Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania

Życie jest zbyt krótkie, by czekać na ulubioną porę roku! Lepiej w każdej znaleźć coś, co da ci radość i sprawi, że poczujesz się świetnie w swojej skórze. Wystarczy, że przyjrzysz się swoim potrzebom i dostroisz do rytmu natury. A ta książka ci w tym pomoże!

Niektóre z nas z niecierpliwością czekają na słońce, coraz dłuższe dni, obfitość soczystych owoców i zwiewne kolorowe sukienki. Inne zaś stresuje konieczność odsłaniania ciała, razi jaskrawość słonecznych promieni, a upał przyprawia o głęboką frustrację, bo kojarzy się z ciągłym zmęczeniem.

Niezależnie od tego, czy z wiosną i latem jest ci po drodze, czy nie,

TA KSIĄŻKA JEST DLA CIEBIE!

Nina Czarnecka, autorka ,,Ciepło", która pomogła tysiącom Polek poczuć się przytulnie i komfortowo jesienią i zimą, tym razem podpowiada, jak sprawić, by w ciepłe dni było ci przyjemnie ,,Rześko".

W tej książce znajdziesz:

- sprawdzone porady, jak zadbać o swoje zdrowie, wygląd i samopoczucie,

- przepisy na comfort food, dzięki którym poczujesz się lekka i pełna energii,

- sporą dawkę wiedzy na temat ajurwedy i rytuały, które pomogą ci polubić siebie.

Informacje dodatkowe o Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania:

Wydawnictwo: Znak
Data wydania: 2023-03-08
Kategoria: Poradniki

Tagi: Poradniki praktyczne

Kup książkę Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania

Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania - opinie o książce

"To zabawne, jak często rzeczy, które kiedyś zupełnie nie sprawiały nam przyjemności albo których wręcz nie znosiłyśmy, po latach stają się jednymi z najlepszych wspomnień"

Dobre samopoczucie to gwarancja udanego dnia, gdyż wówczas nie ma przeszkód, by spełniać powierzone zadania czy też spędzać czas w ulubionym towarzystwie, miejscu i czasie. Wiadomym jest, że duży wpływ na to, jak się czujemy jest dana pora roku. Jedni lubią wiosnę, inni lato czy jesień albo zimę. Bez względu na okoliczności i porę każdy chciałby zawsze czuć się wyśmienicie, ale nie zawsze tak się dzieje. Zatem, co zrobić, by przez cały rok cieszyć się każdą chwilą i po prostu czuć się lekko i radośnie, by czerpać z życia pełnymi garściami? By się tego dowiedzieć, warto zajrzeć do poradnika pt.: "Rześko" w którym autorka doradza, jak miło spędzić czas od marca do sierpnia.

Miesiącom jesiennym i zimowym była poświęcona pierwsza część serii pt.: "Ciepło", która zdobyła popularność wśród czytelniczek. Byka ona skierowana do tych, którzy nie lubią jesieni i zimy, a teraz przekonuje, że warto polubić wiosnę i lato, chociaż myślę, że te pory roku mają więcej zwolenników, niż miesiące zimowe.

Autorka napisała w słowie wstępu, że nigdy nie lubiła jesieni i zimy, ale to stało się inspiracją do napisania poradnika "Ciepło". Z książką "Rześko" miała nieco problemów, bo nie potrafiła znaleźć zbyt dużo negatywów ulubionych miesięcy, ale pisząc, miała nadzieję, że pomoże ukazać piękno tego czasu i pomoże ukazać zależności rządzące tym wiosenno-letnimi tygodniami.

Materiał został podzielony na sześć części, czyli tyle ile jest wiosenno-letnich miesięcy. Mamy, więc omówiony czas od marca do sierpnia. Autorka pokazuje, że każdy miesiąc niesie ze sobą określoną energię, możliwości, piękno i dary, z których można skorzystać. W każdym rozdziale zamieściła pełno porad, motywujących sentencji, wskazówek i ćwiczeń pomagających wprowadzić nas w dobry nastrój. Porady opierają się na zasadach ajurwedy, podobnie jak przepisy kulinarne, które kończą materiał poświęcony poszczególnym miesiącom. Są to propozycje na potrawy sporządzone z sezonowych produktów dostępnych na naszym polskim rynku. Wyjaśnia też, dlaczego warto je spożywać właśnie w danym czasie i jakie korzyści z nich płyną dla naszego zdrowia i samopoczucia.

Patrząc dziś na szarówkę za oknami, ja z utęsknieniem wyglądam już wiosny i jej ciepłych promieni, więc książka była dla mnie takim promyczkiem ciepła, gdyż całe wydanie opatrzone jest dużymi, pięknymi i kolorowymi zdjęciami, dzięki czemu można poczuć klimat wiosny i lata zanurzając się w treść oraz podziwiając utrwalone chwile z tego okresu.

Z twórczością autorstwa Pani Niny Czarneckiej spotkałam nieco wcześniej w książce pt. ''Ciepło Najprzytulniejszy poradnik osiędbania'', a obecnie chciałam się przekonać czy autorka ponownie potrafi zaprosić do swojego świata i z wielkim entuzjazmem, czy jednak już pomysłowość się wyczerpała przy bardzo dobrych pomysłach poradnikach w połączeniu na sprawdzone nowe przepisy kulinarne.

Czy poznana wcześniej twórczość autorstwa Pani Niny Czarneckiej skradnie, kolejny raz moje czytelnicze uznanie musiałam, się o tym przekonać sięgając po książkę pt. ''Rześko. Najbardziej zmysłowy poradnik osiędbania'', w której to można rozważać, rozmyślać nad tym, co autorka miała, na myśli tworząc ją, jej główne przesłanie, nowe informacje, z którymi chce się podzielić ze swoimi czytelnikami, czy przeniosą mnie do tej nowej krainy, którą odkrywa i zaprasza do niej?

Autorka na samym początku wstępu powraca do książki, którą napisała wcześniej pt. ''Ciepło Najprzytulniejszy poradnik osiędbania'' i co dla niej odgrywa najważniejszą rolę tym razem podczas tworzenia nowej tematyki, z którą zamierza się dzielnie zmierzyć.

Przypomina nowym czytelnikom na nowo informacje na temat ajurwedy- wiedza o życiu. Działa to na podstawie powietrza, ognia, eteru, wody, ziemi. Możemy je spotkać w naszym ciele, umyśle.

Ułatwieniem przyswojenia wiedzy jest tabelka i zamieszczone w niej cechy psychiczne, cechy fizyczne, w przyrodzie, w ciele, zmysł, w pożywieniu.

Lubię, kiedy autorka podchodzi do opisywanego głównego tematu na luzie i pomysłowością, która jest bardzo widoczna podczas zapoznawania się z treścią zawartych w książce zagadnień mogących nie zawsze wszystkim przypaść do gustu, bo nie każdy lubi podejmować zmiany mogące przynieść pozytywne rezultaty nie wiedząc, o tym zakładając z góry teorię na negatywne myśli, a to jest wiadome już ze wcześniejszych doświadczeń.

Nie w sposób jest się tak łatwo oderwać od czytania tego poradnika, bo można do niego powracać właściwie o każdej porze roku, gdyż zawarte są w nim nie tylko porady, o których opowiada ciekawie autorka, ale zdradzane sekrety, aby czuć się zdrowo, zaakceptować swój wygląd, polubić siebie na nowo stosując ajurwedę i związane z nią rytuały oraz interesujące kulinarne smaczne i proste praktyczne przepisy.

Poradnik ten spełnił moje czytelnicze oczekiwania, które mogę zastosować w praktyce niezależnie od pory roku czy dnia.

Polecam przeczytać ten poradnik.

Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania
Nina Czarnecka0
Okładka ksiązki - Ciepło. Najprzytulniejszy poradnik osiędbania

Najprzytulniejsza książka o osiędbaniu jesienią i zimą Być może jesteś osobą, która na myśl o zbliżającej się jesieni marzy tylko o tym, żeby otulić...

Kalendarz adwentowy
Marta Jednachowska; Jolanta Kosowska