Równowaga w ruchu

Sztuka udanego jeździectwa polega na doprowadzeniu harmonii do takiego stopnia, iż dla patrzącego z boku koń i jeździec wyglądają na poruszających się w całkowitej jedności. Kluczem do tego ideału nie jest dosiad statyczny, lecz taki, który jest w stanie adaptować się do wszelkich ruchów konia. Im lepiej dosiad podąża za ruchem, tym bardziej może na niego wpływać i pozostawać w doskonałej równowadze z koniem. Susanne von Dietze instruktorka jazdy konnej, zawodniczka w konkursach ujeżdżania i fizjoterapeutka odkrywa źródła licznych błędów i słabości w obszarze dosiadu. Dzięki doświadczeniu trenerskiemu podaje nam liczne wyjaśnienia i sugeruje wiele praktycznych ćwiczeń. Równowaga w ruchu stanowi bezcenne źródło porad dla wszystkich, którzy chcieliby dokładniej zrozumieć dosiad i lepiej nad nim panować. To pozycja, która będzie przydatna zarówno nauczycielom, jak i uczniom.RECENZJE EKSPERTÓW:Każdy, kto jeździ konno, zdaje sobie sprawę z faktu, iż kluczem do dobrej jazdyi prawdziwego porozumienia pomiędzy jeźdźcem a koniem, jest prawidłowy dosiadi wyczucie jeździeckie. Na temat dosiadu wypowiedziano wiele teorii i napisano wiele książek, ale ważnej, dobrze przedstawionej wiedzy, nigdy za dużo. Równowaga w ruchu to profesjonalnie przygotowana książka, przekazująca wiedzę wartą uważnej lektury i analizy. Każdy jeździec, który chce doskonalić dosiad i wyczucie jeździeckie, z pewnością znajdzie w niej cenne wskazówki.Wojciech Mickunas Dogłębne zrozumienie mechanizmów sterujących ruchem ciała ludzkiego pomaga wypracować sobie właściwe schematy ruchowe i skorygować złe nawyki. Suzanne von Dietze rozpatruje poszczególne elementy składające się na dobry dosiad i omawia właściwe używanie pomocy jeździeckich z punktu widzenia anatomii człowieka. Analizuje różnice między dosiadem i pomocami stosowanymi w ujeżdżeniu i w skokach jeździeckich, prezentując również praktyczne ćwiczenia doskonalące.Świat Koni

Informacje dodatkowe o Równowaga w ruchu:

Wydawnictwo: Galaktyka
Data wydania: b.d
Kategoria: Inne

Kup książkę Równowaga w ruchu

Równowaga w ruchu - opinie o książce