Świat najlepszy z możliwych? O dobroci Boga i pochodzeniu zła

Jeśli Bóg istnieje, i jeśli - jak na Boga przystało - jest dobry i wszechmocny, to zło obecne w stworzonym przezeń świecie staje się zagadką, która bezwzględnie domaga się wyjaśnienia. Czy dobry i zarazem wszechmocny Bóg w ogóle może pozwalać na zło? A jeśli pozwala, to czy na pewno jest dobry, i czy na pewno jest wszechmocny?

Nie ma łatwej odpowiedzi na pytanie o przyczynę zła. Dla tych, którzy wierzą w dobrego i wszechmocnego Boga, znalezienie tej odpowiedzi jest szczególnie trudne. Świat powołany do istnienia przez Stwórcę naznaczony jest bowiem piętnem cierpienia, które stawia pod znakiem zapytania prawdę o Jego dobroci i Jego wszechmocy. Czy jednak Bóg rzeczywiście mógł stworzyć świat bardziej doskonały niż ten, który stworzył? Świat, w którym w ogóle nie byłoby zła? Wiele wskazuje na to, że nie. Ale wcale nie jest oczywiste to, iż uzasadniony jest optymizm Leibniza, który dowodzi, że żyjemy w najlepszym z możliwych światów, i że bez obecnego w nim zła nie byłby to już świat najlepszy.

Dlaczego zło? Czy możliwy jest świat bez zła? Czy Leibniz miał rację, gdy twierdził, że nasz świat jest najlepszym z możliwych? W każdym razie świat bez książki Pabjana byłby odrobinę gorszy.

ks. prof. Michał Heller

Tadeusz Pabjan - ksiądz katolicki, wykładowca filozofii przyrody i filozofii nauki na Uniwersytecie Papieskim Jana Pawła II w Krakowie. Nakładem CCPress ukazały się m.in.: Niedomknięty bilans wszechświata (2014), Anatomia konfliktu. Między nowym ateizmem a teologią nauki (2016) oraz - wspólnie z ks. prof. Michałem Hellerem - Stworzenie i początek wszechświata (2013).

Informacje dodatkowe o Świat najlepszy z możliwych? O dobroci Boga i pochodzeniu zła :

Wydawnictwo: Copernicus Center Press
Data wydania: 2018-09-04
Kategoria: Duchowość, religia

Kup książkę Świat najlepszy z możliwych? O dobroci Boga i pochodzeniu zła

Świat najlepszy z możliwych? O dobroci Boga i pochodzeniu zła - opinie o książce

Stworzenie i początek wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia
Tadeusz Pabjan0
Okładka ksiązki - Stworzenie i początek wszechświata. Teologia - Filozofia - Kosmologia

Czy nowoczesny, naukowy światopogląd wyklucza religijność i czyni z niej zabobon?   Jak ma się biblijny opis stworzenia do około czternastu miliardów...

Anatomia konflikty. Między nowym ateizmem a teologią nauki
Tadeusz Pabjan0
Okładka ksiązki - Anatomia konflikty. Między nowym ateizmem a teologią nauki

Skąd bierze się przekonanie o nieuniknionym konflikcie pomiędzy nauką i wiarą? Czy ateizm jest logiczną konsekwencją teorii ewolucji? Co to znaczy, że...