Stella, Pikuś i wdzięczność

Tom 4 cyklu Stella, Pikuś i...

Spadł śnieg. Stella i Pikuś nie mogą się nim nacieszyć. Są wdzięczni zimie za tyle przyjemności. A dziadkowi Zygmuntowi za miód do pierników.

- Podziękujcie pszczołom - radzi dziadek.

Za co jeszcze mogą podziękować przyrodzie? A przyroda im?

Opowieść o tym, jak możemy odwzajemnić się za ciepło i dobro, które otrzymujemy od bliskich i od Matki Natury.

Informacje dodatkowe o Stella, Pikuś i wdzięczność:

Stella, Pikuś i wdzięczność - opinie o książce

Avatar użytkownika - mrs_zolza
mrs_zolza
Przeczytane:2023-08-03, Ocena: 6, Przeczytałam, Mam,
Niedawno w moje ręce trafiła kolejna książka z oznaczeniem "Poduszkowce" Wydawnictwa Literatura. To seria, w której zawarte są książki dla młodszych dzieci, idealne na dobranoc, gdyż składają się z krótkich opowiadań czy wierszy.

"Stella, Pikuś i wdzięczność" to dwie krótkie historie o wujku Radku i o dziadku Zygmuncie.

W pierwszej mamy zimową, świąteczną scenerię i czas oczekiwania na wyjątkowego gościa, jakim jest wujek mieszkający na co dzień w Egipcie. Wujek odjazdowy - bo przyjeżdża i odjeżdża.

Akcja drugiej dzieje się już po świętach, gdy po piernikach pozostało już tylko wspomnienie. Ale mama Stelli obiecuje zrobić ostatnią już porcję, pod warunkiem, że dziewczynka wraz z psem pójdą do dziadka Zygmunta po miód.

Obie historyjki zawierają dialogi poszerzające wiedzę dzieci o świecie i przyrodzie. Wujek opowiada o swojej pracy w Egipcie oraz o tym jak uratował bociana. Dziadek przekazuje podstawową wiedzę na temat pszczół i produkcji miodu.

To dobra lekcja wdzięczności za to co mamy, z czego możemy korzystać, co daje nam natura.

Stella Pikuś i przyjaźń
Nina Lussa0
Okładka ksiązki - Stella Pikuś i przyjaźń

Każdy umie mówić w języku przyjaźni. Nawet jeśli nie zna polskiego, jak mała sąsiadka Stelli. Nawet jeśli opowiada o czymś całkowicie nieznanym dzieciom...

Stella, Pikuś i skarby
Nina Lussa0
Okładka ksiązki - Stella, Pikuś i skarby

Co jest naszym największym skarbem? Czy można dostać na własność cały las? Na czym polega mądrość wody i czy gwiazdy świecą wszędzie tak samo? Odpowiedzi...