Świni..." - Francja. Książka jest baaaaardzo apetyczna. Właściwie czytając ją wciąż czułam się głodna. Plastyczne opisy okraszone bardzo przyjemnymi opowieściami sprawiły mi mnóstwo radości. Lubię takie naiwno - pozytywne książki zachowując przy tym świadomość, że często takie historie mogą być nierealne. Tak czy inaczej nie odbiera mi to przyjemności z lektury. Szczególnie, jeśli tak jak w tym przypadku, książka jest naprawdę dobrze napisana. Polecam z całego serca.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Srebrny łańcuszek
Edward Łysiak ;
Srebrny łańcuszek
Dziadek
Rafał Junosza Piotrowski
 Dziadek
Aldona z Podlasia
Aldona Anna Skirgiełło
Aldona z Podlasia
Egzamin na ojca
Danka Braun ;
Egzamin na ojca
Cień bogów
John Gwynne
Cień bogów
Rozbłyski ciemności
Andrzej Pupin ;
Rozbłyski ciemności
Wstydu za grosz
Zuzanna Orlińska
Wstydu za grosz
Jak ograłem PRL. Na scenie
Witek Łukaszewski
Jak ograłem PRL. Na scenie
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy