David Smith poświęcił życie sztuce. Dosłownie. Zawierając pakt ze Śmiercią młody rzeźbiarz zyskuje niezwykły dar - możliwość wyrzeźbienia rękoma wszystkiego co zapragnie. Cena za to jest olbrzymia - za dwieście dni David umrze. Czy w tym czasie spod jego ręki wyjdzie arcydzieło, które powali krytyków? Co wydarzy się w życiu bohatera, że układ ze Śmiercią przestanie być atrakcyjny? Czy warto zastawić życie za wszelką cenę?
Stwórca to historia o pożądaniu rzeczy niemożliwych - niezwykła opowieść pomiędzy fantazją a realnością.
Stwórca to jedna z najważniejszych powieści graficznych 2015 roku, której autor - Scott McCloud jest dobrze znany polskim czytelnik za wybitną komiksową opowieść o tym jak działa komiks - Zrozumieć komiks. Planowana jest ekranizacja Stwórcy.
***
Ta pomysłowa i wzruszająca historia jest dowodem na to, że Scott McCloud potrafił przekuć teorię w działanie - James Smart, ,,The Guardian".
McCloud w Stwórcy tworzy magię i jest mocnym kandydatem do tytułu komiksowego dzieła roku - ,,Publisher's Weekly".
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2015-08-27
Kategoria: Komiksy
Tytuł oryginału: The Sculptor
Język oryginału: Angielski
Tłumaczenie: Grzegorz Ciecieląg
Ilustracje:Scott McCloud
Całkiem udana opowieść graficzna, sposób tworzenia rysunków sam w sobie nadaje specyficzny charakter, widać w nim prostotę celowo nadaną przez autora który mimo większego potencjału przyjął taki wyraz typowy dla tego typu woluminów,( prostota przekazu połączona z łatwością wykonania) po samej książce zarazem spodziewałem się czegoś innego jak i znalazłem tam to co myślałem, że znajdę. Również sprawdziła się moje podejrzenia które narastały w miarę czytania ( wprawdzie przeczytałem w jeden wieczór ale i tak okres narastania był dla mnie systematyczny i zarazem długi) opowieść w znacznej części jest oparta o przeżycia autora a cześć postaci jest wzorowana na prawdziwych, Kończąc powieść całkiem udana miło i szybko się czyta a rysunki są przyjemna dla oka i widać w nich kunszt wykonania i włożoną pracę.
Komiks o... komiksie. Legendarna książka Scotta McClouda to wyjątkowy i pasjonujący wykład o historii, teorii, języku i sposobach, w jaki komiks działa...
W 1993 roku Scott McCloud zburzył mur między kulturą wysoką i niską, wydając ,,Zrozumieć komiks", monumentalny komiks o komiksie, łączący to medium z tak...
Przeczytane:2015-11-19, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,