Najnowsza książka Herve Tulleta, autora bestsellera NACIŚNIJ MNIE, to interaktywna i wciągająca do zabawy lektura, która rozwija nie tylko wyobraźnię i kreatywność małych czytelników, ale też ich poczucie sprawczości!
Dzieci wykonują proste polecenia autora, udając, że malują palcami po książce... a efekt ich działania jest widoczny już na kolejnej stronie. Stawiają i łączą kropki, rysują linie, bazgrolą, zamazują, kolorują... i to wszystko bez użycia farb czy kredek, tylko przy pomocy swoich paluszków zaczarowanych przez tę książkę.
RYSORĄCZKA uruchamia wyobraźnię małego czytelnika, gdyż jej cała interaktywna magia zaczyna działać właśnie dzięki dziecięcej fantazji. Dzieci, bawiąc się książką i wykonując polecenia autora, widzą efekty swoich działań (ze strony na stronę), a poprzez obserwację zachodzących zmian, wzmacniają poczucie własnej sprawczości.
Herve Tullet, który zdaje się mieć niezwykłe połączenie ze swoim wewnętrznym dzieckiem doskonale wie, co dzieci lubią i jak trafić do ich wyobraźni. W RYSORĄCZE, tak jak i w pozostałych swoich książkach, proponuje niezwykle rozwijającą i ważną w rozwoju dziecka "zabawę w udawanie" (np. będziemy udawać, że malujemy paluszkami po książce albo będziemy udawać, że nasze paluszki są zaczarowane). Dzięki takiej zabawie dzieci stają się bardziej uważne, koncentrują sie na wykonaniu zadania, uczą sie wnioskowania na podstawie obserwacji zmian, rozwijają zdonlność analizy i syntezy.
W trakcie lektury-zabawy dzieci przy okazji uczą się też podstawowych kolorów (żółty, niebieski, czerwony) oraz kierunków (lewo, prawo, poziomo, pionowo). Uczenie się poprzez zabawę jest bardzo ważne w rozwoju dziecka. W książkach Tulleta zabawa ta ma charakter interaktywny - książka "magicznie" reaguje na działania dzieci.
Wydawnictwo: Babaryba
Data wydania: 2024-09-24
Kategoria wiekowa: 6-8 lat
Oto magiczna, interaktywna książka dźwiękowa! Kontynuacja bestsellera "Naciśnij mnie", który sprzedał się w ponad 2 mln egzemplarzy na całym świecie. "Och...
Herve Tullet, autor bestselleru "Naciśnij mnie", zaprasza Was w podróż po magicznym świecie wyobraźni! "Turlututu. A kuku, to ja!" to jego kolejna...
Przeczytane:2024-10-10, Ocena: 6, Przeczytałem, Mam,
"Tak wiele możemy stworzyć za pomocą zaledwie kilku kropek, linii i bazgrołów!"
Harvé Tullet, autor kultowej książki "Naciśnij mnie", wprost uwielbianej przez dzieci w wielu zakątkach świata, powraca do małych miłośników swojej twórczości z kolejną, pobudzającą wyobraźnię publikacją, która w polskiej wersji ukazała się nakładem Wydawnictwa Babaryba pt. "Rysorączka".
Zabawa, do której autor zachęca najmłodszych, jest doskonałym treningiem koordynacji wzrokowo-ruchowej. Tutaj czeka na dziecko mnóstwo aktywności od zabawy kolorami, aż po tworzenie fantazyjnych bazgrołków.
Cudowne jest to, że z każdą kolejną stroną dziecko widzi efekty swoich poczynań. Maluch uczy się podstawowych kolorów, kierunków góra-dół, lewo-prawo, poznaje ciąg przyczynowo-skutkowy, ćwiczy koncentrację, a co najważniejsze doskonale się bawi!
Może bowiem zaczynać nieskończoną ilość razy i wciąż od początku przemieniać kropki i kredki w najpiękniejsze kwiaty, ptaki, auta i rakiety, za sprawą swych paluszków pełnych magii.
Z serca polecam tę aktywizującą książkę do zabawy w domu oraz wszędzie tam, gdzie musimy odczekać swoje ? Jest wspaniałym czasoumilaczem!