Steczkowscy. Miłość wbrew regule

Postawili wszystko na jedną kartę - sprzeciwili się tradycji, zasadom

i kościelnej regule. Wybrali siebie i miłość. Nikt ich nie wspierał, wszyscy się odwrócili. Było ciężko, ale wygrali swoje życie.

Danuta i Stanisław Steczkowscy stworzyli niesamowitą rodzinę i silną więź między dziewięciorgiem swoich dzieci. Przez lata rozwijali ich talenty, wspólnie koncertując i na co dzień żyjąc muzyczną pasją. W ten sposób zbudowali swoją niekwestionowaną pozycję rodziny muzykującej.

Ta książka mówi o pięknej miłości, ale też o borykaniu się przez całe życie z bytem, akceptacją społeczną, Kościołem i aparatem władzy, o nieustannym życiu poza nawiasem.

Biogramy autorek

Agata Steczkowska - (ur. 1966), najstarsza z dziewięciorga rodzeństwa muzykującego zespołu Steczkowskich, dyrygentka, pianistka, kompozytorka, wiolonczelistka, pedagog, koncertuje od 7 roku życia, od 14 roku życia odpowiedzialna za repertuar i opracowanie występów rodziny. Autorka audycji muzycznych w Radio 1 oraz w Trójce. Od poł. 2016 - modelka (obuwie, akcesoria). Ukończyła podstawową szkołę muzyczną w Rzeszowie, średnią szkołę muzyczną w Stalowej Woli i Akademię Muzyczną w Krakowie (w klasie wiolonczeli i fortepianu). Od szesnastego roku życia prowadziła wraz z ojcem Stanisławem chór chłopięco - męski ,,Cantus", który zdobył wiele nagród i koncertował w najlepszych salach koncertowych (Beethoven Halle, La Scala), a potem zakładała i prowadziła własne chóry, m.in. chór dziecięcy ,,Mały Cantus", chór męski ,,Quatuoris Virinorus" oraz chór dziewczęcy. W 1997 roku opracowała autorski program klas chóralnych dla klas 1-6. Wydała ,,Zeszyty do nauki muzyki i śpiewu dla dzieci szkoły podstawowej". Jest autorką muzyki filmowej, m.in. do ,,Portrecisty", reż. Irek Dobrowolski i ,,Syberyjskiej lekcji", reż. Wojciech Staroń. Jest laureatką prestiżowych odznaczeń, m.in. dwukrotnie Nagrody Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego w uznaniu zasług dla kultury polskiej, nagrody ,,Zasłużony Działacz Kultury" oraz tytułu Pierwszego Ambasadora Stalowej Woli przyznawanego przez prezydenta miasta. Prowadzi autorską fundację rozwijającą program umuzykalniania dzieci i młodzieży.

Beata Nowicka - (ur. 1966), dziennikarka związana obecnie z miesięcznikiem ,,Viva", od ponad 20 lat publikuje wywiady z wybitnymi Polakami: politykami (Donald Tusk, Bronisław Komorowski), artystami (Krystyna Janda, Kora Jackowska, Jerzy i Maciej Stuhrowie, Wojciech Kilar, Andrzej Wajda), lekarzami Zbigniew i Grzegorz Religa, naukowcami (Jadwiga Staniszkis); wraca do swoich rozmówców po latach, śledzi ich kariery. Autorka książek (,,Między nami" z Małgorzatą Tusk, ,,Stuhrmówka" z Maciejem Stuhrem, ,,Jak ja to robię" z Ewa Drzyzgą).

Informacje dodatkowe o Steczkowscy. Miłość wbrew regule:

Przeczytane:2017-08-14, Przeczytałam, 52 książki 2017,
Zbyszek przez przypadki
Beata Nowicka0
Okładka ksiązki - Zbyszek przez przypadki

Wychowany w pałacu potomek chłopów. Jako artysta narodził się już w wieku czterech lat, dzięki fortepianowi bez nóg i klawiatury. Uważa,...

Stuhrmówka. A imię jego czterdzieści i cztery
Beata Nowicka0
Okładka ksiązki - Stuhrmówka. A imię jego czterdzieści i cztery

STUHRMÓWKA czyli 100% Stuhra w... książce. Maciej Stuhr w rozmowie z Beatą Nowicką wspomina rodzinny dom, czasy studenckie i początki kariery. Opowiada...

Baśka. Łobuzerka
Basia Flow Adamczyk