Smaki nie znają granic, kuchnie narodowe lub regionalne są skutkiem zapożyczeń, mód i... zbiegów okoliczności. Tak też kształtowała się i nasza kuchnia. To co uważamy za typowo polskie danie jest najczęściej połączeniem rodzimych i obcych wpływów kulinarnych. W ostatnich czasach szeroko otwarły się możliwości poznawania i przejmowania tego co smaczne w kuchniach europejskich i światowych, coraz rzadziej więc gotujemy potrawy typowo polskie, a niedługo pewnie nie będziemy umieli ich sporządzić. Dlatego przygotowaliśmy dla Państwa książeczkę, która pozwoli ocalić od zapomnienia rodzimą tradycję kulinarną.
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka
Data wydania: 2003 (data przybliżona)
Kategoria: Kuchnia
ISBN: b.d
Liczba stron: 96
Język oryginału: polski
Tłumaczenie: brak
"Kuchnia żydowska" Barbary Adamczewskiej, opracowana na podstawie przepisów Rebeki Wolff, autorki słynnej, wielokrotnie wznawianej książki "Kuchnia koszerna"...
W ciągu długiej historii kuchni postnej w Polsce powstawały receptury potraw, które pojawiając się na polskich stołach, dają świadectwo pomysłowości i...