Stworzenie i początek wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Czy nowoczesny, naukowy światopogląd wyklucza religijność i czyni z niej zabobon?

Jak ma się biblijny opis stworzenia do około czternastu miliardów lat historii wszechświata i ewolucyjnego pochodzenia ciała i umysłu człowieka?

To pytania, jakie przed sobą muszą postawić nie tylko naukowcy, filozofowie i teologowie. Stawia je każdy, kto racjonalnie podchodzi do swojej wiary, czyli prawdę o Bogu i świecie próbuje odczytać zarówno w Księdze Pisma Świętego, jak i Księdze Przyrody.

Książka ta jest praktycznym, podstawowym kursem z teologii stworzenia, filozofii nauki, kosmologii i teorii ewolucji. Polecamy ją wszystkim osobom religijnym, borykającym się z problemami z pogodzeniem swojej wiary z naukowym obrazem świata, a także tym, którzy są przekonani, że w XXI wieku religia jest wyłącznie zabobonem. Być może argumentacja zawarta w tej książce przekona ich, że nie ma zasadniczej sprzeczności pomiędzy prawdami teologii, a prawdami nauk przyrodniczych.

Stworzenie i początek Wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia została napisana między innymi z myślą o katechetach, jako pomoc dydaktyczna w nauczaniu przez nich religii uczniów wszystkich klas szkół podstawowych, gimnazjów i pogimnazjalnych.

Ks. Prof.  Michał Heller - duchowny katolicki, członek Papieskiej Akademii Nauk oraz Watykańskiego Obserwatorium Astronomicznego. Wykładowca Uniwersytetu Jana Pawła II w Krakowie i Instytutu Teologicznego w Tarnowie. W 2008 roku, jako jedyny Polak, uhonorowany Nagrodą Templetona za wnoszenie ,,wyjątkowego wkładu w postęp badań i odkryć dotyczących rzeczywistości duchowej". Nakładem CCPress ukazały się między innymi: Filozofia kosmologii (2013); Bóg i nauka. Moje dwie drogi do jednego celu (2013); Granice nauki (2014).

Ks. dr hab.  Tadeusz Pabjan - ksiądz katolicki diecezji tarnowskiej, doktor habilitowany nauk humanistycznych w zakresie filozofii, adiunkt w katedrze filozofii na Wydziale Teologicznym Sekcja w Tarnowie, UPJPII w Krakowie; kierownik katedry filozofii na Wydziale Teologicznym Sekcja w Tarnowie, UPJPII w Krakowie; członek Ośrodka Badań Interdyscyplinarnych przy UPJPII w Krakowie; członek redakcji czasopisma Zagadnienia Filozoficzne w Nauce; członek Centrum Kopernika Badań Interdyscyplinarnych w Krakowie, autor książki Niedomknięty bilans wszechświata (CCPress 2014)

Informacje dodatkowe o Stworzenie i początek wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia:

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2015-03-19
Kategoria: Popularnonaukowe

Kup książkę Stworzenie i początek wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Stworzenie i początek wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia - opinie o książce

Niedomknięty bilans wszechświata
Tadeusz Pabjan0
Okładka ksiązki - Niedomknięty bilans wszechświata

Czym jest ciemna energia? Jakie obiekty lub cząstki tworzą ciemną materię? Z czego składa się wszechświat? Jeszcze nie tak dawno fizycy sądzili, że dobrze...

Spór o przyczynową strukturę czasu
Tadeusz Pabjan0
Okładka ksiązki - Spór o przyczynową strukturę czasu

Jednym z najbardziej znanych stanowisk w sporze o naturę czasu jest teoria kauzalna, zgodnie z którą czas sprowadza się do związków przyczynowo-skutkowych...