Saga warszawska (#5). Narzeczona rewolucjonisty. Saga warszawska, tom 5

Panna Haneczka Żarska poszukuje szlachetnej idei, której mogłaby poświęcić swoje życie. Pewnego razu na wykładzie Uniwersytetu Latającego słyszy o socjalizmie i od tego momentu pragnie nieść pomoc ciemiężonym robotnikom. W ten sposób poznaje Ignacego Piecyka, ślusarza w zakładach Lilpopa, niezwykle przystojnego, choć ostatniego drania, w którym zakochuje się bez pamięci. W sekrecie przed wszystkimi zaręczają się i marzą o szczęśliwym życiu, które dla każdego z nich oznacza coś innego.

A w Warszawie sporo się dzieje! Prezydent Sokrat Starynkiewicz planuje budowę nowoczesnych wodociągów i kanalizacji, Międzynarodowe Towarzystwo Telefonów Bella zakłada pierwsze linie telefoniczne, swoją działalność rozpoczyna Dworzec Kolei Petersburskiej, po ulicach miasta, które oświetlają latarnie gazowe, jeździ pierwszy konny tramwaj, a wszystko to uwiecznia na swoich zdjęciach prekursor warszawskiej fotografii i wynalazca rewolweru fotograficznego, Konrad Brandel.

Autorka brawurowo prowadzi czytelnika poprzez meandry polskiej historii, łamiąc przy tym stereotypy. Błyskotliwa fabuła oraz wspaniale nakreślony obraz społeczeństwa i panujących w nim relacji to największe atuty tej sagi. Polecam z całego serca.

Edyta Świętek, autorka sag:

Spacer Aleją Róż, Sandomierskie wzgórza, Saga krynickawzgórza, Saga krynicka

Informacje dodatkowe o Saga warszawska (#5). Narzeczona rewolucjonisty. Saga warszawska, tom 5:

Wydawnictwo: Replika
Data wydania: 2025-03-25

Tagi: Sagi rodzinne

Kup książkę Saga warszawska (#5). Narzeczona rewolucjonisty. Saga warszawska, tom 5

Rok 1863. Opowieść o miłości, wojnie i gotowaniu
Katarzyna Maludy0
Okładka ksiązki - Rok 1863. Opowieść o miłości, wojnie i gotowaniu

Połowa roku 1862. W powietrzu już wisi powstanie, do którego przygotowują się mieszkańcy Drozdowa, Kondrajca oraz innych okolicznych miejscowości...

Saga warszawska (#3). Dom trzech wdów
Katarzyna Maludy0
Okładka ksiązki - Saga warszawska (#3). Dom trzech wdów

Saga warszawska - powieści, w których codzienność i życie towarzysko-rodzinne toczą się na tle wielkich wydarzeń XIX i XX wieku   Ewa Konieczkówna ratuje...