Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Ocena: 5 (1 głosów)
"Przekład z angielskiego Janusz Ochab Przed czterdziestu laty Georgeanne Brennan, zdobywczyni nagrody Jamesa Bearda, pisarka i miłośniczka kuchni, postanowiła zrealizować swoje marzenie o spokojnym, wiejskim życiu w Prowansji i razem z mężem i malutką córką wyruszyła na słoneczne południe Francji. Kupiła domek ze skrawkiem ziemi, kilka kóz i tytułową świnię i rozpoczęła swą przygodę z celebrowaniem przyjemności życia. Jej żywe, pełne smakowitych przepisów i lokalnego kolorytu wspomnienia oddają bogactwo prowansalskiej kuchni i tradycji. Razem z autorką zaglądamy do garnków, ogrodów, lasów i winnic, zbieramy grzyby, robimy sery i gotujemy najprawdziwszą bouillabaisse. To czarująca opowieść, od której cieknie ślinka, smakowita strawa dla ducha i ciała, idealna dla smakoszy, miłośników Francji i wszystkich tych, których choć raz marzyli o tym, by spakować walizki i kupić bilet do pięknego życia. Georgeanne Brennan jest wielokrotnie nagradzaną autorką książek o kuchni i ogrodnictwie. Mieszka w północnej Kalifornii i w Prowansji, gdzie prowadzi szkołę kucharską. ""Anglosasi kochają Prowansję, a prawdziwie spełnieni w tej miłości czują się dopiero wówczas, gdy kupią sobie dom we Francji i napiszą o tym książkę. Bez obaw jednak, Świnia w Prowansji nie jest kolejną enuncjacją maklera giełdowego z Londynu czy Bostonu, zachwycającego się naiwnie dźwiękiem cykad i smakiem pomidorów. Pochodząca z Kalifornii pani Georgeanne Brennan to uznana autorka książek kulinarnych, swą kulturową i jedzeniową przygodę z najpiękniejszym regionem Francji rozpoczęła już w roku tysiąc dziewięćset siedemdziesiątym, więc dobrze wie, o czym pisze. Na tyle dobrze, że w trakcie łapczywej nocnej lektury spożyłem słoik oliwek, pół pęta francuskiej kiełbasy, kilka kieliszków różowego wina z departamentu Var, zamarynowałem schab w szałwii oraz rozmarynie, a tylko nad wyraz późna pora powstrzymała mnie przed sięgnięciem po calvados"". Robert Makłowicz"

Informacje dodatkowe o Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji:

Wydawnictwo: Czarne
Data wydania: 2010-04-12
Kategoria: Literatura piękna
ISBN: 978-83-7536-190-2
Liczba stron: 228

więcej

POLECANA RECENZJA

Kup książkę Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji

Sprawdzam ceny dla ciebie ...
Cytaty z książki

Na naszej stronie nie ma jeszcze cytatów z tej książki.


Dodaj cytat
REKLAMA

Zobacz także

Świnia w Prowansji. Dobre jedzenie i proste przyjemności w południowej Francji - opinie o książce

Ta książka czekała na mnie już dłuższy czas i wreszcie się doczekała. I warto było czekać na taki smakołyk. Bardzo lubię serię Dolce vita z Czarnego, bo traktuje dokładnie o tym, co lubię. Jest jedzenie, radość życia i w przypadku "Świni..." - Francja. Książka jest baaaaardzo apetyczna. Właściwie czytając ją wciąż czułam się głodna. Plastyczne opisy okraszone bardzo przyjemnymi opowieściami sprawiły mi mnóstwo radości. Lubię takie naiwno - pozytywne książki zachowując przy tym świadomość, że często takie historie mogą być nierealne. Tak czy inaczej nie odbiera mi to przyjemności z lektury. Szczególnie, jeśli tak jak w tym przypadku, książka jest naprawdę dobrze napisana. Polecam z całego serca.

Link do opinii
Recenzje miesiąca
Pies
Anna Wasiak
Pies
Cienie. Po prostu magia
Katarzyna Rygiel
Cienie. Po prostu magia
Lato drugich szans
Dagmara Zielant-Woś
Lato drugich szans
Suplementy siostry Flory
Stanisław Syc
Suplementy siostry Flory
Upiór w szkole
Krzysztof Kochański
Upiór w szkole
Piwniczne chłopaki
Jakub Ćwiek
Piwniczne chłopaki
Dolina Marzeń. Przeszłość
Katarzyna Grochowska
Dolina Marzeń. Przeszłość
Szczerbata śmierć
Arkady Saulski
Szczerbata śmierć
Bez litości
Michał Larek
Bez litości
Pokaż wszystkie recenzje
Reklamy